Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Mediació, la nova justícia del segle XXI

    19 enero 2023 18:29 | Actualizado a 20 enero 2023 07:00
    Robert Giménez Bonet
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Molt hem parlat de la Mediació en els darrers anys, però encara avui es fa necessari explicar en què consisteix i molt més ara que tenim a punt d’aprobar-se el Projecte de Llei de mesures d’eficiència processal de l’Administració de Justícia, un projecte que preveu per primera vegada la Mediació –entre d’altres MASC– com a requisit previ a la interposició d’una demanda judicial.

    El gran avenç que suposa aquesta previsió normativa convida, ara més que mai, a anar de la mà la Mediació i l’Advocacia, esdevenint una oportunitat magnífica per posar al servei de la societat el millor d’ambdues professions.

    Naturalment, no tots els temes poden ser objecte de mediació, com no tots els casos acaben en acords, de fet la pròpia Llei de Mediació exclou d’entrada tots aquells assumptes en els que una de les parts es víctima de violència de gènere. Però en la resta de qüestions cal al menys intentar-ho donats els enormes beneficis que té tant per la pròpia Advocacia com pels clients.

    I quins son aquests beneficis? Doncs bé, la Mediació és una eina de resolució de conflictes a l’abast de l’Advocacia i la cituadania que permet agilitzar la gestió del conflicte, separant la part jurídica o tècnica d’àmbit i competència exclusius de les Lletrades i Lletrats, de la part que correspon a la Mediació i que és indagar en els motius o les raons que s’amaguen darrera de les posicions inicials –sovint contraposades– de les parts, per arribar a identificar els seus veritables interessos i un cop determinats i visibles, donar eines a les parts per tal de que ells cerquin una solució plausible a allò que els separa, amb la guia professional del Mediador/a.

    Però que ningú s’enganyi, la mediació no va «d’altruisme», la mediació és una eina eficaç, però s’hi ha de treballar

    Quins coneixements han de tenir els mediats? Doncs cap, l’únic que han de tenir es la voluntat de resoldre el conflicte i la confiança en si mateixos i en els professionals que intervenen en el procés ( Advocats/des i Mediadors/es) de que ho poden fer. Però que ningú s’enganyi, la mediació no va «d’altruisme», la mediació és una eina eficaç, però s’hi ha de treballar, que ningú es pensi que el mediats s’asseuran a la taula de la mediació a esperar que els ho donin tot fet; es just a la inversa, el/la Medidador/a els donarà els instruments i els mecanismes per treballar, però els mediats hauran de ser part activa i implicada en cercar i construir la seva pròpia solució amb l’ajuda sempre del professional de la mediació, que actuarà amb plena imparcialitat i neutralitat, defugint aliances amb cap de les parts.

    Naturalment durant les diverses fases que hi ha en el procés de mediació sorgiran dubtes que hauran de ser consultats pels clients als seus respectius assessors, i examinar que els possibles acords siguin conforme a llei i proporcionals; d’aquí que el Mediador/ra vetllarà pel just equilibri de les parts i quan percebi que això no es així suggerirà l’assistència o consulta dels respectius lletrats, part imprescindible durant el procés per assistir-los en allò que calgui.

    La Mediació ha vingut per facilitar acords i per obrir camins vers al que ha de ser la nova Justícia del segle XXI, més eficaç, solidària i ràpida

    Òbviament també es possible que en una d’aquestes fases, a més a més de la intervenció de l’Advocacia, sigui necessari també emprar altres tècnics segons la naturalesa del conflicte (ja siguin perits comptables, economistes, arquitectes, metges, etz) honoraris que hauran d’assumir les dues parts, per meitat, llevat que entre elles no pactin el contrari.

    I quan dura una mediació?, la durada estimada màxima es de 60 dies naturals ampliable com a molt per 30 dies mes. Quants Lletrats/dessignaríem perquè un tema judicialitzat s’acabés en tres o quatre mesos... el bo de la Mediació és que a més permet que mentres un tema està judicialitzat, es pot mediar, amb suspensió o no de terminis judicials, de manera que si el procés de mediació conclou amb èxit només caldrà que els/les advocats/des redactin l’acord final i sol·licitar-ne la homologació judicial.

    És a dir, la Mediació no ha arribat per envaïr competències de ningú, ans el contrari, ha vingut per sevir d’eina tant a Lletrades/ts com als seus respectius clients, per facilitar acords i per obrir camins vers al que ha de ser la nova Justícia del segle XXI, una justícia més eficaç, més solidària i més ràpida que vetlli pels interessos dels clients, professionalitzant totes les vessants del conflicte, la part jurídica i la part dels interessos, per abordar-los d’una manera més eficient i humana.

    I quin cost te la mediació? Doncs si tenim en compte el gran estalvi en temps i sobre tot en preocupacions que suposen les demores dels afers en els Jutjats, és immensament rentable. I és rentable tant pel lletrat que no haurà d’esmerçar hores parlant, tranquil·litzant o dissuadint al seu client de que faci o no faci això o allò, per centrar-se en la part estrictament tècnica i jurídica del tema, com pel propi client, que pot veure resolta una qüestió que l’angoixa en tres o quatres sessions o en un màxim de dos o tres mesos.

    Sense dubte, venen temps nous i noves maneres de fer, aprofitem-les i donem-nos la oportunitat de créixer.

    Comentarios
    Multimedia Diari