Clam unànime del Priorat per exigir un canvi de rumb en la política de l’aigua

El Consell d’alcaldes i el ple del Consell Comarcal han aprovat una moció on reclamen que es revisin les concessions d’aigües a la comarca que es transvasen a altres conques

11 julio 2017 08:44 | Actualizado a 13 julio 2017 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou capítol de la polèmica de l’aigua al Priorat. Els municipis de la comarca s’han unit per “exigir” un canvi en la política hídrica. Van tots a una. I és que el Consell d’alcaldes i el ple del Consell Comarcal han aprovat aquest dilluns una moció en la qual reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre la revisió de les concessions d’aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de l’embassament de Riudecanyes.

Tot plegat arriba tot just una setmana després que els municipis que configuren la mancomunitat del Topograpo (Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera) posessin el crit al cel perquè el pantà de Riudecanyes es quedava amb la gran part de l’aigua de la conca del Siurana. Un fet que ja fa anys que s’arrossega, però que enguany té especial incidència tenint en compte la situació de sequera i els greus problemes d’abastament d’aigua que pateixen municipis com Poboleda, Torroja del Priorat, Porrera, Gratallops, Falset, Bellmunt del Priorat o la Vilella Alta. La moció, doncs, constata la problemàtica que pateixen aquestes poblacions cada any en aquestes dates, i argumenta que “la manca d’aigua impedeix el desenvolupament socioeconòmic de la comarca, sobretot del sector agrícola, que és el principal motor de l’economia del Priorat”.

Els municipis recorden que la comarca compta amb una carta del paisatge que busca 'conservar i gestionar ela paisatges fluvials de manera equilibrada entre la seva conservació i les activitats econòmiques'

Tot seguit, la moció recorda que la comarca compta amb una Carta del paisatge, que té marcats entre els seus objectius: “Conservar i gestionar els paisatges fluvials de manera equilibrada entre la seva conservació i les activitats econòmiques”.

En conseqüència, el text aprovat posa damunt la taula un acord de nou punts. El primer exigeix a l’Agència Catalana de l’Aigua “un estudi de l’estat actual de les disponibilitats dels recursos hídrics de la comarca, així com una previsió de les necessitats futures, i la planificació de les inversions necessàries per garantir aquestes necessitats”.

El segon dels punts demana una “revisió de les concessions d’aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de l’embassament de Riudecanyes”. Es dóna el fet que més d’un 90% de l’aigua del riu Siurana es transvasa des de fa anys a l’embassament de Riudecanyes, mentre que el Siurana baixa sec gairebé sempre i hi ha pobles de la comarca del Priorat que tenen greus problemes de subministrament.

Demanen una convocatòria urgent d'una taula de treball amb la participació de totes les parts implicades

Per tant, el tercer punt de l’acord també exigeix a l’ACA “un control rigorós dels cabals transvasats a altres conques, dels usos concrets que es fan d’aquest cabals i del compliment de la legislació en matèria de cabals ecològics”. Mentre que el quart dels acords reclama “l’execució de les inversions, (algunes  previstes des de fa anys),  per solucionar els problemes d’abastament dels municipis del Priorat, i els corresponents estudis de viabilitat de les mateixes.

Una taula de treball

En aquesta mateixa línia, altres reivindicacions aprovades passen per “exigir a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua la convocatòria urgent d’una taula de treball amb la participació de totes les parts implicades, per afrontar de manera seriosa els problemes d’aigua del Priorat i en concret el repartiment just de l’aigua del pantà de Siurana”. També “s’exigeix a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua que els pobles de la conca puguin participar amb veu i vot a juntes de desembassament del Pantà de Siurana”.

Els municipis insisteixen que es tracta d'un problema que afecta a tot el conjunt de la comarca

L’acord també demana a la Generalitat que es comprometi “en la consecució de les reivindicacions en matèria de recursos hídrics del Priorat que han de garantir el desenvolupament sostenible del nostre territori”.

En paraules del president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, “el problema d’aigua a la comarca no afecta tan sols alguns municipis, sinó tots. Pobles que estem a la conca del riu Siurana i que demanen coses realment bàsiques, començant per saber quin és l’estat actual de l’explotació d’aquests recursos i planificar-ne la seva gestió de manera integral”. És per això que Garcia també afirma que “les institucions del Priorat entenem que cal revisar les actuals concessions i transvasaments a altres conques, com la del pantà de Riudecanyes, perquè són concessions que es van fer, ja fa molts anys, en un escenari de manca d’aigua en algunes poblacions del Baix Camp i que ara, potser, ja no són necessàries”.

Comentarios
Multimedia Diari