Donacions de sang a l’institut, la solidaritat entra a les aules

Crònica. Servei comunitari. Els alumnes de 4t d’ESO de l’INS Salvador Vilaseca van encapçalar, ahir, una campanya amb donants de totes les edats

07 mayo 2019 10:42 | Actualizado a 10 mayo 2019 08:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Salvador Vilaseca va mostrar, ahir, la seva part més solidària amb una nova edició de la Campanya de Donació de Sang. Fins al migdia, ja havient fet donacions un total de 27 persones, entre les quals hi havia molts alumnes de 2n de Batxillerat que ja havien complert els 18 anys. També hi havia hagut 10 oferiments, però que per diverses raons (baix pes, piercings o tatuatges recents) no van poder participar-hi. L’any passat ja es va fer una primera edició, en el context del programa de servei comunitari anomenat ‘ENCAIX’, «i va funcionar molt bé, amb més d‘un centenar de donants, així que enguany repetim», explicava ahir la coordinadora del programa, Empar Pont, qui destacava l’alta participació de familiars. 

Els alumnes de 4t d’ESO de l’institut reusenc van ser els organitzadors d’aquest acte. «Trobem molt interessant haver pogut col·laborar amb aquesta campanya. És una bona experiència i, la veritat, és que et sents bé cada vegada que entra algú a donar sang», explicaven l’Aicha Kassemy i la Siham Marouane. De fet, el cartell de la campanya sorgeix d’una fusió entre el disseny elaborat per aquestes dues alumnes i el que va elaborar Kelly Quiñones, la jove desapareguda fa uns mesos en mans de la seva parella.

Els alumnes de 4t d’ESO de l’institut també es van encarregar d’elaborar material de difusió, com bosses amb la imatge del logotip, polseres i farcellets amb avellanes pels donants. A més, al llarg de tot el dia, diferents alumnes es van ubicar a les portes del centre educatiu informant als vianants de la campanya de donació de sang. «Perdoni, vol donar sang?», anaven preguntant els joves a aquells que passaven per davant de l’institut. 

Entre els donants, hi havia força alumnes de 2n de Batxillerat que es van animar a fer el pas. Just havien complert els 18 anys, així que, tots ells era el primer cop que ho feien. Passats dos quarts d’una del migdia, l’Alba i l’Álvaro estaven estirats a la llitera amb una via que els anava traient la sang. Estaven tranquils. «Sabia que avui es feia aquesta campanya, però no havia decidit res fins fa tot just una hora. He sentit que ho havia de fer», exposava l’Álvaro. Per la seva part, l’Alba ho explicava com un gest molt personal. «A la meva àvia la van operar del cor, i sé que li van haver de fer transfusions i que va necessitar molta sang. En aquell moment vaig ser conscient de com era d’important aquest gest, així que vaig decidir que, quan complís 18 anys, donaria sang», deia.

L’Andrea, també alumne de 2n de Batxillerat de l’Institut Salvador Vilaseca, deia que estava una mica nerviosa, «però estic bé! Crec que ho tornaré a repetir més endavant», assegurava. Així també ho afirmava una companya seva, la Núria. En el seu cas, admetia que va decidir fer la donació després que un amic seu li digués. «Van venir unes noies a classe a explicar-nos la campanya, però jo abans no m’havia plantejat ser donant. Va ser arran d’un company que m’ho va comentar i vaig decidir fer el pas», explicava la Núria.

Servei comunitari

La Campanya de Donació de Sang s’emmarca en el programa de servei comunitari ‘ENCAIX’, que es fa a l’Institut Salvador Vilaseca des de fa 7 anys. Tal com explica la seva coordinadora, «el programa pretén conscienciar l’alumne que forma part d’una comunitat, en aquest cas, la ciutat de Reus». En aquest context, el centre treballa amb l’alumnat de 4t d’ESO tres serveis l’any: el Gran Recape, la Coral Intergeneracional i la Campanya de Donació de Sang. En aquest últim cas, també hi col·laboren les escoles adscrites  Isabel Besora, Teresa Miquel i Rubió i Ors.

Comentarios
Multimedia Diari