La tenacitat del moviment independentista

Ja no es tracta de demostrar la majoria social, que ja ha estat expressada a les urnes i és ben visible en seu parlamentària, sinó de recordar la persistència dels valors, ara que el govern ha de fer efectiu el mandat democràtic

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diada d’enguany ha de demostrar la tenacitat del moviment independentista. El 2012, la primera de les grans mobilitzacions de l’11 de Setembre dels nostres dies va ser un punt d’inflexió polític. Es convocaven eleccions anticipades i s’ampliaren els horitzons. Començava el procés.

El 2013, l’èxit de la Via Catalana de 400 quilòmetres –del Pertús a Alcanar– demostrava la importància de l’articulació territorial dels partidaris d’un nou estat. L’ambient festiu i la mobilitat dels participants evidenciava la il·lusió pel projecte engegat.

El 2014, l’any del tricentenari (1714-2014), s’ompliren la Diagonal i la Gran Via. De nou, la capacitat organitzativa seria indubtable, exemplificada amb el mosaic de samarretes grogues i vermelles, que dibuixaven una senyera aèria. Era l’avantsala del procés participatiu del 9 de Novembre, amb col·legis electorals, urnes, paperetes i més de 2,3 milions de votants (més que en el referèndum per a la Constitució Europea i a prop de les xifres de participació del referèndum de l’Estatut).

L’any passat, la Diada del 2015 tingué lloc a la Meridiana, amb l’objectiu de visualitzar la necessitat de teixir un estat on la justícia social i la igualtat d’oportunitats en siguin protagonistes. Aquell setembre, a més, tindrien lloc les eleccions plebiscitàries del 27-S, de les que sorgiren un govern i un full de ruta de 18 mesos per assolir la independència.

En aquest marc de transició nacional, enguany l’ANC torna a organitzar, de nou, una mobilització que ha d’evidenciar la capacitat de perseverança dels partidaris d’un nou estat d’Europa. Ho fa, a més, valorant l’equilibri territorial del nostre país i la importància cabdal de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Perquè els països i els estats els fan la seva gent. Ja no es tracta de demostrar la majoria social –que ja ha estat expressada a les urnes i és ben visible en seu parlamentària– sinó de recordar la persistència dels valors, ara que el govern ha de fer efectiu el mandat democràtic. Aquesta és la Diada de la tenacitat.

Comentarios
Multimedia Diari