L’Any Arquitecte Caselles arrenca amb un acte biogràfic

L’arquitecte Anton Pàmies va ser l’encarregat de liderar l’acte inaugural al Palau Bofarull

14 marzo 2018 10:39 | Actualizado a 14 marzo 2018 23:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un revolucionari de l’urbanisme de la ciutat i una figura recordada per deixar-hi una clara empremta  modernista i noucentista. Sota aquests ítems, la figura de l’arquitecte Pere Caselles  (Reus, 1864-1936) va ser homenatjada ahir al Palau Bofarull de Reus.

L’arquitecte reusenc Anton Pàmies, també comissari de l’efemèride, va ser l’encarregat d’engegar l’Any Arquitecte Caselles 2018.

L’esdeveniment es complementarà amb diversos actes per poder donar a conèixer el seu llegat.

«El primer cop que vaig presentar un seminari sobre Caselles va ser l’any 2000 al Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata de Reus. Pere Anguera fou qui em va animar a analitzar la seva obra. El 2011 vaig donar una altra xerrada sobre ell al santuari de Sant Joan. L’any 2017 vaig dur a terme una altra al Centre de Lectura. Va ser la més recent», va expressar Pàmies emocionat.

Amb aquest breu repàs va voler fer palesa la seva admiració per Caselles i va fer de l’acte inaugural «una explicació més aprofundida, intensa i no tan tècnica de la seva vida». 

Tot plegat, va ser possible gràcies a la col·laboració dels familiars i parents de l’arquitecte, molts dels quals van acudir a l’acte d’ahir. Mentre s’anaven detallant passatges biogràfics de Caselles, els assistents van veure unes imatges antigues de la seva família.

«Moltes d’elles són inèdites i, de fet, podrem veure la imatge des de l’exterior del seu despatx, ubicat on avui es troba la botiga de Tomàs Barberà i a la llavors plaça de la Constitució. Avui coneguda com la plaça del Mercadal», va indicar Pàmies.

Amb motiu dels 20 anys de la Ruta Modernista, la ciutat s’ha afegit també a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural amb aquest projecte. Pel que fa a les activitats encara pendents de tancar per l’Any Arquitecte Caselles, es durà a terme una exposició a la Sala Quatre del Museu de la plaça Llibertat. Allà s’hi mostraran plànols originals, reproduccions i fotografies de les seves obres cedides pels familiars.

També es faran rutes teatralitzades pels diferents edificis de la ciutat, projectats per l’arquitecte; un cicle de conferències amb ponents de diverses universitats catalanes; activitats derivades de Reus, Ciutat de la Música 2018,on es realitzarà una part dels concerts d’aquest cicle en diversos espais o edificis projectats per l’arquitecte; una campanya d’apadrinament per part de les escoles d’un edifici de Pere Caselles, tot duent a terme treballs a través de qualsevol mitjà gràfic:contes, dibuixos o altres plataformes digitals, com Instagram.

En el cas de les escoles projectades per Caselles (Pompeu Fabra, Prat de la Riba i Rubió i Ors), podran dedicar els projectes als seus mateixos edificis.

La resta de centres podran optar per altres com l’Estació Enològica o l’Església de Sant Joan, entre altres.  
D’altra banda, la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, també se sumarà a aquests actes amb una exposició i conferència a la seva seu, aprofitant la documentació sobre Pere Caselles que conserva al seu arxiu històric.

Comentarios
Multimedia Diari