Es declara culpable de fer una calçotada i causar un incendi a les Borges del Camp

El foc va cremar 119 hectàrees i va provocar el desallotjament d’unes 200 persones. L’home ha estat condemnat a 15 mesos de presó

02 diciembre 2019 17:40 | Actualizado a 06 diciembre 2019 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’home acusat d’haver provocat el 2005 un incendi forestal a les Borges del Camp per no haver apagat bé una foguera d’una calçotada s'ha conformat amb 15 mesos de presó i pagar una multa de 225 euros. És una important rebaixa tenint en compte que la Fiscalia sol·licitava inicialment set anys i mig de presó. Per arribar a l’acord s'han tingut en compte dues atenuants: reparació del dany -l’acusat ha dipositat 100.000 euros en el compte del Jutjat per fer front a la responsabilitat civil– i dilacions indegudes.

Però amb el que no s'ha conformat ha estat amb la responsabilitat civil. El Ministeri Públic li demana el pagament 541.549,58 euros (més interessos), on s’inclouen des dels danys mediambientals fins als costos d’extinció. La defensa accepta pagar aproximadament la meitat. I una de les seves línies argumentals d’ahir va ser precisament que el bosc s’ha tornat a regenerar i, per tant, no es pot considerar que hagin hagut danys al medi ambient.

El Ministeri Públic li demana el pagament 541.549,58 euros (més interessos), on s’inclouen des dels danys mediambientals fins als costos d’extinció

Després de 14 anys d’espera, finalment ahir va arribar a la Secció Segona de l’Audiència Provincial el judici per un incendi forestal ocorregut el 10 d’abril de 2005 al terme municipal de les Borges del Camp, però que també va afectar els de Maspujols, Alforja i L’Aleixar. Es van cremar 119 hectàrees i va obligar a desallotjar unes dues-centes persones de la urbanització les Pedreres.

El processat va encendre una foguera per cuinar alguns dels aliments que s’anaven a consumir, contravenint així la prohibició d’encendre foc a les zones forestals i sense haver obtingut, ni tan sols sol·licitat, la prèvia autorització administrativa per encendre el foc. Un cop utilitzada la foguera va procedir a apagar-la sobre dos quarts de la tarda. Aquests, a l’entrar en contacte amb les fulles seques dels pins propers a la foguera va provocar la reviscolament de foc i la seva propagació immediatament.

Després de l’acord al qual van arribar les parts en quant a la responsabilitat penal, l’acusat ja no va haver de declarar. Sí que ho van fer quatre agents rurals i dos guàrdies civils, a més a més de veïns. Hi va haver coincidència en assegurar que la zona s’havia regenerat i que els pins ja tenien un metre i mig d‘alçada. Però cal considerar que han passat 14 anys des de l’incendi. En aquest sentit van afegir que costava distingir entre la zona cremada de la que es va salvar de les flames. El judici continuarà demà dimecres amb les pericials.

Pagar a la Generalitat

La Fiscalia demana el pagament d‘unes indemnitzacions que pugen 541.549,58 euros. La major part –215.492,75 euros– correspon a les despeses d’extinció, unes tasques que es van perllongar dos dies i en les quals van participar 248 bombers –en 77 vehicles i sis mitjans aeris–, destinant-hi 3.417 hores. La Generalitat no està personada a la causa.

La companyia asseguradora va consignar en el seu dia 100.000 euros per fer front a les indemnitzacions i despeses. Fins ara ha pagat 34.800 euros a les persones damnificades, que es van apartar ja del procediment.

Comentarios
Multimedia Diari