119 paradetes de llibres i roses desborden els carrers de Reus

La plaça del Mercadal es va convertir en l’epicentre d’una diada de Sant Jordi que va aplegar centenars de visitants

23 abril 2019 21:36 | Actualizado a 23 abril 2019 21:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La diada de Sant Jordi ha tornat a brillar a Reus. Centenars de persones van sortir a passejar pel centre de la capital del Baix Camp entre llibres i roses que van perfumar el centre de la ciutat.

Un any més, a plena tarda era difícil fer-se un lloc entre les 119 paradetes repartides entre la plaça del Mercadal i els carrers del voltant, tot i que la jornada havia començat fluixa. I és que les previsions meteorològiques no eren gaire esperançadores: havia plogut en les últimes hores i el dia s’aixecava ennuvolat. 

El sol, però, va aparèixer al migdia, «i la gent s’ha animat!», expressava Mariona Domingo, des de la paradeta de la Llibreria Domingo, instal·lada a la plaça del Mercadal.

La pluja de dilluns no els va deixar preparar l’estand el dia abans, com feien altres anys, «així que ho hem fet tot aquest matí i, a les 9 hores, encara no estàvem a punt», lamentava. Malgrat tot, al migdia l’activitat s’animava. «Ha sortit el sol i sembla que la gent ha fet un pensament», explicava Domingo poc abans de les 13 h.

Fins aquell moment, els llibres més buscats havien sigut els infantils. I és que els grans protagonistes del matí d’ahir van ser les escoles i els instituts, que van aprofitar la jornada per fer una visita a les paradetes. «També han vingut avis i àvies, que busquen contes pels seus néts», afegia Mariona Domingo.

Des d’una altra part de la plaça, el Marc, de la floristeria El bosc de les flors, estava a l’espera que arribés la tarda. «Aquest matí ha anat bé amb els instituts. Al migdia, l’activitat està sent regular. És a la tarda quan les vendes es disparen i esperem que enguany no sigui l’excepció», explicava. Les roses vermelles eren les grans predominants de la parada, «i són les que tenen més èxit», deia, però també assenyalava les grogues: «Com l’any passat, estan tenint molta tirada».

Entre els llibres més buscats d’autors locals hi havia Berenar sota la morera, de Maria Lluïsa Amorós, apuntava a mitja tarda Montsant Fonts, des de la parada de la llibreria Gaudí. «També va buscat el de Jordi Sugranyes, Joventut i més enllà», afegia.

I, com no podia ser d’una altra manera, els volums de Les Aventures de Peret Ganxet –el mític personatge reusenc que enguany compleix 60 anys– va ser un dels triomfadors entre el públic infantil. Fonts mirava el cel i explicava que havien patit de valent pel temps. «Ahir va ploure i estàvem pendents de com aniria el dia, però ha aguantat. El matí ha sigut més fluix, però s’ha anat animant i ha acabat sent un Sant Jordi més», assegurava.

Més enllà de llibreries i floristeries, la plaça del Mercadal i els carrers dels voltants també es van omplir de paradetes d’entitats i associacions de tot tipus. Entre elles, el Grup Pere Mata, que oferien material divers elaborat pels propis usuaris: roses fetes amb goma Eva, d’altres amb càpsules de cafè... «Els diners que recaptem sempre s’inverteixen amb alguna activitat o material dirigit als usuaris», explicava una treballadora del centre, la Carme Serrano.

D’altres, també aprofitaven la diada de Sant Jordi per poder recollir diners per fer activitats, com és el cas de l’Agrupament Escolta i Guia Ben Enllà. Tal com explicaven els joves que ahir a la tarda estaven a la parada, l’objectiu eren «els campaments conjunts que farem les diferents branques a Bagà». «Tenim diferents articles que han elaborat els més petits. També posem a la venda llibres de segona mà que han cedit les famílies i tampoc poden faltar les roses», deia la Marina Parra, que encarava ja els darrers minuts de la jornada.

Comentarios
Multimedia Diari