Els tresors ocults de Reus

Centenars de ciutadans han participat de la iniciativa dels Espais Ocults i han visitat diferents indrets de la ciutat poc coneguts. El refugi de la plaça Mercadal i el dipòsit d'aigua de l'Institut Pere Mata, entre els més visitats

06 octubre 2018 11:15 | Actualizado a 11 octubre 2018 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus va ser una de les ciutats més bombardejades durant Guerra Civil. Això va fer que, quasi a diari, centenars de reusencs s'haguessin d'amagar a correcuita en algun refugi antiaeri per poder sobreviure. Alguns ciutadans utilitzaven els que s'havien construït ells mateixos, però el més comú era protegir-se en algun de públic.

Un dels refugis més utilitzats era el que hi havia al Mercadal, una construcció laberíntica pensada per unes 500 persones que aquest cap de setmana s'ha reobert de nou després d'estar 10 anys tancat. I ho ha fet gràcies a la nova edició dels Espais Ocults, una iniciativa que sorgeix d'aquesta associació sense ànim de lucre per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. 

 

Des de les 10 del matí, el carrer del Vidre reunia una llarga cua de ciutadans (més d'una hora d'espera) que volien conèixer i experimentar, en primera persona, la sensació de caminar a les fosques a sis metres sota terra. Entre ells es trobava l'Anton i la seva filla que formaven part d'un dels grups que iniciaven la visita al voltant de les 11 i mitja del matí. Després de les explicacions del guia, un del centenar de voluntaris que col·laboren amb la iniciativa, s'ha accedit al refugi pel soterrani del Gaudí Centre, on es troba una de les dues entrades que encara es manté oberta.

Però el refugi del Mercadal no ha estat l'únic punt on s'han congregat centenars de persones. En una zona pròxima a l'Institut Pere Mata, molts reusencs també han gaudit d'una visita molt especial per descobrir el dipòsit d'aigua de l'Institut Pere Mata. I és que l'activitat dels Espais Ocults proposa fins a una desena d'espais i activitats paral·leles totalment gratuïtes.

Precisament, una de les principals novetats de l'edició d'enguany és la incorporació de tresors més allunyats del centre de la ciutat que sovint passen desapercebuts. Els espais visitables són: el refugi de la plaça Mercadal, la xemeneia del Molí de la Vila, el dipòsit d'aigua de l'Institut Pere Mata (obra de Pere Casellas amb motiu de l'Any Casellas), Barri Gaudí, la seu dels Amics del Ferrocarril, el cementiri de Reus, el Mas Pintat i el Castell del Cambrer.

Els Espais Ocults, un projecte transversal que compta amb el suport d'una quincena d'empreses i d'administracions, continuarán oberts aquest diumenge perquè tothom pugui continuar amb la seva visita per la ciutat sense necessitat d'inscripció prèvia.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari