Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Fires d’indians, amunt! La de Torredembarra celebra la XII edició

    La Fira d’Indians de Torredembarra ha brillat el cap de setmana, malgrat l’andanada hivernal de sectors polítics que les acusaven absurdament de neocolonialistes

    11 septiembre 2023 19:51 | Actualizado a 12 septiembre 2023 14:00
    Tate Cabré
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Torredembarra s’ha vestit el cap de setmana de blanc i de tròpic. Palmeres i sacs de cafè. Els carrers en ebullició, paradistes a tope, les visites guiades al poble i al cementiri amb les inscripcions tancades des de feia dies, com el tast de vi i de xocolata, bon rotllo i bon ambient han refermat la XII Fira d’Indians de Torredembarra en el segon lloc del palmarès, després de la de Begur –la fundadora– i pel damunt de les de Sant Pere de Ribes, Lloret de Mar i Blanes, que són les que es mantenen, amb d’altres ocasionals com les d’Arenys de Mar, Cadaqués, la del barri dels indians de Barcelona... «I l’any vinent s’hi afegirà Tossa de Mar, i alguns municipis que fins ara organitzen fires modernistes i que també tenen llegat indià», afegeix Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis indians de Catalunya.

    Enguany la Xarxa, fundada el 2008 a Begur, compleix 25 anys, té 12 municipis associats i ha col·laborat en la creació el 2022 del Centre d’interpretació dels Indians de Sant Pere de Ribes, i el 2023 del de Begur. Nous museus que demostren com la societat catalana valora el seu patrimoni indià, el llegat dels nostres avantpassats que es van arriscar, van fer les Amèriques i van treure molts municipis de la caverna, portant la modernitat, la llum, l’aigua corrent... Molts d’ells arruïnant-se o deixant-hi la pell.

    Museus, fires, llibres, una Xarxa d’un quart de segle... Són mostres d’una robustesa que en res no ha notat les andanades que li van llençar l’hivern passat certs sectors polítics radicals, en vigílies a les eleccions municipals, especialment d’una representant que optava a liderar l’entrada a l’Ajuntament de Barcelona: eren campanyes per a la supressió dels gegants negritos de Tarragona i de les Fires d’Indians en nom d’un suposat i absurd neocolonialisme, que van tenir l’efecte contrari a l’esperat, ja que van crear indignació a les xarxes i van fer que la llista política es quedés sense cap representació a la ciutat comtal!

    La divulgació del patrimoni indià de manera sòlida va néixer l’any 2004, de la mà del Dr. Lluís Costa, de la Universitat de Girona, a la primera edició de la I Fira d’Indians de Begur i del I Fòrum de Municipis Indians, en el qual vaig participar, ja que va ser l’any de publicació del meu primer llibre sobre el tema: Catalunya a Cuba, un amor que fa història (Ed. 62, 2004). Quatre anys després, el 2008, es va crear la Xarxa de Municipis Indians, coincidint amb la publicació del meu segon llibre: Cuba a Catalunya, el llegat dels Indians (Cossetània, 2008).

    Seguint el model català, es va fundar la xarxa espanyola, i el 2015 va néixer l’Asociación de Municipios Indianos del Norte de España, amb set municipis, coordinada pel catedràtic Dr. Miguel Àngel Aramburu, de la Universitat de Cantabria, a l’acte fundacional de la qual vam poder participar amb la presentació de la Guia de Rutes Indianes de Catalunya (Cossetània, 2015). I a Catalunya, el 2016 va obrir a Lloret de Mar la casa-museu Font, antiga propietat de l’indià Nicolau Font i Maig, popularment anomenat ‘el Conde de Jaruco’, ja que va refusar rebre un títol nobiliari de la monarquia espanyola. A Lloret ja existia, des de l’any 2007, Can Garriga-Museu del Mar, una antiga casa indiana amb una impactant museïtzació dedicada als indians.

    Celebrem que Torredembarra, la Torre, segueixi festejant els noms d’aquells prohoms que antigament la van enriquir, modernitzar i embellir amb la creació de noves infraestructures com l’antic Hospital, alguns carrers, o el Patronat Roig i Copons, que encara avui segueix en marxa... Bressol d’indians com Joan Güell i Ferrer, el nom del qual s’associa al modernisme i a Gaudí, i de Ramon Casas i Gatell, pare del gran pintor...

    El divendres al vespre, tot inaugurant la XII Fira dels Indians de Torredembarra vam tenir la sort de poder repassar les aventures que van viure tots aquests noms, i molts d’altres de la mà de l’historiador Josep Bargalló i Valls, que els ha estudiat a fons i ha compilat fins a 602 persones torrenques que van marxar a Amèrica, una recerca que vam posar en comú amb la meva, del llibre 1.001 Curiositats dels indians catalans (Redbook, 2023), tot retent homenatge a aquella gent que van voler compartir la seva sort, en forma de llegats i donacions, a la tornada de l’aventura americana, amb els catalans que s’havien quedat aquí.

    Comentarios
    Multimedia Diari