Transport públic, educació i equitat

A Tarragona, des de l’any 2008, és gratuït des de P4 a 4t de l’ESO per a l’alumnat escolaritzat i empadronat a la ciutat

24 abril 2020 11:10 | Actualizado a 27 abril 2020 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’agenda 2030 de les Nacions Unides, pel Desenvolupament Sostenible, posa les persones al centre de les prioritats. L’Objectiu 4 aborda la necessitat de «garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a tothom»: l’educació actuant com a veritable ascensor social. Aquest Objectiu de Desenvolupament sostenible (ODS) recull, per una banda, les exigències d’equitat i inclusió, per això, ens impulsa a centrar totes les polítiques educatives per compensar les desigualtats i dedicar més recursos als col·lectius més vulnerables i desafavorits.

Ja ens trobem amb aquestes premisses en el marc estratègic Educació i Formació 2020 del Consell d’Europa, on alguns dels objectius se centren, entre d’altres, en: la reducció de l’abandonament escolar prematur, la formació de les persones amb estudis postobligatoris i/o estudis de nivell terciari, i la formació al llarg de la vida.

Hem de ser conscients de la importància que els joves puguin seguir l’escolarització postobligatòria; o accedir a l’oferta d’altres ofertes formatives que permeten la continuïtat en l’aprenentatge: els plans de Transició al Treball, el programes de Formació i Inserció, la Formació Professional Bàsica. Cada alumne/a ha de trobar el seu camí i en això és fonamental l’acompanyament amb l’acció tutorial i l’orientació, una orientació no només centrada en l’escola sinó una orientació comunitària, i per això també cal que Tarragona, com a ciutat educadora, estudiï i faciliti els recursos necessaris tant humans com materials per fer-ho possible.

Cal fer xarxa amb els centres escolars i formatius: aquests han de ser el node de cada xarxa educativa i amb ells, les administracions i la comunitat educativa i de l’entorn social han de donar el suport a mida perquè no es perdi cap alumne en les transicions educatives. Coordinació i orientació, però també recursos per facilitar la continuïtat dels estudis fora del seu entorn més immediat, sobretot per als col·lectius més vulnerables. Important en aquestes transicions i passarel·les educatives és el servei de transport públic municipal. A Tarragona, des de l’any 2008, és gratuït des de P4 a 4t de l’ESO per a l’alumnat escolaritzat i empadronat a la ciutat; caldria ara estudiar la viabilitat d’ampliar-ho per fer possible que aquestes transicions siguin assequibles i accessibles, i poder aplicar-ho ja en el pròxim curs escolar 2020-2021.

Amb això aconseguiríem facilitar l’accés als centres educatius i formatius amb garanties d’equitat i inclusió, i d’altres beneficis que permetrien un desenvolupament personal i social del nostre alumnat; però també s’afavoriria l’hàbit d’ús de transport públic, el fet de conèixer la xarxa de la ciutat, els recursos i possibilitats que els ofereix, horaris i normes, que hauran d’adaptar al seu dia a dia i anar incorporant-les en els seus hàbits, costums i rols socials.
A més a més, amb aquestes iniciatives, s’afavoreix la protecció del medi ambient i la sostenibilitat de la ciutat, tot generant una cultura de mobilitat responsable. Una mobilitat equitativa i a l’abast de tothom, intel·ligent i respectuosa amb l’entorn i les persones.

* FRANCESC ROCA ROSELL. Conseller de l’Ajuntament de Tarragona del Grup
Municipal Socialista

Comentarios
Multimedia Diari