Albert Vallvé Navarro, ‘in memoriam’

Com a senador de la V legislatura, entre 1993 i 1996, va realitzar nombroses intervencions, en comissió i en el Ple, aportant no només la seva visió política (des de Convergència i Unió), sinó també diverses singularitats

05 abril 2021 18:50 | Actualizado a 06 abril 2021 08:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vaig conèixer  l’Albert Vallvé a començament dels anys setanta (del segle passat). M’havien encarregat redactar un treball escolar sobre el segle XIX espanyol, i vaig decidir fer-lo sobre les Constitucions espanyoles. Les fonts documentals les vaig trobar a la biblioteca del despatx d’advocats Calderón Alejaldre, on el meu oncle Jesús i el seu germà José Luis tenien despatx obert al carrer Reding. Hi vaig  anar bastants dies, i en una d’aquelles sessions de treball vaig coincidir amb dos joves advocats que feien el que aleshores s’anomenava «pasantía». No els coneixia de res, però per sorpresa meva vaig comprovar que s’interessaven, i molt, pel treball que feia. Em preguntaven què buscava en els llibres, per què, etc. etc. De tant en tant, venien de la cambra on ells estaven treballant i llegien algun dels textos, i seguidament els comentaven amb to seriós i paraules i arguments que amb prou feines jo entenia. I, tanmateix, vaig gaudir i aprendre molt d’aquelles converses. Aquells joves advocats eren Eliseu Soler Álvarez, i Albert Vallvé Navarro. Eliseu Soler continuaria exercint al despatx Calderón, i Albert Vallvé obrí el seu primer despatx com a lletrat el 1972 (a  la Rambla Nova, 109). Anys després, per motius diferents, vaig continuar gaudint de les seves converses, de les seves idees, i també, crec, d’una amistat que jo corresponia. Eliseu Soler va morir fa uns anys. Recentment ens ha deixat l’Albert Vallvé: de forma discreta, gairebé silenciosa. 

El caràcter de l’Albert Vallvé era molt expansiu: en tots els àmbits de la seva vida social i professional, les seves inquietuds i propostes eren múltiples, diverses, de vegades irrealitzables. Podríem tractar totes aquestes vessants de la seva personalitat. Altres persones ho han fet ja recentment en aquestes mateixes pàgines del Diari. Per això vull fer esment de la seva actuació com a senador de la V legislatura, entre els anys 1993 i 1996. Va realitzar nombroses intervencions, en comissió i en el Ple, aportant no solament la seva visió política (com a senador de Convergència i Unió), sinó també diverses singularitats: la seva simpatia, amabilitat i bonhomia en el tracte amb la resta de senadors, el seu tarragonisme, la preocupació pels temes culturals, i la base jurídica amb la que guarnia les seves argumentacions. Llegint les actes de les comissions i del Ple, s’observa que era sempre ben rebut per tothom en els seus plantejaments, deixant a banda les lògiques discrepàncies polítiques. De les temàtiques de les múltiples intervencions, les que van centrar molt la seva atenció foren la reforma del Codi Penal l’any 1995 (el «Código Belloch») i l’aprovació de la Llei del Jurat. No em resisteixo, per acabar la seva recordança, a reproduir algunes de les seves intervencions pronunciades davant del Ple del Senat:

«El señor Vallvé i Navarro: Muchas gracias, señor Presidente. Señor Ministro [Belloch Julbe], tiene usted la virtud de animarme. Cada vez que su señoría interviene en esta Cámara me anima... Como digo, cada vez que le oigo hablar me levanta usted el ánimo. Lo cierto es que cuando vuelvo a desempeñar mi profesión habitual, no diré que me desanime, pero mi ánimo se atempera» (10 de febrer de 1994).

Molts coneixen la seva faceta lúdica i festiva vestit de Magí de les Timbales. Però jo me l’imagino ara com l’auriga Eutiches, incansable fins a la fi

 «El señor Vallvé i Navarro [al senador del Partido Popular Roberto Soravilla]: Resulta que en Tarragona hemos tenido una recientísima intervención de la Gerencia de Infraestructura de Defensa. El Regimiento Badajoz 26 y el Batallón de Cazadores de Montaña Arapiles se despidieron de la fidelísima y ejemplar ciudad de Tarragona hace unos cuatro meses y la ciudad les rindió un homenaje. Un servidor de usted -a pesar del criterio que usted tiene de mi persona- es sargento de infantería del Badajoz 26 y acudí a la ceremonia y me despedí del Regimiento y de la Bandera. Pues bien, en un plazo aproximado de tres meses... la Generalitat y el Ayuntamiento adquirían la finca del antiguo cuartel para destinarla a la Universidad de Tarragona. Como comprenderá, la satisfacción ha sido general para todos los ciudadanos, para todas las fuerzas políticas de Tarragona, entre las que se encuentra el concejal portavoz del Partido Popular en el Ayuntamiento de Tarragona, mi hermano Juan Vallvé. (Risas.) (30 de novembre de 1994).

«El señor Vallvé i Navarro»: El patrimonio histórico-artístico de Tarragona no se reduce al mundo romano. En el Medievo, con el resurgimiento de Tarragona como Sede Primada de las Españas -por mucho que se diga desde Toledo-, tiene una gran importancia, lo que acreditan también su Catedral y recinto amurallado, ampliado y reconstruido sobre el trazado romano...».  (22 de febrer de 1995, moció aprovada per tots els grups parlamentaris instant al Govern el suport necessari per a que la UNESCO concedís a Tarragona la declaració de ciutat Patrimoni de la Humanitat).

«El señor Vallvé i Navarro: Con la venia de su señoría. Como cuestión previa a la sesión, los Senadores de Convergència i Unió quisiéramos dejar constancia de nuestra protesta, respetuosa pero enérgica, por la convocatoria de la Comisión de Justicia precisamente el día 11 de septiembre porque, como saben o de modo inexcusable debieran saber, es la Diada Nacional de Cataluña». El señor presidente: Es cierto que, por lo menos a mí, se me ha pasado completamente esto, y lo lamento; comprenderá que ha sido involuntariamente... El señor Vallvé i Navarro: Señor Presidente, yo en el fondo le agradezco que haya sucedido esto porque es una ocasión más para hacer patria. (Risas.) (11 de setembre de 1995). 

 «El señor Vallvé i Navarro: Quisiera también, señor Presidente, y por tercer año consecutivo, reconvenirle; reconvenir al señor Presidente de la Cámara, con la insistencia que la razón nos da pero con el afecto que le profeso, para que la felicitación navideña que la Cámara nos facilita se imprima en lo sucesivo en todas las lenguas del Estado español y no sólo, como hasta ahora, en la lengua del imperio (Rumores.) -calma- del mismo modo que sé que no puedo pedirle que la felicitación tenga por motivo gráfico al Portal de Belén con sus pastores y el ángel entonando el Gloria in excelsis Deo, sí que le reitero mi ya vieja petición de respeto a la plurinacionalidad lingüística y cultural del Estado. Aprovecho mi Última intervención para desear al personal de la Cámara, a las sufridas taquimecanógrafas, a los letrados y a todas vuestras señorías y a usted particularmente, señor Presidente, «el meu desitg d’un sant Nadal i d’un bon any nou». Muchas gracias. (Aplausos.)» (20 de desembre de 1995).

Acabo. Molts coneixen la faceta lúdica i festiva de l’Albert Vallvé, vestit de Magí de les Timbales. Però jo me l’imagino ara com l’auriga Eutiches, incansable fins a la fi, i que als peus de la seva tomba, li diu somrient al caminant: Sparge, precor, flores supra mea busta, viator, que vol dir, «Et prego caminant, que deixis flors sobre el meu bust». Així ho farem. Descansi en pau.

Comentarios
Multimedia Diari