Dones i tecnologia al món rural

El difícil accés a les noves tecnologies complica la vida en el món rural

19 mayo 2017 21:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest any, en el marc del Mobile World Congress 2015 es va presentar una nova aplicació per als mòbils que ha de permetre millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, ja que a partir de les dades enviades pels dispositius mòbils dels usuaris que es descarreguin l’aplicació, Cobertura Mòbil aportarà informació contínua de l’estat de cobertura en funció de la seva ubicació. Per al món rural, i encara més per a les dones que hi viuen i hi treballen, tenint en compte que demà es celebra el Dia de la Dona Rural, però, un servei d’aquestes característiques encara queda força lluny. Sabem que les operadores de telefonia mòbil són les que decideixen establir o no el seu servei; prioritzen la seva instal·lació en les zones del país on hi pot haver més negoci i, per tant, més consum. Així que el projecte Cobertura de Mòbil servirà, de retruc, per desvetllar les mancances de cobertura dels territoris rurals i algunes àrees periurbanes, però difícilment servirà perquè les empreses de telefonia s’hi arrisquin si l’administració no els ho imposa. Mentre no hi hagi una voluntat de servei públic i no es tinguin en compte les necessitats de les persones que viuen i treballen a les zones rurals, mai aconseguirem una igualtat d’oportunitats respecte a les grans. I això perdurarà mentre no es trenqui el monopoli davant els substanciosos beneficis que obtenen aquestes companyies, atès que el territori espanyol és on es paguen les tarifes més elevades d’arreu d’Europa.

Un informe del Síndic de Greuges del 2013 (Internet amb banda ampla com a servei universal: dret a la igualtat digital) ja deixa clar que, d’acord amb la Directiva del servei universal del 2002, la universalització de la telefonia mòbil quedava garantida per la lliure competència del mercat i, per tant, no es donaven ni es donen les condicions per ser considerada una prestació de servei universal en el sector de les comunicacions electròniques. Mentre l’accés a la tecnologia depengui d’aquests factors difícilment les dones en el món rural podran accedir a la formació i a la informació necessàries.

La història ens demostra que l’equilibri d’un territori és possible quan les persones hi poden viure i treballar amb dignitat, perquè si no, a poc a poc es va despoblant fins a ser abandonat definitivament. En aquest procés, les dones han estat i són una peça fonamental per ajudar a consolidar el desenvolupament de les àrees rurals. Tanmateix, la manca de comunicacions electròniques eficients fa que siguin les primeres que es replantegin la seva vida professional i privada en un entorn rural, perquè moltes gestions en l’era digital s’han de fer o es poden fer amb més agilitat a través de la xarxa. És important saber que des de tots els ajuntaments del país es pugui trucar al 112, però més important serà quan això es pugui fer des de qualsevol indret dels municipis.

Un país modern i eficient ho és de debò quan els seus governants faciliten que les noves tecnologies estiguin al servei de les persones que les han de fer servir i no només al servei dels interessos econòmics de les operadores de telefonia.

Comentarios
Multimedia Diari