Els actes religiosos de la Festa Major de Sant Pere s’adapten a la pandèmia

El prior de Sant Pere, Joan Anton Cedó, comenta quines mesures de seguretat s’aplicaran per celebrar amb totes les garanties el Solemne Ofici de Completes i la resta d’actes litúrgics

25 junio 2020 08:20 | Actualizado a 25 junio 2020 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els aspectes litúrgics de la festa són, si més no, una de les parts troncals de la tradició que marca la Festa Major de Sant Pere i «cal mantenir-los vius tot i l’adaptació» feta arran el coronavirus. Aquest Sant Pere serà diferent i es reformularan els actes més solemnes. Això és precisament el que esmenta el Prior, Mossèn Joan Anton Cedó. «En aquests moments és més important que mai continuar celebrant l’Ofici Solemne de Completes, encara que sigui a porta tancada. Serà estrany no veure la cercavila del bust de Sant Pere i el seguici festiu acompanyant-lo pels carrers de Reus. L’experiència cristiana no pot sortir al carrer, però ho farem fins a la porta» destaca el Prior.

La missa tindrà «la mateixa profunditat i ritme de sempre», diu, i es posaran en marxa mesures de seguretat i protocols per operar amb responsabilitat: gel hidroalcohòlic, l’ús de mascaretes i el manteniment de la distància de seguretat. «Limitarem l’aforament per tal d’evitar que no hi hagi cap descontrol ni aglomeració de gent», esmenta. De fet, Completes, en la vigília de Sant Pere, es podrà seguir a través de les xarxes socials de Reus Cultura i Canal Reus TV.

Enguany l’Ofici estarà presidit pel vicari de la Prioral i de la Puríssima Sang i Rector de la parròquia de l’Assumpció d’Alcover i les comunitats parroquials annexes, Mossèn Víctor Mosquera Ramos, amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a l’ocasió. Aquesta, de fet, va ser confeccionada i regalada a la Prioral en la segona meitat del segle XX per Marià Fortuny Madrazo, fill del pintor reusenc Marià Fortuny.

Convivència social

Pel que fa a la celebració en si mateixa, el Prior defensa que se n’ha de tenir cura, «cal exterioritzar amb intensitat i espiritualitat el que la festa significa per a cadascú de nosaltres», destaca. També afegeix que la «litúrgia que envolta la festa és una expressió de convivència social» i que tot té un simbolisme: «Durant l’Ofici de Completes s’inclou l’acte de les tres claus, que donen accés al bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, i que esdevé en certa manera, un diàleg». D’altra banda, el Prior indica la importàcia de la posada al servei dels diferents recursos cristians a la ciutadania: «El Campanar de la Prioral té durant aquesta Festa Major una expressió, si volem, més cultural amb un espectacle de llum i so, però no menys arrelada a la cultura cristiana. Creiem que hi ha una profunda convivència». I és que com bé diu «Reus i el que ha suposat la història cristiana no es poden separar, són complementàries».

Ja arribats al 29 de juny, Sant Pere, serà el dia en què la Prioral serà oberta per a la pregària i la veneració del bust-reliquiari del Sant. Tot reusenc i reusenca podrà assistir a la missa (10h i 12.30h), on hi haurà celebració de l’Eucaristia. També hi haurà missa major (18.30h), presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas i Barnosell, i on seran els preveres de la ciutat. Tot seguit, es venerarà Sant Pere i introduiran el reliquiari a l’urna fins a l’any vinent.

Preguntat sobre com ha portat la crisi del coronavirus, el Prior contesta que «amb moments tan complexos com aquests, plens de pèrdues, passem per moltes etapes i Sant Pere és l’exemple de la lluita que hi ha en un mateix. Patim una fredor interior a causa del dolor que patim per la mort i la pobresa de recursos», esmenta.

Comentarios
Multimedia Diari