La natura i la poesia de les dones s’uneixen a Tarragona

Quina satisfacció comprovar que de dones poetes en tenim a Tarragona de totes les edats i de totes les sensibilitats estètiques
 

21 marzo 2022 06:30 | Actualizado a 21 marzo 2022 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A finals de l’any passat, la regidoria de Parcs i Jardins de Tarragona mitjançant la seva regidora, Elvira Vidal, es va posar en contacte amb diferents entitats que treballen la literatura i l’art d’escriure a la nostra ciutat: Òmnium Cultural, Escola de lletres, APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes) i Veus de dona a Tarragona, per tal d’engegar un projecte que volia combinar la natura i la poesia; es tractava d’il·lustrar i embellir els parcs amb poemes d’autores de Tarragona o vinculades a la ciutat.

Per començar, es va concretar el projecte i es va temporitzar. Un cop fet aquest primer pas i ja a gener, concretament el dia 18, d’aquest nou any, el tècnic de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Tarragona, Marc Antillach, va guiar els participants pel Camp de Mart, que és el primer dels parcs que s’ha triat per iniciar l’experiència poètica a la natura.

Amb aquesta guia pel Camp de Mart es van establir els arbres (es va acordar que es començaria, només, pels arbres d’aquest indret) que serien “poetitzats”.

L’inventari va quedar establert així: marfull, pi, garrofer, prunera borda, cedre, magnoli, alzina, xiprer, llorer i olivera, amb la possibilitat de plantar un desmai.

A més d’il·lustrar cada arbre amb un poema, es va decidir que hi hauria un punt inicial, a l’entrada al parc per l’avinguda de Catalunya, amb l’explicació del projecte i un poema introductori, que faria referència a tots els arbres que el visitant es pot trobar en aquest passeig poeticonatural.

El recorregut que es va proposar comença a l’entrada de l’avinguda de Catalunya fins a l’extrem oposat del parc, vorejant la muralla romana i tornada pel caminet que va paral·lel al carrer Maria Cristina.

La decisió més important es va prendre en determinar que els poemes que configurarien l’itinerari serien de dones poetes de Tarragona o que hi han tingut (i hi tenen) una forta vinculació.

Així que es van haver pres les decisions i acordats els treballs que s’havien de fer, només mancava relacionar cada arbre amb la poeta que el cantaria i la composició que li dedicaria.

Aquesta va ser la tasca més plaent de totes perquè el devessall de material que ens va venir a les mans va ser gran, variat, divers i d’una qualitat inqüestionable.

Algunes d’elles molt conegudes i estimades; d’altres, molt més desconegudes, fins i tot algunes totalment i dolorosament desconegudes

Quina satisfacció comprovar que de dones poetes en tenim a Tarragona de totes les edats i de totes les sensibilitats estètiques.

Algunes d’elles molt conegudes i estimades pels tarragonins i les tarragonines; d’altres, molt més desconegudes, fins i tot algunes totalment i dolorosament desconegudes. Constatar que com en moltes altres àrees de la nostra societat l’excel·lència de la dona és sovint ignorada i, per tant, limitada a un cercle minoritari d’iniciats, potser podríem dir d’iniciades, tot i ser una cosa sabuda, va resultar preocupant.

D’altra banda, aquesta constatació ens va animar encara més, si això era possible, a visibilitzar-les i reivindicar-les. Esperem, doncs, poder aportar el nostre granet de sorra perquè es conegui i es valori el capital cultural de les dones tarragonines.

Finalment, la relació arbre/autora que el canta va quedar així: Poema introductori/Cinta Mulet i Grau; marfull/Isabel Ortega i Rion; pi/OlgaXirinacs i Díaz; garrofer/Fina Anglès i Soronellas; prunera borda/ Isabel Ortega i Rion; magnoli/Montserrat Abelló i Soler; alzina/Roser Guasch i Bea; xiprer/Olga Xirinacs i Díaz; llorer/Roser Guasch i Bea; olivera/Josepa Massanés i Dalmau.

El poema introductori que donarà la visió de conjunt de l’itinerari poeticonatural, l’ha compost la poeta Cinta Mulet, especialment per al projecte. És, doncs, la primícia d’un poema inèdit que servirà per iniciar l’itinerari i engrescar els visitants a fer el recorregut, a llegir els poemes, a fer-se’ls seus i a valorar l’espai del Camp de Mart, lloc que conjuga la natura i la història de la ciutat i, a partir d’ara, també la poesia de les dones de Tarragona.

Avui, 21 de març, és el Dia Mundial de la Poesia i tot just demà es farà la inauguració d’aquest espai poeticonatural. Pensem que conjuguen perfectament la celebració mundial amb la posada en marxa d’aquesta experiència poètica.

Estem segures que l’aposta de l’Ajuntament de la nostra ciutat per posar en valor un espai emblemàtic i, alhora, literaturitzar-lo tindrà el reconeixement i la valoració de tots els ciutadans que s’hi vulguin immergir.

Apostes com aquesta cal que continuïn i s’estenguin per la resta d’espais naturals de Tarragona.

Endavant!

Comentarios
Multimedia Diari