El Priorat denuncia que pateix set perquè el pantà de Riudecanyes li roba l'aigua

Els Ajuntaments de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera estan 'indignats' amb la gestió que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Comunitat de Regants de Riudecanys fan de l'aigua del riu Siurana. Asseguren que la situació és insostenible en el context actual de sequera que viu la comarca

04 julio 2017 09:38 | Actualizado a 06 julio 2017 21:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La comarca del Priorat està en peu de guerra per la falta d'aigua. Els Ajuntaments de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera (integrats en la mancomunitat Topograpo) han mostrat aquest dimarts la seva 'indignació' i 'disconformitat' amb la gestió que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Comunitat de Regants de Riudecanyes està portant a terme amb l'aigua del pantà de Siurana. Asseguren que mentre els pobles de la comarca pateixen set, "el 95% de l'aigua que recull Siurana es transvasa a la riera de Riudecanyes deixant la seva conca natural sense aigua una bona part de l'any". Una situació que en l'actualitat es veuria agreujada per la situació de sequera, com han posat de relleu en el comunicat que han enviat.

L’alcalde de Gratallops i president del Topograpo, Xavier Gracia, lamenta que la situació actual és insostenible i que “és un problema molt gran a nivell de comarca”. “La situació ha canviat per complet. Fa uns anys hi havia unes necessitats, i ara són unes altres. Tot plegat passa per culpa d’un acord que es va adoptar fa anys quan la realitat era completament diferent”, afegeix.

Gracia també posa sobre la taula que “el transvasament entre conques en principi no s’hauria de poder fer. Però tot i així es fa cada any”. També afirma que la relació amb la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes és pràcticament inexistent, i que el seu interlocutor és l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). També alerta del risc que pateix la comarca molt més enllà del Topograpo, ja que “pot ser que haguem d'acabar abastint-nos amb cubes d’aigua i camions cisterna”.

"Si continuem així pot ser que haguem d'acabar abastint-nos amb cubes d'aigua i camions cisterna", afirma al president del Topograpo i alcalde de Gratallops, Xavier Gracia

"El riu Siurana està sec perquè els pobles de la seva conca no tenen dret ni vot en la presa de decisions sobre l'ús que es fa de l'aigua", lamenten els municipis afectats. Segons expliquen, en la de darrera reunió del passat 15 de juny entre la mancomunitat Topograpo i l'ACA, es va posar la problemàtica sobre la taula pel "nivell molt baix d'aigua que presenta l'embassament de Siurana" i es va demanar l'ajornament del transvasament entre les dues conques fins a superar la situació de sequera. Unes peticions que, finalment, no han estat escoltades.

Per tot plegat, els quatre municipis del Priorat reclamen "una gestió pública, justa i transparent de l'aigua del pantà de Siurana i un pla d'acció per resoldre els endèmics problemes d'aigua de la comarca". També demanen participar en la presa de decisions sobre l'ús de l'aigua del pantà de Siurana, "mantenir un cabal ecològic que asseguri la vida del riu" i assegurar una gestió sostenible dels recursos. A més a més, des dels quatre Ajuntaments anuncien que donaran suport a les accions de mobilització que la Plataforma pel Riu i altres entitats puguin proposar d'ara endavant.

Els quatre municipis del Priorat reclamen "una gestió pública, justa i transparent" de l'aigua del pantà de Siurana

Ara, el primer que volen fer és parlar amb l’ACA per tal de reprendre les negociacions. Tot i així, per enguany ja és massa tard. Van rebre un correu el dia 28 de juny que els informava que fins el 4 de juliol es desembassarien dos metres cúbics per segon. I ja s ’ha avançat en aquest sentit. Estan decidits a continuar lluitant. “Ho portarem al Parlament”, afirma Xavier Gracia.

El Topograpo es va inaugurar l’any 2001, però abans ja hi havia el projecte de donar abastament, recorda Gracia. I assegura que “no ha funcionat mai bé. Estem al 2017 i encara negociem amb l’ACA perquè ni s’ha entregat ni està en bones condicions de funcionament”.

(SEGUIRÀ AMPLIACIÓ)

Comentarios
Multimedia Diari