Estiu saludable

Idees originals. Dietistes-Nutricionistes de tot Catalunya elaboren un e-book amb receptes fresques i sanes

14 agosto 2020 16:10 | Actualizado a 14 agosto 2020 16:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ajoblanco amb meló, crema tèbia de remolatxa, carabassó farcit, broquetes d’hortalisses i gambes o calamar farcit de verduretes són alguns dels 88 plats que integren Un estiu saludable. Receptes per un estiu amb salut, un e-book de receptes originals, saboroses, nutritives i sanes.

La idea del recull va partir de la dietista-nutricionista reusenca Rosa Baró (@rosabarodiet), qui arran del confinament, va pensar a obsequiar els seus pacients a la tornada. «Tenia al cap una cosa senzilla, que no fossin recomanacions individuals perquè no saps si algú té un problema de salut, i les receptes sempre els agraden», explica. Amb aquesta premissa, es va posar en contacte amb altres companyes de Tarragona i Reus perquè «els nutricionistes privats estem molt sols a la consulta i entre nosaltres parlem. No tenim una relació de competència», manifesta. No obstant això, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes en assabentar-se, els va oferir la seva ajuda i el que va començar com una iniciativa per als pacients de les consultes privades, va acabar generalitzant-se. «Vam aconseguir 88 receptes», revela la Rosa, dividides en cinc parts: Per a obrir boca, per començar, plats forts, plats complets i els dolços finals per als més llaminers. Un acolorit exemplar que, de moment, només es pot aconseguir de forma digital posant-se en contacte amb el Col·legi o amb algun dels professionals que han intervingut.

Uns plats que de ben segur aniran bé a tothom, ja que com apunta Baró, després del confinament, «hi ha hagut un empitjorament de la composició corporal, baixant la massa muscular», en totes les edats. «El sedentarisme ha sigut generalitzat en molta gent», assenyala. Ara, com a recomanacions, per a una recuperació dels hàbits, la dietista suggereix «planificar la compra per poder tenir al rebost ingredients interessants i tornar al producte fresc perquè durant el confinament si no s’anava al mercat sovint, es passava més amb productes de conserva i processats». Finalment, consultar al professional abans d’encetar dietes miracle.

Baba Ganoush

 

Lara Sabater Traguany

Per a 4 persones

Ingredients: ½ kg d’albergínies;
2 c.s. de tahini; 35 ml de suc de llimona; 1 c.s. de julivert trossejat; 
1 c.s. d’OOVE; 1 c.p. de comí mòlt;
1 c.p. de pebre vermell; 1 gra d’all;
Opcional: 200 g. de cigrons cuits.

Preparació: 
1. Pre-escalfar el forn a 200 º C.
2. Punxar les albergínies i col·locar-les en una safata de forn amb paper de forn. S’enforna durant uns 40-45 minuts o fins que estiguin tendres. 3. Col·locar-les tallades (no cal pelar-les) i la resta d’ingredients en un processador d’aliments fins que estiguin ben integrats.
4. Es pot fer servir el Bava ganoush immediatament o deixar-lo refredar a la nevera.
5. Com a decoració, utilitzar fruita, julivert picat i una mica més
de pebre vermell. Es pot servir amb crudités.

Canelons de carabassó farcits de cigrons

Ingrid Gòdia Peiró

Ingredients: 2 carabassons mitjans; 200 g de cigrons cuits; 1 poma verda; 200 g de mató i una arrel de gingebre ratllat; 2 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra/Pessic de sal/Pebre al gust.

Preparació: 
1. Deixar la nit anterior els cigrons en remull.
2. Bullir-los. Un cop cuits, aixafar-los amb una forquilla.
3. Netejar i assecar els carabassons. Amb una mandolina tallar tires fines longitudinals i deixar-les reposar sobre paper absorbent. Tallar la poma en làmines.
4. A la mescla realitzada dels cigrons, afegir-hi la poma i el mató. Barrejar, afegir la sal i el pebre.
5. Ratllar una mica d’arrel de gingebre sobre la barreja realitzada
anteriorment i tornar a barrejar.
6. Farcir les tires de carabassó amb aquesta massa i enrotllar-les sobre si mateixes.

Bacallà esqueixat amb salsa d’ametlles

Rosa Baró Vilà

Ingredients plat: 400 g escarola;
300-350 g bacallà esqueixat/pebrot vermell escalivat (el sobrant de la salsa); 1 o 2 tomàquets gran/olives negres amb pinyol.
Ingredients salsa d’ametlles: 100 g d’ametlles torrades sense pell; 200 ml d’aigua; 100 ml d’OOVE; 30-50 ml de vinagre de vi; 150 g ceba tendra; 100 g de pebrot escalivat o del piquillo; 3 alls petits un cru i 2 per fer cuits; 1 llesca petita de pa torrat; 2 c.s. pebre vermell dolç/Sal iodada

Preparació: 
1. En una paella a foc lent amb una mica d’OOVE afegir una ceba tendra picada i un parell d’alls. Quan està ben cuit afegir pebrot vermell, escalivat o del piquillo.
2. En un got de batedora afegir
les ametlles torrades, l’OOVE, l’aigua, el vinagre, l’all cru, el pa torrat, el pebre dolç i la sal triturar i reservar per afegir els ingredients cuits. 
3. Picar tot junt amb la batedora i buscar una textura clara, si cal afegint aigua.
4. Tallar i rentar l’escarola i els tomàquets, desinfectar si cal.
5. Al plat col·locar primer l’escarola, el bacallà, el tomàquet, el pebrot i decorar.

Coca de recapte de blat sarraí

Georgina Dolcet Carrera
Per a 4 persones (2 coques)

Ingredients massa: 300 g de farina de blat sarraí; 130ml d’aigua tèbia; 1 cullerada petita de sal iodada; 1 cullerada petita de pimentó vermell; 1 cullerada petita d’orenga; 1 c.s. d’OOVE.
Per la guarnició: 1 albergínia gran; 1-2 pebrots vermells mitjans o 1 gran; 2 cebes tendres/al gust: tonyina, xampinyons o altres. 

Preparació: 
1. Escalivar al forn les verdures. En una safata col·locar paper de forn,
punxar les verdures i fornejar-les a 200ºC una hora.  

2. Barrejar els ingredients secs. Posteriorment afegir l’OOVE. Remenar i afegir lentament l’aigua mentre es barreja la massa amb dues culleres.
3. Pre-escalfar el forn a 180º durant 15-20 minuts.
4. Estendre la massa sobre un paper de forn enfarinat i punxar-la amb una forquilla. Col·locar al forn durant 12-15 minuts.
5. Treure la massa i col·locar la guarnició al gust, un rajolí d’OOVE, sal i pebre; enfornar-ho de nou 15 minuts.
6. Deixar-la refredar.

Comentarios
Multimedia Diari