Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Dones a la història de Tarragona

    18 mayo 2023 19:37 | Actualizado a 19 mayo 2023 07:00
    M.Elena Virgili Bertran
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Fa uns dies es va emetre la darrera càpsula de la quarta temporada de Dones a la història de Tarragona. El darrer episodi el vam dedicar a la Rosa Mallol Pons, més coneguda com Pachicha, que ens parla de la seva etapa com a jugadora de futbol en uns anys en que el futbol femení no era, ni molt menys, el que és actualment. La Rosa és un exemple de les dones que hem entrevistat al llarg de les quatre temporades.

    El Museu d’Història de Tarragona i la Biblioteca Hemeroteca Municipal vam iniciar el projecte l’any 2021 per posar en valor el paper de dones que han treballat i treballen en diferents àmbits i per donar visibilitat a les que ja no hi son.

    A partir de la segona temporada es va incorporar TAC 12 i els vídeos s’han emès a la televisió local i a les xarxes socials de Tarragona Cultura.

    Hem realitzat quaranta-dues entrevistes a cinquanta-set dones i dos homes. Dones de diferents èpoques, des de la prehistòria fins a l’actualitat, i s’han tractat una gran varietat de temes. Els vídeos tenen una durada de cinc minuts, són només pinzellades d’històries que donarien cadascuna per a un documental. Vides, algunes, de pel·lícula, lluites persistents per aconseguir uns drets ara irrenunciables. Dones que van destacar lluitant a contracorrent i tot i tenir un paper a la societat molt rellevant, van restar invisibilitzades. Dones que convençudes dels seus ideals, els van defensar malgrat les circumstàncies polítiques i socials adverses. Dones que s’han embarcat en reptes i han servint de referent per a les noves generacions.

    Dones que van lluitar per protegir i per salvar espais naturals, com el Bosc de la Marquesa o la Platja Llarga, malgrat haver-se d’enfrontar a nombroses dificultats. Unes lluites que han permès que ara puguem gaudir del litoral tarragoní. I també les lluites sindicals de treballadores de Tabacalera i de Valmeline, les accions, vagues i tancaments que van protagonitzar per millorar les condicions de treball i les complicitats i amistats sorgides d’aquells anys de lluita.

    Els vídeos tenen una durada de cinc minuts, són només pinzellades de vides, lluites persistents per aconseguir uns drets ara irrenunciables

    Hem recordat períodes molt tristos de la història recent acostant-nos al patiment de moltes dones, com és el cas de l’única dona afusellada pel règim franquista, l’Elisa Cardona. Hem parlat de les oblidades, les dones que van estar tancades a la presó de les Oblates en unes condicions deplorables. També hem conegut com es va viure l’exili i la deportació i el que això va suposar per a les dones de la família o la lluita antifranquista durant uns anys molt difícils. Son històries particulars però amb les que moltes altres persones i famílies s’hi poden sentir identificades.

    El 14 de març d’enguany l’Ajuntament va organitzar un acte de reconeixement i agraïment a totes les dones participants en la sèrie. Va ser un bon moment per a fer retrobaments i coneixences entre elles. És impossible parlar de totes aquí, però podeu recuperar-les al Youtube de Tarragona cultura.

    La quarta temporada, iniciada el gener de 2023, consta de nou capítols emesos quinzenalment. Hem parlat d’art amb la Rosa Ricomà Vallhonrat, qui ens recorda la tasca feta els darrers anys des del Museu d’Art Modern per re-descobrir i posar en valor la feina de les dones artistes al llarg de la història. Amb l’Arantxa Sagardoy Cayetano, que ens ha transmès, tal i com ho fa cada dia a les seves alumnes, la passió que sent per la seva professió, la dansa.

    L’estima pel teatre de Mercè Sardà Pons l’ha convertit en un referent a la ciutat. Nombrosos alumnes han passat per la companyia Vis de Vanadi de l’Institut Antoni de Martí i Franquès al llarg de gairebé quaranta anys i alguns s’hi ha dedicat professionalment.

    Hem parlat amb a la Núria Pérez Bautista, la primera directora del Diari de Tarragona en els seus més de dos-cents anys d’història, que ens explica els reptes de la professió de periodista. Amb la Carme Ferré Garcia, la Cuca dels Xiquets de Tarragona, que amb onze anys va començar a enfilar-se als castells de la colla i on hi continua vinculada, amb passió, gairebé 50 anys després.

    Hem recordat períodes molt tristos acostant-nos al patiment de dones, com l’única afusellada pel règim franquista, l’Elisa Cardona

    L’Anna M. Bofarull Galofré, guionista, directora i productora de cinema, ens ha explicat el seu treball compromès socialment, amb protagonistes femenines i pel qual ha rebut nombrosos premis i reconeixements.

    Hem conegut com es van crear les aules d’adults a la ciutat durant el primer ajuntament democràtic i les campanyes d’alfabetització iniciades als anys vuitanta sense recursos, de la mà de les educadores Tecla Martorell Salvat i Mariona Flavià Gaya. I els inicis de la planificació familiar quan era tabú parlar del tema i una activitat clandestina penada per llei, la Rosa Queral Casanova n’explica els detalls i les anècdotes viscudes.

    Hem pogut, a més, recuperar imatges, notícies de l’època i fons personals que permetran en un futur poder realitzar estudis i treballs més aprofundits. Dones a la història de Tarragona ens ha permès conèixer a dones emprenedores, compromeses, pioneres i lluitadores, que ens han transmès la seva passió i el seu entusiasme.

    Esperem continuar amb el projecte i anar donant visibilitat i veu a més dones tarragonines d’ahir i d’avui, la llista és ben llarga.

    Comentarios
    Multimedia Diari