Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Armats de Montblanc: Cada Divendres Sant ens ve a la memòria

Per aquest motiu, aquest escrit és per celebrar els cinquanta anys de la renovació dels Armats el Divendres Sant del 1967.

Tot va començar en acabar la processó del 1966 en els quatre cantons, centre de reunions i safareig del poble. El tema el mal funcionament de la formació dels armats en aquell any, desordre, vestuari i molts components rodant tot el dia pels bars amb el vestuari d’armats.

En aquesta xerrada, va ser com Pere Balenyà i Josep M. Domènech i altres que després del cinquantè any ja no recordo, posaren fil a l’agulla de la nova generació d’armats.

Al cap d’uns dies, els dos primers nomenats varen demanar una entrevista amb el Sr. Plebà Josep Farré i la Junta de la Congregació i Germandat de la Sang. I Proposant portar a terme la renovació dels armats. La resposta fou que no hi havia prou diners i que ho veien molt difícil de poder-ho fer.

Davant la negativa, no ens vam deixar vèncer ni desanimar i vam oferir a fer una recol·lecta pel poble, casa per casa, a empreses, a entitats bancàries i a l’Ajuntament la seva col·laboració.

I al final van acceptar la proposta. El pas següent: va ser començar a buscar voluntaris per la formació contant en la continuïtat de Joan Roca l’Anton Casas, Josep Gallardo i també el seu capità Cisquet Casas.

Cinquanta anys després tenim que destaca en què vàrem ser els primers armats que desfilarem sense mitges. Llàstima de no tindre gravada les cares de tots quan en emprovar el vestuari uns dies abans en l’Hospital Sta. Magdalena ens van comunicar que no en teníem.

L’any 1967 els vestits i els cascs es van llogar a la casa Llorens de Barcelona. Finalment, la formació dels 27 Montblanquins que desfilaren al 24 de març del 1967 són els següents:

CAPITÀ: Cisquet Casas. CENTURIÓ: Josep M. Domènec, DECURIÓ: Pere Balenyà. CORNETES: Jaume Casanovas i Joan Roca.

TIMBALERS: Tomás Sanahuja, Josep Salvat, Jaume Solsona.

LA TROPA: Joan Caballé, Maties Cartanyà, Josep M. Casamitjana, Jacint Casas, Antón Casas, Josep Cortés, Josep Gallardo, Josep M. Güell, Dídac Jerez, Ramón Jové, Jaume Martín, Marià Martínez, Josep M. Moix, Miquel Montoliu, Josep Roselló, Ramón Roselló, Salvador Sans, Lluís Vallés i Jaume Viñas.

Sincerament, crec que tots tenim una gran satisfacció d’haver format part d’aquest projecte que fa cinquanta anys vàrem iniciar la nova generació dels Armats de Montblanc.

Gràcies a tots els que avui segueixen mantenint els armats i els actes de la Setmana Santa de Montblanc. Felicitats.

T. Sanahuja

(Montblanc)

 

Vivir en Ibiza: ¿imposible?

A pocos meses de que empiece el verano, son muchos los que buscan vivienda y trabajo en Ibiza. Hace pocos días, muchos medios de comunicación, se hicieron <eco> de la noticia publicada por el Diario de Ibiza, en que se alquilaba una caravana para pasar vivir en Ibiza por 650 €. Pero este no es el único caso, ya que por ejemplo también se alquilaba un balcón por 500€. Si la Constitución Española, dice que los españoles tienen derecho a vivir en una vivienda digna y adecuada, ¿cómo puede ser que se produzcan estas situaciones?

Una situación que ha llegado a un punto extremo, ya el año pasado se disparó el precio de la vivienda. Un ejemplo de las dificultades para alquilar un piso en Ibiza, es que los médicos que trabajaran en el Hospital Can Misses, vivirán el antiguo hospital, debido a los precios para residir en esta isla.

La pregunta es, ¿que se está haciendo desde el Gobierno central y balear para resolver este problema?, hay que fomentar la ocupación laboral, pero no puede ser que para ir a trabajar, el alojamiento sea tan caro.

Toni Aragonès

(Reus)

Comentarios
Multimedia Diari