Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    A ritme d’haixix a l’Audiència d’Algesires

    Un macrojudici. Dilluns comença el judici per tràfic de drogues i pertinença a organització criminal per a 146 acusats. L’Audiència Provincial d’Algesires ha hagut d’habilitar un espai per a l’ocasió

    07 abril 2023 19:30 | Actualizado a 08 abril 2023 07:00
    Fàtima Llambrich
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    En són cent quaranta-sis, d’acusats. Hi ha un delicte que els engloba a tots, la pertinença a organització criminal. És probablement, el judici amb més acusats que mai s’hagi celebrat a Espanya. N’hi ha hagut d’altres amb molts acusats, com els més de vuitanta del cas de corrupció urbanística de la Costa del Sol, el cas Malaya, que va condemnar, entre altres, als dos ex alcaldes de Marbella Marisol Yagüe i Julián Muñoz; també una investigació per blanqueig de capitals amb 117 acusats a l’Audiència Provincial de Càceres, on en van absoldre a vuitanta.

    Audiència d’Algesires

    Els 146 s’asseuran davant un tribunal de l’Audiència Provincial d’Algesires a partir del dilluns. La investigació, del grup OCON Sur de la Guàrdia Civil, situa al capdavant de l’organització a Antonio Tejón, més conegut pel malnom de la família, els Castaña. Estan en el reduït grup dels que lideren el tràfic d’haixix a l’Estret de Gibraltar. L’any passat el van absoldre en un altre judici on també havia de respondre per tràfic de drogues.

    Per als investigadors, hi ha acusats que només consta que van fer treballs puntuals vinculats a un desembarcament de droga; a d’altres els identifica com si fossin de plantilla de l’organització criminal. Segons el relat de fets de la calificació fiscal, quan l’organització tenia dificultats per descarregar la droga per la costa del Camp de Gibraltar, desviaven les narcollanxes cap a la zona de Huelva.

    En tots dos punts hi tenien l’infraestructura i el personal suficients com per entrar amb èxit les tones d’haixix. Fins a la nau on hi tenien la narcollanxa hi arribaven amb un cotxe llençadera que els anava a recullir en un punt determinat. Pels policies, els ara acusats mantenien una actitud vigilant quan estaven al voltant de la nau. Com que els tenien vigilats, van demanar al jutjat que els permetés instal·lar un gps a l’embarcació, per poder saber el recorregut que faria.

    En una investigació per tràfic d’haixix per mar amb narcollanxes, als policies els és molt difícil saber en quin lloc faran l’alijo, en quina platja; encara que segueixin als investigats per les intervencions telefòniques. En canvi, amb un gps a la narcollanxa, guanyen punts per poder muntar un operatiu amb temps per detenir-los durant la descàrrega de la droga.

    El dispositiu de seguiment el van poder instal·lar sense problemes però el dia que van avarar l’embarcació al mar, se’n van adonar que el portaven. Tot i així, gràcies a altres seguiments, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil la va detectar durant el trajecte de tornada, quan ja anava carregada. Van poder escapar però l’embarcació la van deixar tirada a la vora del riu, prop de Sevilla per després endur-se-la en una nau de Ciudad Real.

    Els van estar observant el dia que una barca de pesca els va donar cobertura a alta mar i com amb el dron van guiar a la narcollanxa fins la platja adient. I els van perseguir amb cotxe el dia que van fer un desembarcament de droga a la platja de la Ballenera, a tocar d’Algesires. No van poder detenir al conductor del totterreny, però sí decomissar la vintena de fardells d’haixix que portava, poc més de 600 quilos. Segons es desprén de la investigació, l’organització criminal té prou infraestructura i recursos com per mantenir el negoci tot i els entrebancs policials.

    A última hora

    A les persones que havien de fer la feina de descàrrega a la platja, les convocaven a última hora, gairebé es pot dir que els aixecaven del llit, segons fa constar la Guàrdia Civil als atestats que utilitza fiscalia per fer-ne l’acusació. Quan van practicar les detencions i van fer els registres als domicilis, a casa del Castaña hi van trobar una caixa, però buida, d’una pistola semi automàtica de la marca Glock. Hi havien sis cartutxos de munició de 9milímetres.

    A d’altres dels detinguts els van trobar armes de foc: a un, un revólver que tenia borrada la numeració identificativa; a un altre una pistola semiautomàtica que tampoc tenia ja la numeració però sí que era apta per disparar.

    A un altre li van trobar una llibreta on hi anotava el nom de les persones que feien els treballs a terra -com vigilar o carregar l’haixix-, les despeses d’habituallament o la ubicació de les guarderies, que són els amagatalls on acaben deixant la droga abans de vendre-la. També els van trobar garrafons de gasolina. El que acostumen a fer és a portar-los a la platja perquè se’ls endugui la narcollanxa, és el combustible que necessitaran per fer el viatge de retorn al Marroc. En total els van decomissar cinc embarcacions semirrígides, que són les que els serveixen per creuar l’Estret de Gibraltar. Van equipades amb tres o quatre motors de gran potència.

    Comentarios
    Multimedia Diari