Sant Jordi. Divorcis, separacions i noves oportunitats

Temàtica literària. El sector del llibre està preparant la gran posada
en escena de la diada del 23 d’abril. Hi ha diverses editorials que tenen divorcis i separacions entre les novetats

07 abril 2022 21:50 | Actualizado a 08 abril 2022 05:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cosa avui va de divorcis i separacions i de si no val la pena gestionar la ràbia i les frustracions amb una mica d’estratègia. També va de si li has de fer cas a la terapeuta de parella fins i tot quan et diu que pugis a la cadira i et deixis caure enrere, que la teua parella t’agafarà, que has de confiar-hi. I òbviament no et salves del patapam i et trenques els ossos, perquè si hi hagués motius suficients com per confiar-hi o l’amor necessari, no estaries a la consulta.

Això és justament el que li passa a la protagonista del llibre Sis mesos d’hivern (Editorial Navona) de l’autora Marta Buchaca: «Des que ha entrat a la nostra vida som 200 euros més pobres i més infeliços», verbalitza la dona en contra de la terapeuta, que també veu en ella una aliada de l’ex i una amenaça sexual. No és l’única patacada que la ‘prota’ ha de viure enmig d’un procés de separació en plena pandèmia. La Buchaca escriu i dirigeix obres de teatre i també és guionista, seus són els guions de les pel·lícules Litus (2019), Solo una vez (2021) o El juego de las llaves, un film de la Warner Bros que s’estrena este mes d’abril. I les tècniques de guió, de sorprendre, d’entretenir, els girs; els ha tingut en compte en esta primera novel·la, que és una ficció que es percep molt real.

Entre rialles i decepcions –que l’obra té moments de tot– l’autora es pregunta «a quina edat les dones comencem a ser invisibles», una bufetada de realitat de la qual et recuperes poques línies després amb un «m’he follat el Peter». I és que el viatge en una muntanya russa que experimenta el lector és el mateix en què està immers la dona a qui l’home no li fa cas i amb qui comparteix dos nens menuts que aviat prenen consciència de la nova situació i de les conseqüències.

Durant el Sant Jordi d’enguany hi lluiran altres llibres de la mateixa temàtica. No tots són de ficció, l’advocada i mediadora familiar Mon Tur ha publicat amb l’editorial Rosa dels Vents Divorcis amb Amor. Ha posat per escrit part de la seua experiència professional. La Tur, de veu dolça i pausada, confia i treballa perquè les parelles puguin emprendre camins per separat i que no tinguin l’obsessió de buscar punts de trobada per tirar-se els plats pel cap, sinó que les trobades, si n’hi ha d’haver perquè hi ha fills en comú, siguin per altres finalitats. El llibre és una guia per començar a preparar el terreny abans de trepitjar el fang i per als qui ja s’han enfangat, dóna pautes per reconduir-ho. «L’amor no ha de fer mal», explica la mediadora però conscient que no sempre tot poden ser flors i violes, també alerta de l’existència d’aquelles persones tòxiques «sempre tenen ganes de bronca, s’alimenten de la teua ràbia, malgrat ser elles qui la provoquen». Tur exposa problemes i aporta solucions: «no donis menjar a aquesta bèstia», recomana i ho fa amb més profunditat de la que aquí s’exposa. El llibre és una caixa d’eines per gestionar també les emocions. Anys enrere, en una entrevista per a TV3, Mon Tur ja verbalitzava que «quan un es divorcia necessita un perquè, un motiu, si no, emocionalment és molt difícil de portar» i de perquès no n’hi ha sempre ni tampoc s’expliquen.

Se separa i divorcia tot una família

La protagonista de Sis mesos d’hivern busca el perquè i mentre no el troba va a rodolons i troba en els orfidals, les festes i les cites una via d’escapament per deixar de pensar per unes hores que aquell tresor preuat seu, la família, té una altra forma i una altra dimensió i ja no existeix com la volia i la lluïa.

Dels trencaments amb nens i del fet que en ocasions s’utilitzen per complicar les negociacions, la Tur en dedica unes pàgines. El 2015, en una altra entrevista, ja ho deia ben clar: «hem de dir-ho, hi ha pares i mares que són tòxics per als seus fills i que seria millor que algú tutelés aquella relació». En els casos on hi ha violència feia una puntualització més concreta: «que no hi hagués aquesta relació.

Però això com a societat no ens agrada sentir-ho». Gairebé deu anys després, la societat ja ho veu com la Tur i com tantes altres que com ella tot i pregar per divorcis amb amor també tenien clar que a vegades s’ha d’optar per mesures menys amistoses.

Conèixer les autores facilita la lectura, és com si t’expliquessin el llibre: les sents, les veus; fins i tot en el llibre de ficció, perquè tota invenció té la seua dosi de realitat, els escriptors agafen les vivències, les trossegen i de la barreja en creen una de nova. La Buchaca ens diu que una altra vida és possible i la Tur en facilita el camí per arribar-hi.

Periodista. Nascuda a l’Ametlla de Mar. Autora del llibre ‘Sense Cadàver/Sin Cadáver’. A TV3 informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat.

Comentarios
Multimedia Diari