Festes reusenques que regeneren la tradició

La Nit de fer l’Índiu i el Tomet de Sant Ganxet es consoliden com a festes alternatives que atrauen altres franges de públic

21 junio 2017 11:36 | Actualizado a 04 julio 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Volíem fer un acte diferent i alternatiu per arribar al col·lectiu adolescent, que en molts casos no estava tan present a la resta d’actes de la Festa Major com ho podrien ser les famílies. Reivindiquem a més un format lúdic on tothom participi, fora de la solemnitat de la tradició, però endinsant-se en el teixit cultural i fora de la solemnitat de la festa», explica un dels membres de la festa de la Nit de fer l’Índiu, Joan Adserà. Es tracta d’una proposta festiva que va crear el Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC) i la Colla Gegantera de Reus de caràcter nocturn que omple una de les nits de la Festa Major de Sant Pere.

Enguany celebraran la tercera edició el dia 26 de juny, a partir de les 23.30 hores, i tornaran a fer-ho acompanyats de la parella de gegants Indis i l’Àliga. La cirereta la marcarà el col·lectiu del Ball de Gitanes que aprofitarà l’avinentesa per poder celebrar els seus 35 anys.

La Nit de Fer l'Índiu celebrarà la seva tercera edició el dia 26 de juny a dos quarts de dotze de la nit

«Estem molt contentes de poder celebrar l’acte amb ells. Estem passant per un any de canvis, on renovem gairebé tots els membres i creiem que pot ser una bona pensada implicar-nos dins aquesta celebració. Han estat 35 de molt de treball i moltes hores d’assaig», explica la cap de colla del Ball de Gitanes de Reus, Helena Sardà.

Els records dels primers anys

«Si mirem enrere, encara podem recordar que els dos primers cops vam patir per si vindria poca gent, però gairebé sempre pugem el llistó», continua Adserà. El recorregut començarà a la plaça del Mercadal i passarà per diferents carrers del nucli antic per arribar a la plaça del Pintor Fortuny. Aquí s’esperarà pacientment l’element convidat, que cada any és diferent. De fet, per començar la proposta es va convidar La Mulassa de Reus, amb motiu del seu aniversari. Ni més ni menys que 290 anys. Un cop l’element s’afegeix a la festa, començarà la baixada en cercavila, de nou cap al Mercadal.

Es va convidar La Mulassa amb motiu del seu aniversari, 290 anys

Tots ballaran al ritme d’una mateixa cançó, que s’ha d’escollir en el marc d’un concurs que s’ha obert a la ciutadania i mitjançant el qual es poden fer propostes de cançons festives. El col·lectiu organitzador vol reivindicar el caire lúdic i festiu d’aquesta nova proposta, que finalitzarà al voltant de la 1 de la matinada amb un Ball de Gralles a la plaça del Mercadal.

«Val a dir que nosaltres ens autosubvencionem aquest acte a través del que recaptem amb la venda de samarretes de festa major i les corones de les plomes dels Indis, exclusives per a l’ocasió. Fem una crida generalitzada per tal que tothom participi. L’acte és de tots», detalla Adserà. Amb tot, aquest tipus de festa tot i ésser relativament nova ha aconseguit generar un reclam a la ciutadania perquè es quedi i reviscoli la tradició.

Inclusió i dinamisme

«L’objectiu és que sigui inclusiva i dinàmica. Una nit per recordar tot establint sinergies amb altres agrupacions i col·lectius que poden viure la festa des de dins», conclou Adserà. Per la seva banda, amb un perfil diferent del de la Nit de fer l’Índiu, el Tomet de Sant Ganxet, també s’ha endinsat al panorama festiu amb força. Es tracta d’una mena de concert de Festa Major, però l’equip musical repartit pels carrers. 

Enguany es durà a terme el dia 27 de juny, a partir de les 23.30 hores, després del gran tiberi de bou amb arròs que es durà a terme a la plaça d’Evarist Fàbregas juntament amb el ball de revetlla al mig de l’esmentada plaça, a càrrec de l’Orfeó Reusenc. 

Comentarios
Multimedia Diari