El jutge considera 'excessiu' que Innova pagués un detectiu per vigilar una treballadora

Una sentència destapa una altra denuncia a Innova i l'espionatge a una denunciant

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La sentència per l'acomiadament d'una treballadora de l'empresa municipal Reus Esport i Lleure (RELLSA) ha permès tenir coneixement de la presentació d'una altra denúncia per suposades irregularitats en el grup Innova, a més de conèixer-se que la denunciant va ser espiada per l'empresa.

El jutjat social 1 de Reus ha dictat una sentència, a la qual ha tingut accés Efe, per l'acomiadament de l'empleada i delegada sindical de la CGT Dolors Aguas, per concurrència deslleial, en compaginar la seva feina amb la d'una fundació (centrada especialment en l'esport geriàtric) i per absències injustificades.

RELLSA forma part del grup d'empreses municipals Innova de Reus, la majoria de l'àmbit sanitari, denunciat i investigat per múltiples irregularitats, que ara es denomina Reus Serveis Municipals.

Dolors Aguas va denunciar que amb el seu acomiadament s'havien vulnerat drets fonamentals, perquè estava embarassada i, a més, l'empresa municipal havia contractat un detectiu per espiar-la i havien rastrejat les seves trucades i activitat a internet.

El jutge, en una sentència de 51 pàgines que serà recorreguda per l'empresa, dóna parcialment la raó a la denunciant i declara la nul·litat de l'acomiadament, encara que no estima la vulneració dels drets fonamentals.

La sentència relata que, el 6 de setembre del 2015, el en aquell temps regidor d'Esports i president de RELLSA Joaquim Enrech (PDeCAT) va rebre un correu electrònic anònim que acusava Dolors Aguas d'usar recursos públics en la seva labor en la fundació.

El 5 d'octubre, el gerent de RELLSA va contractar un detectiu privat "per verificar la veracitat d'un escrit de queixa que qualifica d'anònim" i l'empleada, tot i ser delegada sindical, "va ser sotmesa a una vigilància excessiva", relata la sentència.

"No deixa de sorprendre un desplegament de mitjans de tal envergadura com a resposta a una simple denúncia anònima i cal preguntar-se si els responsables de l'empresa obren d'igual manera en casos similars", assenyala el jutge.

La sentència revela que, el 17 d'abril del 2014, Dolors Aguas, en qualitat de secretària de la secció sindical de la CGT, havia presentat una denúncia a la Fiscalia per tràfic d'influències, prevaricació i falsedat documental en el grup Innova.

No obstant això, el jutge assenyala que "no consta que l'empresa hagi tingut coneixement d'aquesta denúncia abans del present procediment".

El veredicte també recull extractes de l'informe del detectiu, en què destaca que el 15 d'octubre del 2015, després de diverses gestions, "a les 11.47 hores (Dolors Aguas) va entrar a la caserna de la Guàrdia Civil de Tarragona, on va estar una hora i 52 minuts".

A més del detectiu, els serveis informàtics de l'Ajuntament de Reus van rastrejar les trucades des de telèfons de RELLSA i l'activitat de l'empleada a internet i van informar de 38.771 connexions entre el 6 de setembre i el 27 d'octubre del 2015.

El jutge també cita l'informe del pèrit judicial informàtic, Josep Jover, qui veu indicis de delicte per la metodologia usada per rastrejar l'activitat digital de la denunciant i no preservar la cadena de custòdia, malgrat afectar dades personals protegides.

D'una altra banda, la Inspecció de Treball ha obert un expedient sancionador a l'empresa municipal per "atemptar contra la dignitat" d'Aigües, qui sosté que la van assetjar per la seva activitat sindical i per haver denunciat suposades irregularitats a Innova.

L'empresa, de la seva banda, nega aquest assetjament i titlla Aguas de "treballadora conflictiva", segons l'actual regidor d'Esports i president de RELLSA, Jordi Cervera (Ara Reus).

Comentarios
Multimedia Diari