Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La màgia de la lectura. Perviure en el temps

Fa 26 anys que J. K. Rowling publicava ‘Harry Potter i la pedra filosofal’, el primer dels set llibres d’aquest aprenent de mag que ha trencat totes les previsions i totes les estadístiques

23 noviembre 2023 19:51 | Actualizado a 24 noviembre 2023 14:00
Jordi Cervera
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es parla sovint i de manera cíclica de dos temes relacionats amb la lectura, d’una banda, dels baixos índexs de lectors que hi ha entre els joves i de l’altre dels plans de foment de la lectura que cada cert temps proposa el Govern amb un èxit més aviat escadusser per no dir nul.

Per contra, fa 26 anys que Joanne Kathaleen Rowling publicava a Bloomsbury Harry Potter i la pedra filosofal, el primer dels set llibres d’aquest aprenent de mag que ha trencat totes les previsions, totes les estadístiques, que ha convertit la seva autora en una de les persones més riques de la Gran Bretanya amb un patrimoni de mil milions de dòlars i que ha fet que qualsevol tòpic referit a la lectura quedi convertit en no res. Que si els joves no llegeixen, que si només llegeixen llibres curts, que no se senten atrets per la lectura. Res, tot fum.

Xifres que fan tremolar

Potter atresora unes xifres que fan tremolar. Ha venut més de 500 milions d’exemplars (120 dels quals són del primer llibre), s’ha traduït a prop de 90 idiomes; durant la pandèmia l’editorial va registrar un increment de la demanda del 24%; una primera edició es va assolir en una subhasta el preu de 471.000 dòlars i, depenent de quin llibre i de quina edició es poden arribar a pagar 200.000 dòlars; l’editorial Bloomsbury ha registrat una pujada a la borsa del 7% al llarg de l’últim any; se n’ha fet 8 pel·lícules que han recaptat 7.723 milions i l’any 2010 a Orlando, obre portes el parc temàtic The Wizarding World of Harry Potter. I el tema més definitiu, continuen apareixent llibres que aprofundeixen en aquest fenomen. Empúries n’acaba de publicar un que segur que encantarà a tots els seguidors, tinguin l’edat que tinguin. L’almanac de bruixeria de Harry Potter.

Una peça de gran format, amb una edició acurada, luxosa i elegant, ideal per a fer un bon regal als fans de la nissaga, el llibre té il·lustracions de Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold i Tomislav Tomic i és el complement màgic oficial als llibres de Harry Potter.

No cal ni dir que l’aval de l’èxit és sempre una garantia de qualitat i això es nota en aquest llibre, tot un regal per als amants del mag més universal que es pot convertir en una autèntica guia de viatge a l’hora d’explorar els molts universos que amaga la sèrie. S’obre amb una cronologia del món màgic que arrenca l’any 382 aC quan la família Ollivander comença a fabricar varetes màgiques i acaba el 1998 amb la batalla de Hogwarts. Després podem trobar coses com els consells que ajuden a un alumne de primer a saber tot el que pot necessitar per anar a Hogwarts, les fitxes personals dels protagonistes, amb tot el que estimen, el que no els agrada: Després es poden trobar consells per evitar ser vistos pels muggles, la màgia del dia a dia, una guia per trobar llaminadures màgiques o la història del quidditch. Tampoc no hi falta una visita guiada a l’escola i als seus voltants i tots els detalls de com celebrar Halloween i com identificar els fantasmes que hi viuen.

També ens permet veure els deures que es manen a l’escola, com es combinen els horaris docents i el temps lliure i, és clar, com realitzar els diferents encanteris, habilitats com fer perdre la sang als enemics, com embenar un braç o una cama, com reparar objectes o com aconseguir l’oblit.

Extens catàleg de personatges

Un catàleg d’objectes màgics per poder portar a la butxaca, un extens catàleg dels personatges que apareixen en totes les aventures i, sobretot, hores i hores de lectura, d’entreteniment, de vida i la constatació que, quan algú aconsegueix fer les coses ben fetes, els resultats són immediats i positius i que potser la canalla, que no és estúpida, potser no s’enganxarà al Nada de Carmen Laforet, al Lazarillo de Tormes a La plaça del Diamant o a altres d’aquest catàleg de lectures obligatòries, però sí que ho farà a obres que els entretinguin, que els emocionin, que els hi despertin sensacions, que permetin que la seva imaginació voli lliure per camins que resulten plaents i que, d’una manera o altra, els sacsegin l’ànima que, de fet, és el gran secret a veus de la lectura, aconseguir que el lector gaudeixi i s’emocioni.

Comentarios
Multimedia Diari