L’Ajuntament de l'Albiol recepcionarà la urbanització de les Masies Catalanes a finals d’any

El nou projecte d‘urbanització s’ha aprovat inicialment. Preveu 200.000 euros en inversions que han de permetre convertir l’àmbit en sòl urbà consolidat

26 agosto 2018 15:32 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de l’Albiol és més a prop de recepcionar la urbanització de Masies Catalanes. El passat ple municipal va aprovar, inicialment, el nou projecte d’urbanització, amb un pressupost lleugerament superior als 200.000 euros. Aquest projecte permetrà desenvolupar les obres que manquen a la zona per poder integrar la urbanització en el sòl urbà consolidat. 

Aquest és un objectiu que a Masies Catalanes es persegueix des de fa temps. Més encara quan l’any 2008, una sentència judicial obligava a considerar els terrenys de Masies Catalanes com a no urbanitzables, el que impedia el desenvolupament de la zona, és a dir, ningú podia construir-hi cap més habitatge.

L’Ajuntament considera Masies Catalanes la zona de natural creixement del municipi. De fet, més del 80% de la població de l’Albiol es concentra a la urbanització, que compta, fins i tot, amb unes oficines municipals pròpies on també es concentra l’activitat del consistori. 

El nou projecte s’ha pogut tirar endavant gràcies a l’acord signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha acceptat una gestió individualitzada, parcel·la a parcel·la, de les aigües residuals.

L’anterior projecte 

I és que el principal escull per recepcionar la urbanització de Masies Catalanes és la manca d’una Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) que permeti el sanejament de l’àmbit. 

Per tot plegat, en els últims anys, s’han dut a terme diversos tràmits administratius per construir-hi una estació. El problema és que tot plegat va obligar a canviar el sistema de gestió de Masies Catalanes, passant de compensació a cooperació, un fet que imposava càrregues urbanístiques als veïns i que comportava un increment del cost de la solució del problema.

Segons l’actual govern, el nou projecte, d’acord amb l’ACA, aconsegueix reduir notablement aquesta despesa amb l’aplicació de la gestió individualitzada. El municipi s’estalvia la construcció d’una EDAR i seran aquells veïns que requereixin millores en el seu sistema de sanejament els únics que hauran de fer front a la despesa, sempre de forma individualitzada. 

Un estudi hidrogeològic realitzat per l’ACA determina que el sòl permet la filtració d’aigües depurades mitjançant petites estacions biològiques. L’únic requisit de l’ACA és que sigui l’Ajuntament qui es faci càrrec del control del sanejament, i el mateix projecte preveu que així serà a partir de les ordenances municipals. 

Inversió en obres

Amb tot, perquè es pugui recepcionar la urbanització, calen millores a Masies Catalanes. El mateix projecte preveu els àmbits d’actuació, que se centren en la millora d’alguns asfaltats, de les voreres i fins i tot de la senyalització. El projecte aprovat inicialment recull «el bon estat dels serveis ja establerts», com l’aigua, l’electricitat o la telefonia i incideix «en la renovació de la pavimentació malmesa» com a principal necessitat. 

Tot plegat gràcies, segons recull el mateix estudi, «al bon estat d’urbanització» de l’àmbit, «ja que durant els darrers anys s’hi ha realitzat contínues obres de millora i adequació a la normativa dels diferents serveis existents». 

El projecte s’ha encarregat, però, d’analitzar aquells punts de la urbanització que tenen un estat de conservació deficient. Tot i que l’àmbit es va reasfaltar recentment i es troba en bon estat, algunes voreres del sector no són les òptimes. Hi ha trams, a més, que són inexistents. Per tot plegat, el projecte preveu una actuació en aquest aspecte. 

També es preveu repassar la senyalització viària horitzontal i vertical, reforçar els passos de vianants, assenyalar les zones específiques on poden aparcar els vehicles i reduir la velocitat de la circulació. 
Les obres tenen un termini d’execució d’uns dos mesos, el que permetria enllestir-les abans d’acabar l’any. 

Comentarios
Multimedia Diari