‘El Grèvol’, un glop de vida a Capafonts

Punt de trobada (II). El bar restaurant és l’únic local de la vila i ha sortejat folgadament l’arribada de la pandèmia. És un focus per als excursionistes, es deleixen pels seus plats

23 agosto 2020 10:30 | Actualizado a 23 agosto 2020 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Continuem la sèrie ‘Punt de trobada’, la qual té com a objectiu fer ruta pels municipis de la comarca a partir d’una localització en concret: la dels bars i els casals. Allà generalment s’hi agrupa el veïnat, així com els visitants  forans que revifen la vila. Aquests indrets sovint són els eixos neuràlgics dels pobles. 

Aquesta setmana hem volgut fer un volt per la vila de Capafonts, localitzada al mig de les Muntanyes de Prades. Una de les peculiaritats de la destinació és la seva abundància forestal, així com el seu paisatge on es pot trobar el riu Brugent. Tot plegat, ens deixa una panoràmica per immortalitzar. 

Un altre tret a tenir en compte és que el poble acull només un bar-restaurant: El Grèvol. Se’l pot considerar un supervivent. A les acaballes del 2019, l’únic establiment públic perillava de quedar desert quant a ofertes per la licitació. Per sort, però, Samuel Ferran i Mónica Franco van posar-s’hi al capdavant i van tornar a la vida el local. «Vam decidir presentar-nos-hi i la veritat és que estem d’allò més satisfets. Som aquí des de finals de gener i hem passat un any complex, tot i que podem dir que, de moment, ens n’hem sortit. Durant el confinament, vam preparar algun sopar per emportar», assenyala Ferran. 
 

Els hostalers ja tenien recorregut en el sector i abans havien estat a Prades. «La reobertura del local va ser tranquil·la. Al principi la gent estava reticent, però s’ha acabat animant força. Arribem a fer entre 70 i 80 plats de menjar. L’activitat rutlla», se n’alegra l’emprenedor.

El perfil de públic que s’hi apropa és variat. D’excursionistes, però, n’hi ha una pila. «Hem guanyat reputació als pobles dels voltants. Fins i tot, hem atès Luís Enrique. Aquest bar dona molta vida al poble i les persones que vénen de fora ens visiten atretes per això», resol Ferran. Els comensals també se n’assabenten de les elaboracions culinàries que poden gaudir d’allò més. «Els nostres plats estrella són els ‘croquetons’ casolans, l’amanida El Grèvol i, per sobre de tots, hi ha l’hamburguesa ‘guarra’», se somriu. Aquesta darrera, es tracta d’una creació que conté ou. «Els que tinguin curiositat, que vinguin i la tastin», convida misteriós. 

Els tres racons

El poble té diverses localitzacions amb història, a més molt ben conservades i que val la pena visitar. Hem volgut saber quins són els tres racons imprescindibles recomanats pel tinent d’alcaldessa i regidor d’Urbanisme (entre altres regidories) a l’Ajuntament de Capafonts, Eloi Borràs. Ens destaca els rentadors –creats als anys seixanta del segle passat i que van restar efectius poc temps, ja que aviat van venir les primeres màquines per rentar roba–, la casa pairal dels Fort, Cal Macià –amb una façana al carrer de l’Abadia i que arriba al carrer Nou–, i el forn de pa del segle XIII –un forn medieval ben conservat i un dels elements més importants del patrimoni local–. «Ens agradaria fer una crida a tot visitant, enviar un missatge per tal que, entre tots, respectem l’entorn, siguem curosos amb les nostres zones verdes i no hi aboquem deixalles a terra», recorda Borràs.   

Comentarios
Multimedia Diari