El Consell Comarcal del Baix Camp rebutja la sentència del Suprem

L'ens també "reclama l’amnistia per als presos i preses polítiques i exiliats i exiliades" amb el vot favorable d'ERC-AM, Junts, Amunt i Ara Reus

15 octubre 2019 18:16 | Actualizado a 19 octubre 2019 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple del Consell Comarcal del Baix Camp ha aprovat aquest dimarts una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra l’1 d’octubre i la causa independentista, i ha exigeix l’alliberament dels presos i preses i l’amnistia per a tots ells i elles i per als exiliats i exiliades. La moció s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC-AM, JUNTS, AMUNT i ARA Reus, mentre que el PSC-CP i el PP han votat en contra. Per la seva banda, les dues persones que conformen el grup de Ciutadans no ha fet acte de presència al Ple.

La moció aprovada també reivindica el dret a l’autodeterminació i el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català, alhora que exigeix a l’estat espanyol respecte pels càrrecs elegits democràticament i per les institucions catalanes. A més, el Consell Comarcal es compromet a treballar amb el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, i a participar en una assemblea d’electes a favor dels drets i les llibertats. Amb l’aprovació de la moció l’ens comarcal també s’adhereix a les mobilitzacions de rebuig a la sentència i en l’acte convocat pel president de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

El Consell Comarcal també fa avinent amb la moció la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint i expressa la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de la comarca del Baix Camp, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

En el torn de parlaments, el portaveu d'ARA Reus, Daniel Rubio, ha defensat la llibertat d’expressió, el dret a decidir i el respecte com a principis bàsics, i ha titllat la sentència d’excessiva i desproporcionada. Per la seva banda, el portaveu del PP, David Chatelain, ha remarcat que la sentència evidencia que ningú està per sobre de ningú quan a la llei i la norma, i que Espanya és un dels països amb una de les millors democràcies del món.

En el torn de l’AMUNT, Laia Muntas ha insistit en la necessitat que els i les representants de les institucions han de donar suport a les mobilitzacions populars i han d’estar al servei de la desobediència, a més de dir que també treballaran per l’alliberament d’altres pobles d’Espanya com Andalusia o Euskal Herria.

Pel PSC-CP, ha fet de portaveu el conseller Pere Carrasco, que ha justificat el vot en contra perquè el judici ha ofert la màxima transparència i responia als errors comesos pels polítics independentistes. Alhora ha definit la seva formació com el defensor del diàleg des de la llei i n’ha fet una crida des de la serenitat, a més de manifestar-se en contra de la desobediència institucional.

"Convocar un referèndum no és delicte"

La portaveu de JUNTS, Assump Castellví, ha dit que la sentència condemna Catalunya i ha recordat que convocar un referèndum no és delicte i ha titllat el judici del Suprem com de polític. També ha fet una defensa de continuar defensant els dret i llibertats, de la no violència i de la necessitat de sumar, de seure i d’arribar a acords.

Per últim, Ricard Gili, portaveu d’ERC-AM ha interpel·lat el grup socialista pel seu anunciat vot en contra a la moció, recordant paraules i pronunciaments del president Montilla en relació al procés català i a la presència de l’exalcalde de Reus socialista, Lluís Miquel Pérez, a la manifestació celebrada el dilluns 14 d’octubre a Reus. També ha recordat que l’1 octubre va fer conscient el poble català que té a les seves mans el seu futur.

 

Comentarios
Multimedia Diari