Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Violacions en grup

Hi ha estudis internacionals que demostren que en gran part de les violacions en grup hi ha un dels agressors que actua com a líder i sol ser el que capta la víctima

25 agosto 2023 18:50 | Actualizado a 26 agosto 2023 07:00
Fàtima Llambrich
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les estadístiques oficials sobre criminalitat diferencien les violacions de la resta d’agressions sexuals, però les xifres de violacions engloben –sense especificar-ho a part– tant les que l’agressor és un únic individu com les que s’han fet en grup. Hi ha estudis fets en altres països que apunten que les violacions grupals representen entre un 10 i un 30% del total. A l’article acadèmic ¿Por qué se cometen agresiones sexuales en grupo? Una revisión de las investigaciones y propuestas teóricas, del professor de psicologia social de la Universitat de Salamanca, Jesús de la Torre, es fa referència a les dades d’altres investigacions que demostren la dificultat de fixar un percentatge. Assenyala Sud-àfrica com el país del món amb més índex d’agressions sexuals en grup, allí suposarien entre la tercera part i la meitat de totes les violacions denunciades; en canvi, la forquilla en estudis nord-americans va entre el 2 i el 26%. Tot això, però, són les dades que s’acaben coneixent, en països on es fan estudis. Òbviament, hi ha una xifra negra que queda amagada.

Magaluf

La jutge d’Instrucció 3 de Palma ha enviat a presó sis joves de vint-i-pocs anys per la violació grupal a una noia que estava de vacances a les Illes Balears. L’agressió va ser la matinada de dilluns a l’habitació de l’hotel on s’allotjaven els detinguts. Quan la víctima va poder escapar-se, va demanar auxili i s’hi va personar la Guàrdia Civil que ha entregat al jutjat els vídeos de les violacions que els ara empresonats tenien als seus telèfons mòbils. La informació la va avançar el diari balear Última Hora. Esta serà, probablement, la prova de més pes si el cas arriba a judici. Com que la noia va rebre una primera atenció just després de l’agressió, l’informe mèdic també aporta informació rellevant. L’any passat, a les Balears es van denunciar 78 violacions, 62 de les quals a l’illa de Mallorca i la meitat d’estes a Palma. De grupals, esta no és l’única, a mitjan juliol se’n va denunciar una altra a Palma, els investigats també estan a presó. Hi ha circumstàncies que coincideixen: les edats dels sospitosos, un entorn d’oci, una primera aproximació voluntària entre víctima i agressors, un espai que dóna intimitat als agressors –com és l’habitació d’hotel on s’allotgen– i vídeos de les violacions.

En les violacions grupals, les víctimes pateixen agressions físiques més greus i també és pitjor el mal psicològic que els fan. Els estudis acadèmics diferencien la banda del grup. Denominen grup el conjunt d’agressors que no havien planificat prèviament el delicte i atribueixen la nomenclatura banda per als qui ja tenen rols d’actuació definits, dinàmiques de grup establertes i una estratègia de captació de la víctima, així com de les característiques d’aquesta. El primer contacte amb la víctima sol ser voluntari. En les bandes en què hi ha rols definits perquè ja tenen previst delinquir, un dels individus actua com a esquer –sempre sol ser el mateix, això li dóna rellevància dins la banda–, és el que va a capturar la víctima en solitari. S’hi apropa o hi contacta per xarxes socials, com si pretengués una trobada de tu a tu. Quan la víctima accedeix a entrar en un espai d’intimitat, apareix la resta del grup. El qui la capta sol ser el primer agressor. L’acadèmic Jesús de la Torre fa referència al fet que este agressor sol ser l’instigador i actua com a model per als altres. És qui té influència sobre la resta d’individus; fins al punt d’arribar a ser necessaris, en alguns casos, perquè s’acabi cometent el delicte. En un estudi internacional del 2019, en el 97% dels 216 casos estudiats, es va poder identificar qui era el líder del grup.

Si bé pel sol fet de ser cinc o sis persones en els casos de Palma i Magaluf ja és en si una amenaça, hi ha violacions grupals en què els agressors es valen d’altres elements perquè les víctimes vagin i facin el que ells vulguin. Utilitzen ganivets o també les sotmeten amb drogues, tant aprofitant-se d’un nivell d’alcohol que no les permet decidir o altres substàncies químiques que les anul·len, també, les capacitats.

Les dinàmiques dels grups

Com passa amb altres delictes que es cometen de forma grupal, existeix el que s’anomena la desindividualització que explicaria com algunes persones tenen conductes que no tindrien si les haguessin de fer en solitari, perden la responsabilitat individual a més que hi ha més probabilitats que tinguin conductes més violentes. En les agressions sexuals en grup hi ha una confluència entre la predisposició de l’individu, la pressió que exerceix cada grup sobre l’individu i també la postura que adopta el líder; segons l’article acadèmic publicat a l’Anuario de Psicología Jurídica 2020.

Quan es deté els sospitosos de les violacions grupals, les explicacions solen coincidir en responsabilitzar dels fets la víctima, en donar al delicte una aparença de situació sexual consentida i no delictiva i en negar no només la responsabilitat sinó també els danys que han ocasionat a la víctima.

Comentarios
Multimedia Diari