Agulles que serveixen per curar

La terapeuta reusenca creu que la medicina tradicional xinesa s’hauria de combinar amb la convencional

05 junio 2017 12:20 | Actualizado a 10 octubre 2019 16:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La reusenca Estela Ten es va introduir al món de la medicina tradicional xinesa el 2008 i des de llavors no s’ha aturat en el vessant formatiu. Es tracta d’un mètode que suma més de 4.000 anys d’antiguitat i està reconegut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a pràctica mèdica tradicional complementària i alternativa. Ten també és acupuntora i al llarg dels anys ha anat sumat altres mètodes que ara empra a la consulta de Reus. També atén a Clinicamar, a Cambrils. «Si es continua emprant després de tants anys, és perquè realment és efectiva. Vaig estar a la Xina i vaig veure que als hospitals s’integraven la medicina tradicional i la convencional. Allà hi ha una visió integradora de la salut. Tenen una altra forma de veure la malaltia, ho enfoquen tot com si es tractés d’una disharmonia», detalla Ten.

Part energètica

La salut, doncs, té una part molt física, però també molt energètica amb molt de pes. «Maridar diferents mètodes de salut al món occidental ens faria obrir la mentalitat i treure’n partit de la salut sorgida de la tradició. Hi ha gent que va molt medicada i emmascara els mals amb fàrmacs, s’hauria de buscar l’origen del problema», apunta tot i reconèixer que aquest món és encara «molt desconegut».

Segons aquesta terapeuta reusenca, la medicina tradicional xinesa té quatre grans eines: l’acupuntura i la moxa, el massatge Tui Na, la dietètica energètica i la fitoteràpia xinesa. «L’acupuntura és potser la més coneguda i la que més faig servir, però segons el mal s’empren altres disciplines com ara les ventoses. En el cas de la moxa és una teràpia en la qual s’utilitza una escalfor medicinal i amb la dietètica energètica treballes la salut a través de l’alimentació», resumeix la terapeuta.

Utilitza altres tècniques com el massatge tailandès o la biodinàmica craniosacral

Ten puntualitza les diverses funcions que té la ciència mil·lenària de l’acupuntura, la qual « estimula uns punts energètics del cos a través dels quals s’equilibren els canals i reforça la salut». 

Depenent del temps en el qual s’hagi patit la problemàtica per la qual s’acudeix a l’especialista, es notaran els resultats amb més o menys rapidesa. Pot tractar-se de dolors aguts i crònics, trastorns digestius, ansietat, depressió, fatiga, insomni, dolors menstruals i irregularitats ginecològiques. 

«Consisteix en la inserció d’agulles molt primes en punts determinats del cos per regular el sistema intern i ajudar a harmonitzar els desequilibris. Dins aquest mètode hi ha milers d’aplicacions diferents i cada acupuntor té el seu segell propi. Uns n’utilitzen més o menys agulles», acota Estela.

Un cop haver rebut tractaments com aquest, Ten explica que el cos «va absorbint tota la informació que se li va donant als tractaments» i «tot es reactiva».
A la seva consulta ubicada al passeig Prim, Estela també du a terme altres programes terapèutics com ara el massatge tailandès i la biodinàmica craniosacral. «Aquesta darrera tècnica també engloba la salut i es tracta d’una mesura molt respectuosa i es treballa energèticament. Es basa en una sèrie de moviments rítmics que es transmeten als òrgans, cèl·lules i teixits corporals», detalla. Ajuda que la salut de la persona torni a aflorar d’una forma molt individualitzada. 
En la medicina tradicional xinesa també disposen d’eines de diagnòstic, d’observació en la qual s’analitza l’estat intern del cos.

Adreça: Passeig Prim,6, 5è 1a
Adreça electrònica: estelatenn@gmail.com
Telèfon: 661 846 515

web: www.estelaten.com

Comentarios
Multimedia Diari