Camins per endinsar-se i perdre's pel cor de les Muntanyes de la Costa Daurada

S'acaba la calor i és ara el millor moment per descobrir les meravelles que amaguen les nostres muntanyes

07 septiembre 2021 10:46 | Actualizado a 10 septiembre 2021 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'estiu està a punt d'acabar i amb el su darrer suspir comença a perfilar-se l'arribada de la tardor, una època en que la cremor del sol afluixa però sense arribar a sentir-se la sensació del fred de l'hivern. És ara un dels millors moments de l'any per sortir a recórrer món, un món que el tenim al costat de casa, a les Muntanyes de la Costa Daurada. Les seves entranyes amaguen infinitat de racons que deixen meravellat a tot aquell que els descobreix. I quina millor manera de conéixer-los que posant-se les botes i sortir a caminar? N'hi ha per a tots els gustos i edats. Aquí us en deixem alguns, però tots ells i molts més els teniu detalladament descrits a la web de les les Muntanyes de la Costa Daurada.

1. Muntanyes de Prades, natura en estat pur (Ruta de 2 dies)

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/del-riu-brugent-al-cim-de-les-muntanyes-de-prades

L'espai natural protegit de les Muntanyes de Prades guarda al seu interior una infinitat d'opicions per gaudir de la natura en el seu estat més pur. Allí hi trobareu joies naturals com el roure reboll del Tossal de la Baltasana. Des de les seves valls fins al cim del Baix Camp, des dels seus conreus fins als pobles situats al bell mig de la naturalesa. 

2. La capçalera del riu Siurana

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/la-capalera-del-riu-siurana

Sense deixar encara les Muntanyes de Prades, cal filar prim i acostar-nos a descobrir el riu Siurana, que neix a la vessant occidental de les muntanyes de Prades. Un riu juganer que excava congostos, crea tolls, salts d’aigua i raconades d’una gran bellesa. neix al poble de la Febró, i justament des d'allí el riu ha modelat una vall dominada des dels cingles per l’inexpugnable Siurana, l’últim reducte de l’ocupació musulmana a Catalunya. Una ruta indispensable per descobrir aquesta vall comença a la Febró i arriba fins a Arbolí, passant pel Gorg i el poble abandonat de Gallicant.

3. Essència mediterrània entre oliveres i avellaners (ruta de dos dies)

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/essencia-meditarrania-entre-oliveres-i-avellaners

Una ruta indicada per satisfer el paladar emmig de la plana conreada del Baix Camp, una terra on l’oli i l’avellana tenen denominació d’origen de qualitat. Els avellaners, les oliveres i els garrofers s'uneixen en camps que meravellen a tots els que els visiten sigui l'època de l'any que sigui. A peu o amb bicicleta, els seus camins de carro són fàcils per a transitar-hi i enllacen amb els diferents municipis de la comarca, on es pot parar a gaudir de la seva oferta gastronòmica. 

4. De Colldejou a Pratdip per camins mil.lenaris 

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/de-colldejou-a-pratdip-per-camins-millenaris

Aquesta travessa rememora l'ús ancestral que es feia dels camins mil.lenaris pels que passa la ruta, que ens durà de Pratdip a Colldejou i, des d’aquí, de tornada a Pratdip.

5. La terra dels dips, els gossos vampir (ruta de dos dies) 

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/el-dip-de-joan-perucho

Heu sentit a parlar mai dels Dips? En aquesta travessa de dos dies els descobriràs i qui sap si te'n trobaràs algun... Si veus una espècie de gos mitològic i vampíric, ja saps de qui es tracta. En vols intentar veure algun? Escapa’t a la Serra de Llaberia, l’enigmàtica muntanya del sud de Catalunya. Un territori que el guerriller Carrasclet coneixia com el palmell de la mà i que recorria mentre lluitava contra les forces borbòniques de Felip V al segle XVIII.

6. El cicle mediterrani

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/el-cicle-mediterrani

Excursió pel territori conreat de Maspujols, l’Aleixar i les Borges del Camp, pobles on els camps conviuen amb la urbanització dispersa del territori i els incendis forestals. Aquí podràs fer una ruta que et farà ser més conscient de l'impacte dels incendis en els antics conreus colonitzats de nou pel bosc. La tornada de la travessa es fa per les Borges del Camp, on el camí travessa una zona afectada per un incendi de més de 100 hectàrees que va traspassar als termes de Maspujols, l’Aleixar i Alforja.

7. Els paisatges de l'avellana

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/els-paisatges-de-lavellana

Una ruta on les protagonistes són les nostres conegudes avellanes i el paisatge entre el qual creixen. Aquest tomb transcorre pels camps d'avellaners fins a l'ermita de Puigcerver, que esta rodejada d'imponents alzinars. També es descobriran els pobles de Riudecols, l'Alforja i, si es vol, es pot allargar fins a Botarell.

8. Els camins del Baró d'Escornalbou (ruta de 2 dies) 

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/els-camins-del-baro-descornalbou

Prepara’t per viatjar en la història i endinsar-te en les llegendes del  castell d'Escornalbou i els pobles que l'envolten i que antigament formaven la Baronia. Aquí, no tots els camins porten a Roma, però sí que porten a aquesta imponent fortificació.

9. La Mola de Colldejou: El cim

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/la-mola-de-colldejou-el-cim

No podia faltar l'emblemàtica ruta que ens portarà fins al cim de la Mola de Colldejou, que custodia el poble situat als seus peus. Aquest cim emblemàtic constitueix una de les siluetes de referència que dominen el Camp de Tarragona. Des del cim s'avista un paisatge espectacular de tota la nostra contrada.

10. El Puig d'en Cama, talaia del Camp 

https://www.muntanyescostadaurada.cat/rutesapeu/ca/el-puig-den-cama-talaia-del-camp

El Puig d’en Cama (718 m) s'ha convertit en una simbologia de les nostres muntanyes de Prades. Emmig de tota aquesta cadena muntanyosa s’alça aquest petit cim i deixa entreveure el majestuós paisatge boscós de les muntanyes que l'acompanyen.  

Comentarios
Multimedia Diari