Costums i idiomes diferents, eines útils per al futur

Quatre alumnes d’un institut de Montpeller van fer un intercanvi individual a l’Institut Gabriel Ferrater la setmana passada, una estada que va durar unes tres setmanes

20 mayo 2018 21:23 | Actualizado a 20 mayo 2018 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Gabriel Ferrater de Reus va acollir la setmana passada quatre alumnes d’un institut de Montpeller per un intercanvi individual. Una experiència que sempre «fa aprendre tant als alumnes d’aquí com als nous companys. Coneixen una llengua nova, uns costums nous i un sistema educatiu totalment diferent. Els nostres alumnes de quart d’ESO, en aquest cas, van poder practicar de primera mà el francès amb joves nadius», corrobora la professora de francès de l’Institut Gabriel Ferrater de Reus, Marisol Arbues. Val a dir, que Anna Saumell, Pol Pallisé, Nil Pons i Laia Xifré, els alumnes del Gabriel Ferrater, ja van fer un intercanvi a França, a l’Institut Jules Guesde.

«Van anar a les cases d’aquests mateixos joves que van venir fins aquí. D’aquesta manera, ja hi ha llaços d’amistat i la integració és molt més àgil», completa Arbues. Val a dir, que temps abans l’alumna Marta López també va fer un altre intercanvi i hi va anar tota sola, fins a Argelès-sur-Mer. L’experiència va ser colpidora. «Anar-hi sola sempre et dóna un altre prisma, no pots parlar mínimament la teva llengua amb un grup de companys coneguts. Ho recomano, perquè encara que al principi costi, després d’un mes, t’hi acabes acostumant». 

Els quatre alumnes francesos van arribar a Reus en plena diada de Sant Jordi

Els alumnes francesos Emmaël Colombel, Léli Cazals, Axel Gonieaux i Jeanne Mayer van venir en plena Diada de Sant Jordi i van marxar el cap de setmana passat. Sobre l’experiència estan més que satisfets i ja tenien un cert domini amb els intercanvis, alguns havien estat a Barcelona i altres a Torrevella. «Ens va agradar molt l’idioma i la cultura que hi ha, sobretot perquè vam sortir de la nostra zona de confort. També ens va cridar molt l’atenció la relació que hi ha entre professor i alumne, es comporten com si fossin amics. En el nostre cas, guardem més distància amb el professorat», expliquen els alumnes de Montpeller. 

Una altra de les característiques que destaquen els alumnes reusencs ha estat la quantitat de coses que han pogut conèixer i veure en poc temps els seus companys. «Molts marxaran enamorats de la truita de patates, la paella i el pa amb tomàquet. Els horaris els van trasbalsar molt, ja que aquí fem un altre tipus de jornades escolars. Parlar francès tant de temps ens ajudarà a encarar el batxillerat francès, és una bona oportunitat», diu Pol Pallisé.  

Vida fora de les aules
Els alumnes francesos van gaudir d’una pila d’activitats que els van mantenir ocupats cada dia: van sortir a sopar, van marxar cap al Port Aventura i, fins i tot, alguns van descobrir el Camp Nou. «Hem après que hi ha moltes pautes en el menjar i, segons la cultura, es fa d’una manera o d’una altra. Aquí s’ingereixen aliments fins a cinc cops al dia i s’utilitza molt d’oli. Nosaltres a França fem menys àpats i potser optem per més mantega», riuen els francesos. Veuen que saber idiomes és una oportunitat pel futur. 

Comentarios
Multimedia Diari