Entre els ciutadans i l'administració

Aquest any se celebra el quinzè aniversari de la creació de la figura del síndic de greuges a Reus. Actualment Pere Pagès és el responsable de la institució que vetlla pels drets dels ciutadans

19 mayo 2017 19:15 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Defensar els drets de la ciutadania. Aquesta és una de les principals missions de la figura del síndic de greuges. Reus celebra enguany el 15è aniversari d’aquesta institució que des de l’any 2001 vetlla per una relació cordial entre la ciutadania i l’administració local. Actualment Pere Pagès és el màxim responsable de la sindicatura, un mandat que enguany arribarà a la seva fi després de ser elegit l’any 2012 amb el suport dels grups polítics de l’Ajuntament. A Pagès el càrrec li arribà al mateix temps que la seva jubilació com a advocat. «Vaig rebre la trucada de l’alcalde Carles Pellicer proposant-me el càrrec, una petició que va arribar al cap de poc temps de jubilar-me».

La seva experiència com a lletrat ha esdevingut, durant aquests gairebé cinc anys al capdavant de la sindicatura, un doble repte. Pagès reconeix que «per una banda la formació jurídica és una ajuda per resoldre determinades consultes, però a vegades «és un inconvenient per defensar l’equitat», i afegeix que «la tasca del síndic en moltes ocasions suposa superar la llei, però també hi ha moments en què l’aplicació de la llei fa injust el resultat».

Durant aquests gairebé cinc anys exercint com a síndic de greuges reusenc ha estat testimoni de tot tipus de situacions i anècdotes. Entre aquestes destaca les freqüents queixes per la imposició de multes de trànsit. «Hi ha vegades que els síndics donem la raó i d’altres que fem veure que la persona afectada no la té», explica Pere Pagès, i destaca que «els síndics som independents, és a dir, no estem subjectes a cap mandat o ordre de partits polítics. Ens basem en el nostre criteri».

Aquesta experiència també li ha servit per advertir possibles ‘interessos ocults’ davant d’algunes queixes, ja que és responsabilitat del síndic de greuges reconèixer una presumpta ‘mala fe’ en alguns greuges. «No recordo haver viscut cap cas de mala fe durant tots aquests anys». Haver esquivat aquesta situació no l’ha aïllat d’altres experiències estranyes. «Un cas que vam traslladar al defensor del poble va ser el d’una àvia que assegurava que la seva filla havia marxat amb la néta al Marroc. Afirmava que la seva filla havia desaparegut i que la seva néta vivia amb una família que no era la seva», explica Pagès. Un altre cas simpàtic que ha presenciat el síndic de Reus va estar relacionat amb unes obres en un edifici. «Els operaris estaven treballant i va marxar la llum, i com que no podien seguir amb la feina van plegar, però es van deixar la ràdio endollada. Quan la llum va tornar els veïns es van queixar del soroll i es va multar el constructor. Finalment vam demostrar que va ser un fet accidental i se li va retirar la multa», explica.

La Sindicatura de Greuges també orienta als usuaris d’altres serveis. Tot i aquesta feina, ara com ara Pere Pagès creu que la «tasca del síndic encara és poc coneguda», però reconeix que «pot passar que no hi hagi queixes, així com que molts usuaris es dirigeixen a altres institucions i entitats per reclamar».

Comentarios
Multimedia Diari