Compartir i comunicar grans idees entre companys

Riudoms. El Teatre Auditori del Casal Riudomenc va acollir ahir la presentació finaldels Clubs TEDEd del Baix Camp amb la participació de vuit escoles de la comarca

12 junio 2018 06:32 | Actualizado a 12 junio 2018 08:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La creativitat i l’habilitat a l’hora de comunicar-se en anglès va ser part de l’esperit que es va viure  ahir durant la presentació final dels Clubs TEDEd del Baix Camp, una iniciativa organitzada per l’equip TEDxReus i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp. L’acte, al Teatre Auditori del Casal Riudomenc, va reunir a vuit centres educatius: l’Escola Santa Anna de Castellvell del Camp; l’Escola Beat Bonaventura Gran de Riudoms; les escoles Marià Fortuny, Teresa Miquel i Pàmies, Prat de la Riba, i el Col·legi  Maria Rosa Molas i els instituts Gaudí i Gabriel Ferrater, de Reus. Això significa que un total de 300 alumnes van ocupar l’auditori. Si bé van ser una cinquantena els encarregats de presentar els projectes a sobre de l’escenari.

«L’objectiu és capacitar la canalla en habilitats que a vegades no queden incloses dins el currículum», explicava Xavier Menduiña, coordinador del projecte, i afegia que «la presentació es fa aprofitant la filosofia TED, ja que durant diverses setmanes els alumnes treballen de manera autònoma un tema escollit. Després, tot el treball es concreta amb una presentació o un vídeo que és el que han mostrat». Al Teatre Auditori del Casal Riudomenc es van escenificar tot tipus de temes, des dels problemes d’acne que pateixen els adolescents fins a l’addicció als videojocs, sense oblidar temes d’interès com que el futbol és un art o una presentació dedicada a la leishmaniosi, una malaltia que pateixen els gossos.

 

Una de les qüestions sensibles que es va tractar va ser el bullying. L’Alejandro Cutar, la Júlia Dalmau i l’Anaís Victorio, alumnes de l’escola Teresa Miquel i Pàmies de Reus, van posar veu a aquesta problemàtica. «El missatge que hem volgut transmetre és que ningú ha de passar-ho malament tingui el cos que tingui, ja que hem volgut relacionar el tema de l’obesitat amb l’assetjament escolar», expliquen els alumnes. Argumenten que «vam creure que seria una bona idea sentir com se sent un nen quan altres companys el molesten pel seu físic».

Davant aquest tipus de situacions, el consell d’aquests alumnes és el següent: «Hem de demanar ajuda a persones adultes per solucionar aquest problema quan detectem una situació d’aquest tipus», asseguren.
Per què els patinadors patinen sobre el gel? A aquesta qüestió va respondre un grup d’alumnes de l’Escola Santa Anna de Castellvell del Camp, integrat pel Marc Cansado, la Martina Colàs, l’Arnau Figuerola i l’Ona Menduiña. «El que ens fa patinar de veritat és la fina capa d’aigua que es forma en el gel, i així les fulles dels patins poden lliscar, però amb les sabates no podríem perquè la sola de goma es mullaria, relliscaríem i cauríem a terra per molt d’equilibri que tinguéssim», argumenta Ona Menduiña.

La prova de foc que van haver de superar tots els alumnes va ser exposar les seves idees en 3 minuts i fer-ho davant del públic, també exigent, amb anglès. «Com a educadors, la nostra prioritat també és contribuir al desplegament de la competencialitat i l’experiència vivencial, és a dir, millorar la competència comunicativa i lingüística. Iniciatives com aquesta permeten als alumnes desplegar les seves habilitats comunicatives, i fer-ho amb anglès és un repte i un valor afegit», explica Francesca Segarra, directora del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp. Alguns van preferir esplaiar-se més en la presentació oral, mentre que altres van exhibir les seves habilitats en l’edició dels vídeos per projectar el tema que havien escollit. Aquest és el cas de la presentació Special effects, ja que les imatges van mantenir en tensió al públic, mentre que la temàtica We love unicorns va despertar la simpatia de l’auditori.

Una demostració que les preocupacions i els temes que desperten l’interès dels nens i adolescents no tenen límits. 

 

Comentarios
Multimedia Diari