Comença una festa major de Sant Pere històrica

Serà la primera vegada en 68 anys en què no esclatarà la Tronada després del pregó, que enguany va a càrrec de la periodista Coia Ballesté a partir de les 20 hores

24 junio 2020 09:20 | Actualizado a 28 junio 2020 09:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Avui començar la Festa Major de Sant Pere 2020 amb la lectura del pregó (20h), que anirà a càrrec de la periodista Coia Ballesté. L’edició d’enguany, sense dubte, serà molt diferent per la situació d’excepcionalitat que es viu a causa del coronavirus.

De fet, ahir ja es va portar a terme algun acte com la hissada de bandera o l’encesa de la torxa simbòlica del foc de Sant Joan, encara que després, ni fogueres ni concerts. L’espectacle de llum i so, Il·luminem la Festa Major!, fet al Campanar de Reus va lluir festivitat i memòria de les músiques dels diversos elements i balls del Seguici Festiu.

Un altre tret diferencial és que la ciutat no viurà aquest vespre la primera de les quatre tronades. Una de les més especials (si és que no ho són totes per igual), ja que és l’encarregada d’anunciar l’inici de la Festa Major. El seu esclat sempre havia coincidit amb la finalització del pregó i davant una plaça del Mercadal plena de gom a gom. Però l’excepcional moment actual va obligar a l’Ajuntament a organitzar un Sant Pere de circumstàncies i cancel·lar totes les tronades. Tal com ja va explicar el regidor de Cultura, Daniel Recasens, prioritzar la salut i la seguretat dels ciutadans ha passat per davant de qualsevol sentimentalisme o tradició.

Una tronada especial

Malgrat això, moltes han estat les veus que han proposat alternatives perquè aquestes festes no es quedessin sense l’esclat dels masclets. Una d’elles ha estat la dels Guardadors de la Tronada, que volia ‘salvar’ la Tronada de Completes tal com estableix la seva raó de ser: vetllar perquè la tradició sigui immortal i preservar la seva màgia.

De fet, Francesc Olesti, un dels seus membres, recorda que des de la fundació de l’entitat l’any 1951 mai s’havia suspès cap Tronada. Tot plegat ho van exposar per carta tant a l’alcalde Carles Pellicer com al regidor de Cultura, proposant fer-la aviar sense públic i en homenatge a les víctimes de la Covid-19 i a tots els treballadors sanitaris. La seva proposta, a més a més, plantejava que fos un sanitari l’encarregat d’encendre-la i que el seu esclat es pogués emetre en directe. Fins i tot, es van oferir a sufragar-ne tot el seu cost.

Olesti explica que aquest conjunt d’idees són les que han quedat amb ‘cartera’ una vegada comunicada la seva cancel·lació definitiva. Els Guardadors de la Tronada esperen continuar parlant amb l’Ajuntament els pròxims mesos i es mostren disposats a tirar endavant les propostes realitzades per tal que durant aquest 2020 es pugui aviar una Tronada de forma especial. De fet, diferents entitats, entre elles les que integren el Seguici Festiu, ja han expressat que veurien amb bons ulls que la Festa Major de Misericòrdia vehiculés aquesta possibilitat.

Comentarios
Multimedia Diari