Els petits ambaixadors de la causa sahrauí a Reus i al Camp

El programa Vacances en Pau anima més famílies a acollir durant els dos mesos d’estiu 

03 junio 2018 16:28 | Actualizado a 19 junio 2018 18:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre Cívic del Carme de Reus va acollir aquest divendres passat una xerrada informativa sobre l’arribada d’aquest estiu dels nens sahrauís en el marc del programa Vacances en Pau 2018.

Es tracta d’un projecte humanitari amb el poble sahrauí en el qual les famílies del camp de Tarragona i d’arreu de tot Catalunya acullen infants d’entre 9 i 12 anys durant l’estiu.

Representa un acte de solidaritat  i sensibilitat per part de la població civil i política de l’Estat espanyol envers el conflicte del Sàhara Occidental, que es remunta al 1975, quan el Marroc va ocupar el terreny del Sàhara Occidental, llavors colònia espanyola. 

«Fins al moment hi ha una vintena de famílies que acolliran infants enguany al camp de Tarragona i fem molt de soroll per sumar-ne encara més. És una xifra que es manté estable envers edicions anteriors i estem satisfets, però mai és suficient.

Gràcies a aquest projecte la causa sahrauí es fa visible, però repeteixo: mai és suficient», va dir la presidenta d’Hammada Tarragona, Alba Benedicto. Dins el projecte Vacances en Pau Catalunya, es treballa durament per augmentar el volum de famílies que cooperin amb la causa i està comprovat que on hi ha més efectivitat és en el boca-orella.

«La gent es familiaritza amb la causa quan escolta en què consisteix la iniciativa a través de molts mitjans alhora. Malgrat tot,  sempre té més pregnància quan amics propers t’expliquen la seva experiència», va afegir la coordinadora de Vacances en Pau Catalunya, Susana Sanahujes.     

Viure-ho a la pròpia pell 

Tal com va continuar Benedicto, «haver passat per acollir un infant a casa teva, i viure-ho a la pròpia pell, no té preu. Ho has de viure». I és que es creen uns llaços molt forts, factor que propicia que moltes de les famílies acollidores tornin a repetir amb el mateix nen o nena o que, fins i tot, acullin el germà d’aquest.

«El component didàctic és recíproc. Els infants poden descobrir com raja l’aigua d’una aixeta o com gràcies a un interruptor tenen llum fàcilment, però no és tan sols això. Per a les famílies suposa obrir portes a una altra realitat, i amb unes criatures madures i conscients de la problemàtica del seu lloc d’origen», destaca el delegat sahrauí a Catalunya, Mah Iahdih.

Els infants són testimonis d’una injustícia i esdevenen recordatori d’una situació complexa. «Es parla molt dels refugiats actualment. Però el cert és que els nens i nenes que arriben fins aquí ja són fills de refugiats i, malgrat la tasca de l’ONU i la legalitat internacional, el Sàhara Occidental continua ocupat.

Amb famílies que després 40 anys encara no han tornat a casa seva», va dir Iahdih. Un raonament que, encertadament, Alba Benedicto va resumir de la següent manera: «Els infants sahrauís són petits ambaixadors de la causa sahrauí» a Reus i al Camp de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari