Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Eleccions municipals: a la recerca d’un bon govern

    16 mayo 2023 18:12 | Actualizado a 17 mayo 2023 07:00
    Josep Oliveras Samitier
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La propera contesa electoral per elegir els representants dels habitants d’un municipi en el govern municipal fa pensar en la importància que tenen aquests comicis per orientar el desenvolupament d’una població d’acord amb uns objectius.

    Al llarg d’aquests dies s’aniran llegint i sentint opinions diverses sobre el que farien persones i grups polítics, o amb vocació política, per millorar el benestar dels habitants d’un o altre municipi. En principi no hi ha ningú que es presenti per empitjorar una situació municipal.

    Tots el candidats volen ser els millors i les seves propostes les més adequades, encara que a voltes les propostes només són realment aplicades per a uns quants, malgrat que intenten pregonar que seran en benefici de tots. La possibilitat de que alguns que es creuen els millors puguin ser els pitjors és ben certa, i n’hi ha exemples abundosos.

    Un avantatge que tenen els guanyadors és que els resultats del mandat només es veuen clarament quan l’acaben. Només quan hi ha renovació política és quan els nous que arriben comencen a proclamar els errors dels anteriors, siguin o no certs, i intenten posar-hi el seu remei.

    Les eleccions municipals són importants, i per a moltes persones tenen tanta o més transcendència que les autonòmiques o les generals. La gent es troba molt més involucrada amb el que passa a la seva població, al seu veïnat, que no amb determinades qüestions de política nacional, estatal o internacional.

    La major part de les necessitats fonamentals d’una persona que conviu en una unitat familiar en veïnatge amb moltes altres unitats han de ser resoltes pels ajuntaments com a òrgans gestors dels interessos generals del municipi.

    L’abastament d’aigua potable depèn del municipi, però també l’enllumenat, la pavimentació i conservació de les vies públiques, la recollida de residus, la neteja viària, el clavegueram, les vies d’accés a la població, la seguretat, la protecció del patrimoni, el cementiri i, entre altres, fins i tot el control d’aliments i begudes.

    A més habitants, més responsabilitats i funcions se li assignen: parcs públics, biblioteques, mercat municipals, protecció civil, instal·lacions esportives, extinció d’incendis, transport col·lectiu de viatgers, etc.

    La major part de les necessitats fonamentals d’una persona que conviu en una unitat familiar han de ser resoltes pels ajuntaments

    En municipis de pocs habitants, algunes de les funcions que tenen assignades les resolen altres organismes de l’administració local com els consells comarcals o la diputació. Hi ha inclús funcions que recauen directament en el govern autònom com en el cas de l’extinció d’incendis, o en els serveis d’atenció de la salut, però en aquest darrer cas l’ajuntament ha de poder participar en la gestió que un organisme superior en faci, amb la finalitat que el municipi no quedés completament desatès.

    Amb tantes competències i funcions bàsiques, que hi hagi candidatures que vulguin afavorir unes o altres actuacions és de lògica. Si hom és indiferent a les eleccions municipals, per altres no ho són gens, perquè en la política municipal els partits, o més ben dit el que manen en ells, poden estar més interessats en una part que no en un tot. Una de les matèries on es veuen millor els interessos d’uns i altres és en el tema de la hisenda municipal i en l’urbanisme.

    Hi ha grups disposats a rebaixar tributs, sense tenir en compte serveis prioritaris, la negació dels quals pot afectar als sectors de rendes més baixes, però en canvi no posen en dubte els sous que els regidors haurien de tenir si ells manessin.

    En urbanisme, per cada proposta s’ha de tenir en compte qui és el propietari dels terrenys i qui en seria el promotor. La sostenibilitat i la situació actual regida pel canvi climàtic imposa ciutats compactes, però n’hi ha que pensen encara en urbanitzacions extenses i costos creixents per tots els ciutadans.

    La eleccions municipals són més importants del que molts pensen. És important conèixer qui va a cada llista, qui són i què han fet. Cal desconfiar d’aquells dels que no se’n sap res, o que es dediquen a la política perquè no es poden dedicar a res més, i no diguem dels que omplen les llistes d’amics i familiars.

    Cal desconfiar d’aquells dels que no se’n sap res, o que es dediquen a la política perquè no es poden dedicar a res més

    El o la cap de llista és fonamental, saber si té fusta de líder o si la fusta té algun corc, però més interessant és conèixer els seus acompanyants que formen el nucli dur de l’equip. La ideologia del grup és un altre factor a tenir en compte, però en les municipals no és un factor tan primordial com en altres tipus d’eleccions, tot i que no es pot pas menysprear.

    El dia 28 al vespre es veuran els resultats, i es prefigurarà el que podria ser un mal o bon govern municipal. Cal estar atents, i bé valdria que aquests dies es representés en algun teatre municipal aquell Retaule del flautista de Jordi Teixidor, en el que els regidors cantaven: «Som, som, som els regidors d’aquest municipi», amb les funcions de «Manar i manegar les coses de la vila; manar i manegar, tallem el bacallà»... «Fem i desfem les coses de la vila, fem i desfem, les cireres remenem»...»Fem i decidim, i els impostos repartim».

    Pensar-ho bé, votar, i no deixar-se fàcilment manegar, que les coses de la vila són també essencials.

    Comentarios
    Multimedia Diari