L’americana groga, un color sospitós per a alguns

M’han penjat l’estrella de David. Sembla que, el color de la roba que porto, alguns el consideren una manera que tinc per manipular i em converteix en una periodista sectària

08 noviembre 2017 10:46 | Actualizado a 08 noviembre 2017 13:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El periodista Daniel Tercero, en un article que va publicar el 23 d’octubre al diari ABC, m’assenyala amb nom, cognom i fotografia pel fet de portar una americana groga un dels dies que feia de presentadora del canal de notícies 324 de Televisió de Catalunya. Sembla que, el color de la roba que porto, alguns el consideren una manera que tinc per manipular i em converteix en una periodista sectària. Surrealista, no? Res més lluny de la realitat i em sembla molt greu que un mitjà de comunicació, sigui espanyol, belga, japonès o de qualsevol indret del món, es prengui la llicència de jutjar els professionals d’un altre mitjà i acusar-los de sectaris sense tenir ni idea de la realitat
Una de les primeres lliçons que et donen quan vols ser periodista és que s’han de consultar les fonts i contrastar-les. En aquesta ocasió, ni s’han consultat ni s’han contrastat. Si el periodista de l’ABC m’hagués preguntat directament o s’hagués adreçat a TVC, l’haurien informat que TV3 té un departament de disseny de vestuari on treballen estilistes professionals i experimentats que gestionen la roba de feina que porten els periodistes quan han de fer aparicions públiques per televisió. Hi ha una ‘vestiteca’ on s’aprofita la roba, per mirar de fer la menys despesa possible, i es distribueix als professionals quan la necessiten. Després aquesta roba es torna a la ‘vestiteca’ i es va reaprofitant fins que l’ús la fa inservible. Amb un mes d’antelació al dia d’autos vaig demanar que em proporcionessin un parell de conjunts per oferir una imatge adequada a la feina que se m’havia encomanat durant el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre: ser la cara visible del canal 324 durant la franja del matí. Es va buscar a la ‘vestiteca’ quin estilisme era adequat per a aquesta feina i que s’adaptés a les meves característiques físiques. En concret, se’m va proporcionar una americana blanca i una altra de groga.

Perplexa

Amb el color blanc sembla que no hi ha objeccions, però amb el groc Déu n’hi do. He quedat perplexa. Com se’m pot acudir portar una americana de color groc un 22 d’octubre? Com no vaig preveure, amb un mes d’antelació, que empresonarien Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, dirigents d’Òmnium i l’ANC? Com no vaig saber, amb un mes d’antelació, que hi hauria una manifestació de suport als dirigents nacionalistes empresonats? Com no vaig preveure que escollirien el llaç groc com a gest de suport als Jordis?

Al periodista de l’ABC li sembla que és un color inadequat per a la televisió. Crec que s’ha confós amb la superstició que hi ha d’utilitzar el color groc al Teatre. El que li va semblar més sospitós va ser que sortís una presentadora del 324 amb una americana de color groc, ell en diu «groc pollet», l’endemà que l’ANC havia fet una crida a dur un llaç groc a la solapa com a gest de suport amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats per l’Audiència Nacional. I jo em pregunto, també podria haver associat el groc a l’esperança, la creativitat, la intel·ligència o qualsevol altra cosa, ja que els colors tenen un significat i transmeten emocions. De fet, la interpretació dels colors és molt subjectiva i cadascú ho fa segons la seva cultura, tradicions i conviccions.

La veritat és que ni m’havia plantejat el significat que podria tenir el fet que em posés una americana d’un color o d’un altre, i encara menys que ningú hi veuria en aquesta subtilesa un intent de donar un missatge sectari a l’audiència. M’han penjat l’estrella de David. La meva ideologia és meva, personal i intransferible. Mai l’he fet pública perquè com a periodista crec que tinc el deure i l’obligació de fer la meva feina amb tota l’objectivitat i professionalitat que en sigui capaç, i sobretot amb total llibertat. Sempre he treballat així i així ho vull seguir fent. Mai ningú a TV3 ha intentat manipular-me ni permetré que ho facin.

 

Periodista. Vinculada als serveis informatius de TV3, ha presentat el ‘324 Comarques’ i l’espai ‘L’Entrevista’ del 324, i ha participar al programa ‘Els matins’. Fa classes a  la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari