Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vive le train! França veta l’avió en distàncies curtes

La mobilitat del futur. El tren s’intueix com l’estrella entre els mitjans de transport en l’àmbit europeu però ha de ser tècnicament fiable, mediambientalment sostenible i econòmicament avantatjós per als usuaris

09 junio 2023 19:49 | Actualizado a 10 junio 2023 07:00
Francisco Fuentes
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

França ha estat el primer país del nostre entorn en prohibir els viatges curts en avió per contribuir a la reducció de les emissions contaminants d’efecte hivernacle. Això es tradueix que tots els trajectes amb una durada igual o inferior a dues hores i mitja només es poden fer en tren, sempre que existeixi una alternativa viable per ferrocarril. És una mesura tímida que ara com ara només ha afectat tres trajectes: els enllaços aeris entre País-Orly i les ciutats de Lió, Bordeus i Nantes. De moment, el Govern francès ha salvat d’altres en considerar que l’alternativa no ofereix prou garanties per als passatgers.

L’entrada en vigor oficial de la mesura, presa des que va rebre el vistiplau de la Comissió Europea a finals de l’any passat, no ha agafat ningú per sorpresa. Tot i això, són tants els seus defensors com els seus detractors que han aprofitat l’ocasió per aixecar la seva veu.

Entre els seus defensors ens trobem, el ministre de Transports, Clément Beaune, que ha qualificat la mesura com un «avenç important en les polítiques de reducció de gasos d’efecte hivernacle dels transports que representen un 30% del total». Es tracta d’un primer pas que neix d’una iniciativa impulsada pel president francès, Emmanuel Macron, anomenada Convenció ciutadana pel clima. Aquest panell constituït per més d’un centenar de ciutadans va criticar per «insuficients» la majoria de les mesures per lluitar contra el canvi climàtic anunciades des del Govern. Entre les crítiques tampoc no va passar desapercebuda la resposta a la qüestió que va donar el futbolista Kylian Mbappé, estrella de l’equip de futbol del Paris Saint-Germain, a l’inici de la temporada, hores abans d’un desplaçament a Nantes. El davanter es va mofar de la pregunta, i el seu entrenador Christophe Galtier, va arribar a dir irònicament que havien parlat amb l’agència de viatges del club per fer el trajecte amb un «carruatge a vela». I és que també es volia posar fil a l’agulla sobre determinats vols privats.

L’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que ha qualificat la mesura com «absurda» i que «no serveix per a res», reconeix, però, que la supressió de tots els vols que realitzen enllaços aeris de menys de 500 quilòmetres a Europa, suposaria una reducció del 24% dels trajectes.

Ara bé, la disminució de les emissions contaminants seria minsa, segons confirmen amb les dades facilitades des d’Eurocontrol.

Sigui com sigui, l’inici de la temporada turística ha rescatat el debat. Si la mesura s’apliqués a casa nostra, una de les principals conseqüències seria la liquidació de tres o quatre connexions de curt radi, i plantejar-se l’eliminació del trajecte entre Madrid i Barcelona, superat per la cada cop més important oferta ferroviària.

El tren s’intueix com l’estrella de la mobilitat del futur en l’àmbit europeu, un tren tècnicament fiable, mediambientalment sostenible i econòmicament avantatjós pels usuaris, mentre que els operadors i la indústria de l’aviació segueixen amb el seu procés de descarbonització d’un sector, que segueix sent l’alternativa per a viatges de més de 1.500 quilòmetres..

Connexions transfrontereres

En aquest sentit, la Comissió Europea ha llençat un missatge inequívoc amb una iniciativa per impulsar una desena de projectes de connexions ferroviàries transfrontereres. Entre aquestes cal destacar la recuperació dels trens nocturns, amb una nova línia entre Amsterdam (Països Baixos) i Barcelona, o la presentada pels Ferrocarrils de la Generalitat per incrementar les connexions entre Catalunya i diverses ciutats del sud de França, com Tolosa de Llenguadoc o Montpeller.

Europa vol noves i millors connexions com el conegut Corredor Mediterrani, un altre projecte prioritari que segueix provocant controvèrsia perquè el Govern francès impulsa d’altres línies abans d’instal·lar les vies d’alta velocitat necessàries en el tram entre Montpeller i Perpinyà, que suposaria una enorme reducció del temps de viatge entre Espanya i França.

Macron ha estat pioner amb un gest deixant uns quants avions a terra en favor del tren, un gest que hauria de donar pas a compromisos més en ferm en la lluita contra el canvi climàtic. Visca el tren!

Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu de televisió Euronews amb seu a Lió (França).

Comentarios
Multimedia Diari