Vacuna contra les desigualtats

És imprescindible assegurar que tots els països gaudeixin per igual dels beneficis de la ciència
 

10 enero 2021 07:30 | Actualizado a 10 enero 2021 09:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tercera onada de la covid-19 colpeja de nou amb força als sistemes públics de salut i aprofundeix en la crisi econòmica i social mundial. Una situació de precarització de la vida i augment de les desigualtats globals que l’actual distribució de les vacunes agreujarà encara més si no es canvia el rumb de forma urgent.

La hipocresia dels països rics no té límits i, mentre els líders d’aquests fan proclames grandiloqüents assegurant que les vacunes contra la covid-19 han de ser un bé públic d’accés universal, els seus governs s’afanyen a acaparar una gran majoria de la producció existent i futura de les vacunes. Un doble discurs i unes actuacions que van en la direcció contrària del que és necessari per a superar una pandèmia global com l’actual. És imprescindible assegurar que tots els països gaudeixin per igual dels beneficis de la ciència. En aquest sentit, la iniciativa liderada per l’Índia i Sud-àfrica de suspendre temporalment les patents i les mesures de propietat intel·lectual de vacunes, tractaments, diagnòstics i tecnologia covid-19 –mentre duri la crisi sanitària– és la clau per a estendre globalment la producció i el subministrament dels productes mèdics enfront de la pandèmia.

Una proposta que més de 100 països veuen satisfactòriament, però a la qual per ara s’oposen els Estats Units, la Unió Europea, Austràlia, Noruega, Suïssa, Brasil, Canadà, Japó i Regne Unit. Al respecte, Metges Sense Fronteres lidera una campanya de recollida de signatures per a pressionar al president espanyol perquè no bloquegi la proposta i doni suport a un consens vital per a aconseguir la immunitat de grup mundial.

Així mateix, tot i estar immersos en una pandèmia global tan violenta les farmacèutiques mantenen el seu enfocament habitual centrat en maximitzar guanys i fer negoci a costa de la salut. Una situació a la qual s’afegeix la falta de control i transparència en la producció de les vacunes, i en els contractes entre els estats i les farmacèutiques. Unes empreses privades que defensen a ultrança la propietat intel·lectual, però que, en realitat, han estat la ingent quantitat de recursos públics i el finançament filantròpic els principals impulsors d’una recerca sense precedents, a través de la inversió de milers de milions d’euros per a donar suport a l’R+D, aconseguint en temps rècord una fita científica excepcional en forma de vacunes contra un virus fins fa poc temps desconegut.

L’Organització Mundial del Comerç (OMC) es tornarà a reunir per a debatre la proposta de l’Índia i Sud-àfrica. Una oportunitat perquè, en aquests temps sense precedents, els governs actuïn conjuntament en pro de l’interès de tota la humanitat i decideixin, finalment, que els medicaments i les vacunes per a fer front a la pandèmia de la covid-19 no siguin tractats com a mercaderies sinó com a béns públics globals.

Comentarios
Multimedia Diari