El barri Gaudí de Reus compleix 50 anys i prepara actes de caràcter artístic i cultural

L’objectiu és aprofitar el compliment de mig segle per poder revifar el barri, dur-lo cap enfora i donar-li més visibilitat

11 febrero 2018 16:31 | Actualizado a 08 marzo 2018 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Jo vaig participar en la construcció d’aquest complex d’habitatges. Era serraller de professió i encara recordo com era d’exigent en Ricard Bofill, però puc afirmar que les estructures de tot el barri són fortes i aguantarien un terratrèmol», recorda un dels veïns del barri Gaudí amb motiu dels seus 50 anys de vida, l’Agustí Laguarda Arriola, el qual, amb 79 anys, està d’allò més orgullós de la seva contribució.

Quan va començar a viure al barri gairebé estava buit, amb molt de terreny urbanitzable i els blocs de colors (blau, vermell, groc, Siena, cobalt i verd) no s’havien fet en la seva totalitat.

«El peculiar dels blocs Bofill és que no hi ha cap paret mestra, tot són pilars ancorats a terra, a uns 4 o 5 metres de profunditat», afegeix Laguarda, tot assenyalant una fotografia en blanc i negre.

«Es volia crear una petita ciutat vertical ben abastida i autosuficient, on es preveia elaborar estructures per col·locar comerços, una idea que al final ha tingut les seves temporades bones i dolentes», diu el secretari de l’associació veïnal del barri, Antonio Montoya.

De fet, la premissa era no haver de sortir del barri. Amb el pas dels anys, actuacions com la del Pla Comunitari del Barri Gaudí (2003), on es preveia la millora i rehabilitació dels edificis, va provocar un endeutament encara no superat.  

La singularitat estètica del barri  no ha estat reproduïda en cap racó de la ciutat i l’estil ha donat lloc a un gran aprofitament de l’espai. Val a dir que els blocs Bofill agrupen 500 pisos amb més de mil famílies. Cadascun dels habitatges, a més, té estructures interiors diferents entre elles.

«Es van construir per encabir moltíssima gent que llavors arribava a Catalunya. En la seva majoria hi havia molts manyos i una molta bona convivència. Ha estat un barri que amb els anys ha estat admirat, s’hi han fet videoclips, curts, concursos i fins i tot, ha estat seu turística pel factor arquitectònic», diuen des de l’associació veïnal.

A tall de record, la presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Gaudí, Maria del Mar Escoda, explica que «quan vaig venir aquí, el normal era veure els balcons amplis que es feien servir com a grans terrasses a l’estiu. A la gent no li calia baixar al carrer, l’espai era tal, que es podien quedar al pati de prop de casa seva sense patir pels seus nens i la carretera», diu.

En aquesta línia i segons corrobora la mateixa representant de l’associació veïnal, Maria del Mar Escoda, «hem anat treballant per superar els temps de crisi, i creiem que tampoc ens ha anat malament. Invertim molt de temps en polítiques socials i d’integració i aquest factor, fent una mirada enrere, diu molt de la tasca que hem dut a terme tot l’equip veïnal».

Un altre factor que també recalca Escoda és que moltes famílies han marxat fora del barri, però  «també hi ha hagut molts joves que han tornat. La qualitat de vida aquí està garantida».

Amb tot això, l’associació pretén que els habitants del barri facin una retrospectiva amb els actes que volen organitzar per a més endavant amb motiu del seu aniversari.

Tenen previst dur a terme unes tertúlies al maig amb la col·laboració de la gent gran resident amb la finalitat de crear un punt on cadascun dels assistents doni el seu testimoni històric relacionat amb les vivències al barri.

«Volem potenciar el component multicultural per saber quina ha estat l’experiència dels nouvinguts al barri, però també voldríem elaborar unes festes de barri especials, jocs de dòmino, sardinades i jornades esportives», completa Montoya.

L’objectiu és aprofitar el compliment de mig segle per poder revifar el barri, dur-lo cap enfora i donar-li més visibilitat. Una cirereta de la programació especial està centrada en saber com es va concebre el projecte de Bofill.

«Encara no ho tenim confirmat, però volem portar un perfil especialitzat en tot aquest tema, que sigui proper a l’estudi de Bofill, ja veurem», afirma Escoda. Les iniciatives artístiques també seran actes especials.

«Tenim una proposta expositiva de fotografies del barri, també una altra de les aquarel·les d’Isidro Cantón el  mes d’octubre. I és que el barri també ha estat bressol de molts artistes», afegeix Montoya.

Comentarios
Multimedia Diari