«En el sector del disseny gràfic és comú l’intrusisme»

A Capçanes, aquesta jove ha emprès el seu estudi de disseny motivada pel vincle que sent amb el territori. L’última campanya que ha realitzat està enfocada a promocionar els productes locals de la comarca

24 octubre 2020 11:40 | Actualizado a 25 octubre 2020 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Maria Piñol Barceló (Capçanes, 1994) és dissenyadora gràfica. Ha establert el seu estudi, Mapiba, a Capçanes al Priorat, des d’on treballa en el disseny i comunicació visual d’entitats i negocis ubicats en zones rurals. Aquesta jove defensa que «col·laborant amb projectes del mateix entorn, podem fer promoció de les activitats socials, culturals i econòmiques del territori, ajudant-nos uns als altres».

Per què va emprendre el seu estudi de disseny al Priorat?

El món del disseny gràfic està poc estès en les zones rurals. Per contractar serveis d’aquest tipus, s’ha d’anar a buscar una mica més lluny. Jo veia la necessitat d’apropar i fer més fàcil l’accés al disseny muntant el meu estudi aquí. Amb això aconseguia treballar des del i per al territori, aportant-me alhora la felicitat de poder estar a la comarca on he nascut. També la meva principal motivació d’emprendre en una comarca rural, a causa del vincle que sento amb el territori, és dotar-lo de qualitat visual i comunicativa. D’aquesta manera, puc aportar al desenvolupament rural el meu granet de sorra en la millora de la comunicació dels projectes que s’hi poden trobar i els productes i/o serveis que s’ofereixen. Col·laborant amb projectes del mateix entorn, podem fer promoció de les activitats socials, culturals i econòmiques del territori, ajudant-nos uns als altres.

Treballa en projectes per a negocis i entitats ubicades en l’entorn rural. Quines necessitats tenen?

Les de comunicar els seus productes i/o serveis a les persones consumidores, de manera atractiva, clara i eficient, perquè es mostri la qualitat del que ofereixen. Aquestes necessitats no estan molt lluny de les d’una empresa ubicada en un entorn urbà, però el que les fa diferents és el context i la ubicació on es troben. En ser el mateix entorn que el del meu estudi de disseny, em permet conèixer millor les dificultats, problemes, avantatges i motivacions que poden tenir, ja que jo també sóc una empresa ubicada en el món rural.

El disseny gràfic ha de ser compromès?

Penso que és un dels punts clau. Si la persona que encarrega un projecte de disseny es desentén del seu procés, deixant tot el pes a la dissenyadora gràfica, és complicat fer alguna cosa que transmeti allò que és. Hi ha d’haver la implicació per explicar en detall el projecte i poder entendre la seva essència per plasmar-la de manera gràfica. També, durant el procés de disseny aportar els comentaris necessaris per encaminar-lo conjuntament.

Quins altres valors predominen?

El disseny gràfic és una disciplina que crea imatges visuals a través dels missatges, idees i conceptes que vol transmetre. Per això va lligat a la comunicació visual, i es tracta d’una feina que implica creativitat, empatia i capacitat de síntesi. Amb aquestes habilitats es poden destacar els valors del disseny: claredat, comunicació, funcionalitat i atracció perquè transmeti fàcilment i alhora ens agradi el que està mostrant.

Diu: «El més important per comunicar és escoltar». Avui en dia, hi ha una manca d’aquesta voluntat a l’hora d’impulsar campanyes de comunicació?

Perquè la comunicació funcioni, l’essencial és que sigui bidireccional: s’escolti i es parli. En això em refereixo a la feina que faig quan una persona necessita els meus serveis i jo escolto tot allò que és el seu projecte per captar-ne l’essència, posar-me al seu lloc i entendre les necessitats i motivacions que té. Crec que cada vegada les campanyes comunicatives van més en aquesta direcció: les xarxes socials en són un clar exemple. Som persones i volem que ens parlin, i sobretot que ho facin del que ens interessa. Si primer escoltem, sabrem què interessa a les persones per oferir-los-hi el que estan buscant.

Quina és l’última campanya que ha realitzat?

InverteixPriorat, una campanya d’alimentació i consum responsable, enfocada a promocionar els productes locals de la comarca. Es va organitzar des del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i va ser gestionada pel Consell Comarcal del Priorat. Al web del Consell (www.priorat.cat/inverteix-priorat) es pot trobar tota la informació.

Darrere de qualsevol campanya hi ha molta feina que és ‘invisible’. En què consisteix?

Una part important és escoltar tot el que ha d’explicar la persona que té un projecte. En aquest punt es defineixen els trets principals de la marca que representarà el projecte, així com l’estratègia comunicativa que se seguirà en un futur. Després trobem la part d’investigació, recerca de competència i referències gràfiques, per enfocar el camí a l’estil que representarà millor els seus valors i característiques. Durant el procés de disseny, hi ha la fase de desenvolupament de la creativitat i la gran quantitat de propostes que sorgeixen.

Com sintetitza la informació?

La part de síntesi és saber escollir dues o tres propostes definitives, que seran les més coherents i representatives del projecte per presentar. En el sector del disseny gràfic és molt comú l’intrusisme, pensant que qualsevol persona que tingui nocions bàsiques d’eines digitals, o un gust estètic, pot ser dissenyadora gràfica. D’aquesta manera es contracten serveis de disseny a preus explotats, amb l’inconvenient que a la llarga es fa visible la manca d’un treball professional.

Com aconsegueix l’equilibri entre allò que vol el client i la llibertat creativa?

L’ideal és que la persona que té un projecte, tingui clar el què vol transmetre: quins són els valors, les característiques, la missió i visió del seu negoci perquè amb aquesta informació, jo pugui tenir ‘llibertat creativa’ en el moment del procés de disseny. Treballar amb una ‘llibertat total’ sense cap pauta o guia inicial per part de la persona clienta, seria com dissenyar a cegues sense un objectiu en el punt de mira. Tenir aquest briefing inicial permet treballar amb coherència i trobar l’estil gràfic adient per cada projecte.

El disseny ha de servir per a...

Comunicar de manera visual, atractiva i eficient. Arribar a les persones és la seva principal funció i objectiu.

Què no suporta veure en una campanya o disseny?

Em sap molt greu quan veig que hi ha campanyes comunicatives que volen transmetre un missatge o projecte potent però la seva comunicació visual no és suficientment clara, entenedora o no transmet visualment els valors que hi ha darrere. Moltes vegades no es dóna valor suficient al disseny gràfic pensant que simplement és fer boniques les coses, però l’objectiu principal és fer-les comunicatives. Això també passa moltes vegades en productes alimentaris, que són molt bons i de qualitat, però el seu embalatge i comunicació visual no els acompanya. És cert que un producte ven per si sol si és bo, però tenir una comunicació eficient és un punt més que afavoreix la captació de noves persones consumidores.

Comentarios
Multimedia Diari