El bar La Defensa Agrària és una ‘gran família’

Punt de trobada (VI). El local de la Selva del Camp té anys d’història i en l’actualitat és conegut per la seva cuina casolana, la sípia amb maionesa és un plat d’allò més popular

18 septiembre 2020 18:30 | Actualizado a 23 septiembre 2020 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Seguim fent ruta pels municipis del Baix Camp amb la sèrie de reportatges ‘Punt de trobada’. Sempre comencem la visita a partir d’una localització en concret: la d’un bar, cafeteria o casal. Sovint aquestes localitzacions esdevenen llocs on els vilatans van a passar una estona tot fent un cafè o allà on visitants forans s’aturen a esmorzar, amb l’objectiu de seguir descobrint les singularitats del poble. Aquesta setmana, hem triat la Selva del Camp.

El poble és un emplaçament geogràficament ben situat, és a prop de localitzacions com ara Tarragona, Reus, Salou, La Pineda i Cambrils, però també de Valls i Prades. La vila compta amb un recinte emmurallat i s’hi poden consultar històries molt antigues. I és que la Selva del Camp aplega diversos elements patrimonials a destacar. L’itinerari Espais de Patrimoni i Memòria de la Selva és un exemple, i el Castell del Paborde, que va ser construït entre finals del segle XII i principis del XIII. Aquest darrer lloc va esdevenir habitatge provisional dels pabordes, administradors encarregats de gestionar els tributs recaptats del veïnat que, a més, representaven el poder feudal al poble.

Altres edificis claus a la Selva corroboren el seu pes associatiu i n’és un cas digne d’esment l’edifici de La Defensa Agrària, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. La seva construcció es remunta als inicis del segle XX, entre el 1926 i el 1927. La seva presència marca el pes de l’àmbit agrari que té el poble. Aquí és, doncs, on ens aturem, al bar La Defensa Agrària. Allà l’Albert Llaberia ha treballat deu anys com a llogater, darrere el taulell. «Aquí vénen veïns de tota la vida, som una gran família. Ens coneixem gairebé tots. La veritat és que, tot i la pandèmia, ens combinem bé. La cuina està molt ben aprofitada i estem sobrevivint amb totes les garanties de seguretat. Vam ser dels últims bars en obrir, volíem tenir-ho tot controlat», explica.

Cuinen plats i pinxos de tota mena, fan ‘callos’, truites de patates «d’allò més saboroses», pizzes i entrepans. «Els plats que més triomfen, però, són la sípia amb maionesa, els pops i, darrerament, les patates braves fan furor. Ens esforcem per fer elaboracions casolanes sempre que podem», afegeix. Han volgut potenciar la qualitat a l’hora d’elaborar els cafès i l’equip treballador s’ha format en l’àmbit. També aposten pel reciclatge i miren de no generar plàstics, empren tot de plats i coberts biodegradables, entre altres gestos. «Per l’assumpte de la Covid-19, tampoc cuinem àpats per compartir, els fem individuals», completa Llaberia.

Racons emblemàtics

La Selva del Camp compta, doncs, amb diversos racons emblemàtics i hem volgut saber quins són els escollits per l’alcalde Josep Masdeu. Ens esmenta el Castell (a la plaça de les Pletes), perquè «aglutina bona part de la història del poble i, actualment, bona part de l’activitat cultural». Li precedeix el camí del Rec i ho justifica «per la seva bellesa, història i pel que representa en la vida del poble» i finalitza el seu llistat de recomanacions amb l’ermita de Sant Pere, «per les vistes que ofereix de tot el Camp de Tarragona», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari