El músic i divulgador científic, Jordi Àngel Jauset, s’ha radicat a Altafulla. Jauset és enginyer en Telecomunicacions, màster en Neurociència, coordina el grup d’estudi Música i Neurociència de l’Acadèmia Catalana de la Música i dirigeix un màster en Neuromúsica (Nus Agency). Acaba de publicar un nou llibre sobre neurociència amb el títol Pero... ¿qué le hace la música a mi cerebro? Neuromarketing, consumo y branding, que ha presentat al Forn del Senyor.
Mitja hora diària de melodies retarda l’aparició de l’Alzheimer. Cantar allunya la depressió, augmenta l’oxitocina i disminueix el cortisol. Abans de la ciència ja sabíem que qui canta el seu mal espanta i que la música amansa les feres. Ara no hi tenim cap dubte.
Però la música també té altres usos sorprenents. Durant la guerra freda de 1939 entre Rússia i Finlàndia els russos activaven les mines a distància amb tons d’àudio que els finlandesos van anul·lar mitjançant l’emissió d’una polca. El director del Banc d’Anglaterra, Andy Haldane, analitza el tipus de música que consumeix la gent a través d’Spotify per conèixer l’estat d’ànim del país abans de fer prediccions econòmiques. L’economia depèn de la confiança. Un país content augura bons negocis.