Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Una mirada de pau

    06 octubre 2022 19:35 | Actualizado a 07 octubre 2022 07:00
    Francesc Marco-Palau
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquests estan sent uns mesos especialment preocupants en l’esfera internacional. L’esclat de guerres extemporànies a les portes d’Europa, la repressió que aquests dies estem constatant al Golf Pèrsic, els tambors que sonen des de fa setmanes a l’Àsia oriental o l’oblit d’allò que succeeix a la regió del mar Càspia després de la retirada occidental, són només alguns dels exemples més evidents, als quals hauríem de sumar una llarga llista de tensions militars, dubtosos interessos econòmics i la pervivència de règims autocràtics que malauradament no apareixen tant als Telenotícies, però que continuen ben presents en molts països del món. També al Vell Continent tenim motius de preocupació.

    Malgrat aquest context difícil –o precisament per això– és cabdal posar en valor també aquelles iniciatives, veus o campanyes que aquí o allà permeten obrir escletxes, recosir ferides i reconstruir vides. Perquè és la tasca desinteressada de molta gent anònima, i d’alguns referents amb noms i cognoms, la que ens garanteix la possibilitat de sobreposar-nos a les lleis injustes, a les decisions arbitràries i als intents de limitar els Drets Humans.

    Són precisament aquestes bones actuacions a favor de la pau i la societat les que reconeix el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal que cada any lliura el Centre de Lectura de Reus, presidit per l’exalcalde Lluís Miquel Pérez. Amb la modèstia pròpia del teixit associatiu, però amb la fermesa dels valors i l’experiència, Reus es converteix anualment en un punt de llum que ens permet somiar en un món més just i solidari, on des de la pau, es respectin els drets de les persones i dels pobles.

    És cabdal posar en valor aquelles iniciatives, veus o campanyes que permeten obrir escletxes, recosir ferides i reconstruir vides

    Pocs dies enrere, el Comitè de Concessió del Memorial, del qual tinc l’honor de formar part, vam reunir-nos de nou a la capital del Baix Camp per tal de deliberar conjuntament motius i arguments, reptes i oportunitats, de cara als guardons d’enguany. Aquesta no és, en cap cas, una tasca senzilla, ja que són moltes les necessitats socials que cal cobrir i les persones i entitats, de tasca meritòria, que es mereixen un reconeixement com aquest, que pren el nom del jurista i escriptor Josep Vidal i Llecha (Reus, 1907 – Nova York, 1983) i la seva esposa, l’humanista nord-americana Liesel Vidal (Filadèlfia, 1919 – Nova York, 2018).

    Enguany, el jurat va entendre que era important també donar suport i poder enfortir una proposta cooperativa nascuda a la mateixa ciutat de Reus, ‘Llars Familiars’, que pretén, en la mesura de les seves possibilitats, fomentar l’habitatge social en un món immobiliari de preus impossibles i hipoteques desorbitades. D’aquesta manera, si malauradament no sembla que els problemes d’habitatge tinguin una solució estructural propera en el temps i al conjunt del nostre país –pensant sobretot en els joves, els sense sostre o les famílies amb dificultats, però no només– reforçar aquells projectes que ofereixen vies alternatives, des de la participació activa, és una bona manera de marcar un camí pel qual seguir avançant i que pot servir de far, i exemple de bones pràctiques, per a altres municipis.

    Així, la cooperativa Llars Familiars de Reus se suma a la llista de personalitats i organitzacions que al llarg d’aquestes gairebé quaranta edicions han rebut la litografia creada pel cubista Palau Ferré, d’ençà que el 1985 s’instituïren els premis per iniciativa dels objectors Pepe Beunza, Lluís Pastrana i Martí Olivella, així com l’activista, Santiago Camós, fundador de les delegacions tarragonines de Justícia i Pau i Amnistia Internacional. Els del Memorial ràpidament es van convertir en uns guardons insígnia, reconeguts i valorats al conjunt del país i, és clar, d’una manera especialment destacada a les nostres comarques.

    Reus es converteix en un punt de llum que ens permet somiar en un món més just i solidari on es respectin els drets de persones i pobles

    La llista que entrellaça aquest seguit de posicionaments de pau, fraternitat i defensa del desarmament és ben diversa i es pot resseguir al llibre Una aposta noviolenta per la pau (Arola, 2014), que va editar-se quan tot just se celebraven les primeres trenta edicions: des d’Arcadi Oliveres a la Ruta pacífica de les Dones de Colòmbia, i des del missioner Vicenç Ferrer fins a la Coordinadora de vídues de Guatemala. Des d’aleshores, aquests darrers anys també s’han vinculat als valors reusencs Arxivers Sense Fronteres, Pro Activa Open Arms, el Sindicat Andalús de Treballadors o l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, entre d’altres noms i trajectòries.

    És així com enguany, Reus tornarà a recordar el seu fill il·lustre, Vidal Llecha, i la sòcia d’honor del Centre de Lectura, Liesel Vidal, posant el focus en la necessitat de solucions en el sector de l’habitatge, exemple d’esperança, per tal d’anar avançant cap a un món més digne que, tot i les dificultats, ja anem construint.

    Comentarios
    Multimedia Diari