Declaren Bé Cultural el refugi antiaeri de Castellvell

L’Ajuntament vol reformar-lo per obrir-lo al públic de cara l’any 2021

24 diciembre 2019 12:20 | Actualizado a 24 diciembre 2019 13:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Castellvell està més a prop de poder fer d’accés públic el refugi antiaeri del carrer Sant Jaume. Descobert aquest passat mes de juliol, el ple del Consell Comarcal del Baix Camp va aprovar, el passat dimarts, declarar-lo bé d’interès local, un fet que dóna un impuls a aquest patrimoni de la vila.

«Aquest pas era molt necessari, ja que ara podrem passar a demanar una subvenció pública per tal de poder pagar les reformes i permetre’n l’accés al públic», valora l’alcalde la Castellvell del Camp, Josep Sabaté, que explica que, si tot va bé la intensió és obrir-lo de cara l’any 2021 «la gent gran del poble ens ha demanat poder-hi accedir tan aviat com es pugui».

El refugi antiaeri fou construït durant la Guerra Civil Espanyola i data del 1938. Es troba ubicat al carrer Sant Jaume i va ser descobert aquest estiu gràcies a les obres de renovació dels carrers del centre del municipi.

L’accés al refugi es pot fer per mitjà d’unes escales que condueixen a la galeria de quaranta metres, construïda sota les cases, fins a arribar a un forat de ventilació que es situen a l’alçada del número 11 del carrer de Pompeu Fabra, Posteriorment, transcorre en diagonal durant 35 metres fins a arribar a l’alçada de les antigues escoles, on hi hauria la segona entrada. El primer tram té coberta de volta i les parets són de maons, però en el segon tram, només hi ha una galeria sense volta obrada.

Un segon refugi

Des de l’Ajuntament de Castellvell reconeixen que un altre dels objectius és treballar en unes futures obres per desenterrar el segon refugi construït també el 1938. L’alcalde explica que aquest s’ubica a la plaça Catalunya, davant del Bar Manolo, però que els treballs d’excavació i localització seran més difícils perquè creu que l’accés al refugi està sota una construcció telefònica de formigó. Tant és la implicació del poble que l’alcalde destaca que «hi ha que vol aportar els seus propis diners per ajudar en les tasques».

Comentarios
Multimedia Diari