«El hikari significa invertir temps útil en cultura»

Entrevista. El Japó pren la ciutat. La fira anual de cultura nipona torna dissabte a La Palma amb més d’una desena d’expositors de caràcter gastronòmic, comercial i d’oci

06 septiembre 2019 08:00 | Actualizado a 12 septiembre 2019 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aaron Puigbo és el president de l’Associació Amakuni des de fa prop de quatre anys. A més, l’entitat organitza la fira anual de cultura japonesa Hikari, la qual arribarà a l’onzena edició demà, dissabte, 7 de setembre, i es realitzarà a La Palma de Reus (11.30-22 h).

Inspirada en els festivals estiuencs japonesos, torna un any més per sorprendre reusencs i reusenques amb una pila de novetats de caràcter gastronòmic, comercial, cultural i d’oci. Disciplines que es repartiran en més d’una desena d’expositors. A més, la cita (ja força consolidada) també disposa d’un gran ventall de col·laboradors.

Quines novetats hi haurà enguany a la fira de cultura japonesa Hikari?

Aquest any serà molt diferent. Hi haurà tallers, música, xerrades i exhibicions com és habitual, però hem volgut reformular-les amb alguns elements nous. I és que el Japó té una cultura que pot enriquir-nos moltíssim i de la qual es pot treure molt rendiment.

I què podrem veure a La Palma?

Trobarem, per exemple, un concert de taiko, gentilesa del Consolat del Japó a Barcelona. A més, gaudirem també d’un taller relacionat i, em consta, que ple de sorpreses. També hi haurà un taller d’arranjaments florals gràcies a la col·laboració del Centre Botànic de Reus i un altre relacionat amb jocs de rol i taula japonesos, una activitat que anirà a càrrec de l’Associació de Jugadors i Jugadores de Rol a Reus (AJJRR). Per la seva banda, els més petits (i no tant) també gaudiran de les històries misterioses en el marc de l’actuació teatral Kwaidan de Karme González.

La cita s’obre a tota mena de públic i de totes les edats.

Sí, aques és l’objectiu. Fins i tot, hi haurà un taller de pintacares a càrrec de Marfi Pintacaras i una zona en la qual poder-se imprimir les fotos que et facis a l’esdeveniment. El Hikari significa invertir temps útil en cultura i ha d’estar a l’abast de tothom. Només d’aquesta manera sobreviurem més edicions. Considerem molt important parlar amb el públic fidel, amb el qual generem un feedback i a partir del qual ens reinventem i organitzem.

Per què heu volgut que enguany sigui diferent?

Fa uns mesos el Japó va entrar en una nova era imperial anomenada Reiwa i volíem fer-ho coincidir amb un canvi. També serem a una Palma reformada.

Així doncs, quines activitats més reformularan l’edició d’aquest Hikari?

Una altra de les novetats serà la visita del primer productor de sake a Catalunya, Humbert Conti. Durà a terme una xerrada amb degustació i ens parlarà d’aquesta singular beguda.

Sembla que les xerrades que esmenta seran uns potents atractius a la cita anual.

Seran activitats que ajudaran als visitants a conèixer millor el Japó. Per exemple, Natàlia Mazarredo, del Consolat del Japó de Barcelona, farà la primera de les xerrades, que anirà sobre viatjar fins allà. De fet, s’ha tornat una mena de moda i creiem que tindrà molt d’èxit. Donarà consells per entendre millor els costums i com comportar-se. Gràcies al Consolat, també inclourem una sessió de documentals de cinc minuts en els quals es mostraran diverses curiositats de la cultura nipona en castellà.

La cultura es coneixerà també a través del paladar i els jocs.

Si, hi haurà cafè i té japonès gràcies a Cafè Kientic Blog & Truck i dolços i productes d’alimentació japonesos amb Len’s còmic cafè, entre moltes altres entitats implicades. De fet, sense la seva implicació no seria possible dur a terme tot plegat. I és que al llarg de les edicions arriben a passar entre 800 i 1.000 persones i escaig.

Com ha anat aquest any l’assumpte organitzatiu?

Sempre estem treballant per aconseguir els expositors més innovadors. La preparació del Hikari comença quan acaba una edició i és molt intens. Els dos últims mesos és quan les contractacions es concentren.

L’Associació Amakuni està activa des de l’any 2008. En quin punt us trobeu?

Som prop d’una trentena de socis amb feina i dediquem temps propi i de forma voluntària. Això ens agrada molt i, veritablement, estem contents. El fet de poder compartir el que ens apassiona és el més important i, a més, mirem de fer tallers, excursions i sobretot participar en esdeveniments amb altres entitats de la ciutat, com ara l’AJJRR, o també ens esforcem a ser presents a diferents esdeveniments que donin cabuda al coneixement de la cultura japonesa, com és el cas de la fira del còmic de Reus als jardins de la Casa Rull.

Comentarios
Multimedia Diari