Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La casa que

03 mayo 2023 19:13 | Actualizado a 04 mayo 2023 07:00
Àngel Xifré Arroyo
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de l’any 2020 s’ha multiplicat per quatre la detecció de casos d’abús sexual en infants i adolescents al Camp de Tarragona, situant aquesta xifra per sobre de la resta de territoris de Catalunya. Què ha passat perquè s’hagi registrat aquest augment de casos d’aquesta terrible realitat a les nostres comarques?

El que ha succeït és que s’ha aplicat el model Barnahus, fet que ha desembocat en un canvi de paradigma. Barnahus vol dir casa dels infants en islandès, i es tracta d’un projecte del Govern pioner tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual. Aquest model es va impulsar a Islàndia, l’any 1998, i ara és habitual als països nòrdics.

Un dels seus trets distintius és que es treballa sota un mateix sostre, amb l’infant al centre. És a dir, les necessitats del nen/a s’atenen en un sol espai per professionals especialitzats que es coordinen entre ells amb l’objectiu fonamental que la víctima només hagi d’explicar el fet succeït una vegada. Òbviament, així s’evita reviure l’horror de l’episodi una vegada i una altra.

Barnahus vol dir casa dels infants en islandès, i és un projecte d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual

Aquesta gestió implica un treball en equip entre administracions molt significatiu. D’una banda, comporta el treball conjunt de diversos Departaments del Govern de la Generalitat. Drets Socials n’és l’impulsor, però està coordinat amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes. A més, també intervenen la Fiscalia i la Judicatura.

De fet, el dia de la inauguració de la nova casa Barnahus de Tarragona, la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, remarcava aquesta diferència que s’ha produït en la manera de treballar, destacant que «abans ens coordinàvem, ara treballem conjuntament». Aquest canvi de concepció compleix amb la Convenció dels Infants i defensa els seus drets.

La casa Barnahus és al Complex Educatiu de Tarragona. Fa poques setmanes que s’ha inaugurat el nou edifici, que ha estat dissenyat per Garreta Arquitectes. Té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. L’ambient és confortable.

Té sales d’espera separades per protegir la privacitat i que estan equipades amb mobles, joguines, revistes... materials adaptats per edats a les necessitats dels usuaris més petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. A més a més, les estances estan equipades per fer l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com les entrevistes familiars i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.

Hi treballa a temps complet un equip psicosocial. Es procura que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional, que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i una treballadora o treballador social.

Són els encarregats del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i acompanyament a les famílies en aquest procés. Aquesta manera d’abordar els casos també busca minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Les xifres parlen per si soles. La mirada multidisciplinària ha fet que des que es va obrir la Barnahus de Tarragona s’hagin atès 622 casos

Les xifres parlen per si soles. La mirada multidisciplinària ha fet que des que es va obrir la Barnahus de Tarragona s’hagin atès 622 casos. Un nombre que s’ha anat incrementant any rere any.

Mentre que el 2020 van ser 106 casos, l’any passat en van ser 264. I en el que portem d’any, ja en són 55. Del total de casos registrats des del 2020, el 83,3% de les víctimes eren nenes i dones. La majoria dels casos que s’atenen estan judicialitzats –377– i n’hi ha 91 pendents.

Que hagi aflorat aquesta realitat a les nostres comarques fa pensar que en altres territoris de Catalunya també pot haver-hi més casos dels que s’estan registrant. El bon funcionament del projecte pilot a Tarragona ha empès el Govern a estendre’n el model amb projecció d’unitats arreu del territori a través de l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya.

Aquest mateix 2023 entraran en funcionament 13 serveis Barnahus a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.

Si bé és cert que realitats com aquesta preferiríem que no existissin i treballarem per eradicar-les, per ara hi són, per això, és imprescindible abordar-les posant l’infant al centre, sota el mateix sostre.

Si coneixes o sospites d’algun cas de maltractament a infants o adolescents, truca a Infància respon al 116 111. És gratuït i confidencial.

Aquest projecte pioner ens ha aportat que la casa Barnahus és la casa que, malauradament, els infants i adolescents necessitaven.

Comentarios
Multimedia Diari