Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Obrir els contenidors, un error descomunal

    Amb accions com l’obertura dels contenidors ordenada pel nou govern queda demostrat que la política del ‘compadreo’ ha tornat

    16 julio 2023 13:41 | Actualizado a 16 julio 2023 13:44
    Jordi Fortuny
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Avançar cap a la millora de la recollida selectiva no és un tema menor. El 2022 l’Ajuntament de Tarragona va arribar al 38,5% de recollida selectiva, un percentatge que supera en més de tres punts el de l’any anterior. Alguns pensaran que és només una dada i que no és gaire alta. Ans al contrari, és una xifra molt rellevant que hem d’anar incrementant cada any perquè és un imperatiu legal, social i ambiental per la nostra ciutat.

    Els bons resultats obtinguts han estat, en gran part, gràcies al tancament de contenidors als barris del Serrallo, Bonavista i Cala Romana, la implantació del reciclatge als mercats a l’aire lliure i als polígons industrials, entre altres. Ara bé, la part més important és la implicació de la ciutadania, a qui hem de reconèixer el seu esforç i la seva responsabilitat en un tema com aquest.

    L’actual consellera de Neteja del govern socialista ha ordenat obrir els contenidors tancats dels tres barris tot i que ha afirmat que els resultats són «satisfactoris pel que fa al reciclatge». Ens costa d’entendre que desfaci una mesura positiva pel futur de la ciutat i que funciona com demostren les dades. Quan vàrem iniciar la prova pilot a Bonavista, la recollida selectiva era del 40%, ara ja ha arribat al 59% i el mateix passa a Cala Romana que del 33% ha passat al 54% i al Serrallo, del 57% al 72%. A banda de les xifres, amb aquesta mesura també s’ha posat fre al ‘turisme de brossa’ en llocs com Cala Romana, on venia gent d’altres poblacions a deixar la seva brossa al barri.

    La decisió, que podríem titllar de política d’involució covarda, només ens genera preguntes i preocupació. A qui vol acontentar el govern municipal? No podem permetre que els favors que degui el nou govern municipal es carreguin a la ciutadania. Obrir els contenidors és un error descomunal perquè el que cal és que aquest sistema s’implanti de forma gradual a tota la ciutat i avançar cap a la implementació de la taxa justa. A banda, cal recordar que l’Ajuntament té concedida una subvenció de 500.000 € dels fons Next Generation per implementar la recollida selectiva amb contenidors tancats i, per tant, no podem badar.

    La decisió del govern municipal ens allunya de les directrius que fixa Europa, la qual ens marca que l’any 2025 hem d’arribar al 55% de recollida selectiva, el 2030 al 60% i el 2035 al 65%

    Ara és el moment de reciclar més i millor. Com més tones portem a incinerar, més diners cremem. El 2022 ens va costar uns 4,2 milions d’euros (109 € per tona) fer desaparèixer aquests residus i la perspectiva és que el cànon cada any pugi. Un fet que acabarà revertint en la ciutadania. De l’any 2019 al 2022, sota el govern republicà, s’han reduït més de 5.000 tones de residus que s’han portat a incinerar, això ha permès estalviar més de 600.000 € a l’Ajuntament, la qual cosa equival a 1.400 rebuts d’IBI. Aquest és el camí que s’ha de seguir. Fer-ho malament ens sortirà car, massa.

    La decisió del govern municipal ens allunya de les directrius que fixa Europa, la qual ens marca que l’any 2025 hem d’arribar al 55% de recollida selectiva, el 2030 al 60% i el 2035 al 65%. Si no fem les coses bé, no podrem optar a cap subvenció. No és per alarmar a ningú, però en aquests moments estem davant de la renovació de les instal·lacions de la incineració de residus de la Mancomunitat, amb una inversió prevista de més de 100 M€, dels quals s’han obtingut 80 M€ de subvenció -sota la presidència de l’alcalde Pau Ricomà- i la directiva europea és clara en aquest sentit: si no fem bé la feina i no treballem amb coherència, aquests diners perillen.

    Amb la comunicació que la consellera ha fet arribar als veïns només estem d’acord en una cosa, que és necessari el nou contracte de la brossa, i per això des d’ERC vàrem posar tots els esforços perquè entrés en funcionament amb la màxima celeritat, alguns partits no poden dir el mateix. Amb accions com l’obertura dels contenidors ordenada pel nou govern queda demostrat que la política del ‘compadreo’ ha tornat a la ciutat.

    Comentarios
    Multimedia Diari