Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Artur Aldomà i el nen Gaudí

24 junio 2023 19:56 | Actualizado a 25 junio 2023 06:00
Sandra Guaita
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 25 de juny de 1852, fa exactament 171 anys, va néixer a Reus Antoni Gaudí i Cornet, l’arquitecte universal que avui i sempre estarà vinculat a Reus, la ciutat on en els anys d’infantesa i joventut va començar a forjar la seva mirada visionària.

La seva estreta vinculació amb el paisatge del Camp, l’amistat amb altres reusencs com Eduard Toda i el context general d’una ciutat emprenedora com el Reus de la segona meitat del s. XIX per força van deixar impacte en la seva manera d’interpretar l’arquitectura i la seva vocació d’universalitat.

Malgrat aquesta estreta vinculació, no comptem amb cap obra seva a la ciutat, més enllà dels esbossos del projecte que va fer per a la façana del Santuari de Misericòrdia.

El referent de Gaudí és omnipresent a Reus, en l’imaginari col·lectiu, com a reusenc il·lustre, el més universal de la llarga llista de reusencs que s’han significat al llarg de la història

Però el referent de Gaudí és omnipresent a Reus, en l’imaginari col·lectiu, com a reusenc il·lustre, el més universal de la llarga llista de reusenques i reusencs que s’han significat al llarg de la història, i també en el paisatge real del Reus del s. XXI, amb propostes com la del Gaudí Centre que ens endinsen en la seva biografia i la seva activitat.

L’escultura de Gaudí Nen, instal·lada a tocar de la seva casa natal el 2002, Any Internacional dedicat a l’arquitecte, és també un d’aquests referents. Una obra que té una rèplica al vestíbul del saló de plens de l’Ajuntament, i que des d’aquest emplaçament dissabte passat va ser testimoni de la presa de possessió del nou consistori.

Just el dia en què ens deixava el seu autor, Artur Aldomà, a qui la ciutat deu també altres obres escultòriques, com les bugaderes de la plaça de les Basses o les escultures de record a Josepa Giner i Ferré Revascall, que formen part d’un paisatge urbà que ens singularitza.

Nascut a Reus el 1935, Artur Aldomà Puig va iniciar la seva carrera artística a la dècada dels anys 50 com a dibuixant de còmics i d’historietes, una activitat que el va dur a treballar per a editorials nacionals i sobretot estrangeres, en col·laboració amb guionistes com Víctor Mora o Jean-Charlier.

En nom de la ciutat on va néixer Artur Aldomà, voldria reconèixer la seva trajectòria artística i expressar el condol per la seva mort i l’agraïment pel lligam que va establir entre Reus i el món

Després d’una llarga etapa a Barcelona i de fer estades a França i Bèlgica, el 1975 es va centrar exclusivament en la pintura i l’escultura. Reconegut especialment com a escultor, va exposar en diversos països i és autor d’un gran nombre de peces, vora 300, moltes de les quals són presents en espais públics, especialment a Catalunya.

En nom de la ciutat on va néixer, voldria reconèixer la seva trajectòria artística i expressar el condol per la seva mort. I voldria sobretot expressar l’agraïment pel lligam que des de la creació artística va establir entre Reus i el món, expandint aquesta vocació d’universalitat que seguint l’estela de Gaudí ens identifica com a reusenques i reusencs, i que és el millor llegat que tenim per afrontar els grans projectes que tenim al davant.

Comentarios
Multimedia Diari