La I Festa Major Comarcal aplegarà 35 entitats a Riudoms

La proposta festiva vol demostrar el sentiment d’unitat i de pertinença de la ciutadania als diferents municipis que conformen la comarca del Baix Camp

06 octubre 2018 11:43 | Actualizado a 09 octubre 2018 12:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La I Festa Major Comarcal aplegarà 35 elements festius d’entitats i associacions del Baix Camp els dies 20 i 21 d’octubre a Riudoms, que ha sigut el municipi escollit per posar a prova aquesta innovadora iniciativa, que s’ha anat coent durant els últims dos anys. 
La proposta pretén donar «visualització a la comarca», va assegurar Joaquim Calatayud, president del Consell Comarcal del Baix Camp, durant l’acte de presentació oficial d’una iniciativa de la qual també en va voler destacar el seu caràcter pioner i la seva «autenticitat», ja que fins avui, no es té constància que cap altra activitat similar se celebri en cap altra comarca de Catalunya.

D’aquesta manera, es preveu que més d’un miler de persones es desplacin a Riudoms com a representants del teixit associatiu comarcal: 20 colles geganteres, 4 colles de capgrossos, 3 colles de diables, 4 corals, 2 grups de batucada, 1 ball de bastons i 1 cavall de Riudoms. La jornada començarà el diumenge 21, a les 10.00, amb l’arribada de tots els elements populars i seguirà amb cercaviles i exhibicions de lluïment, que tancaran els grups participants de Riudoms, com a municipi que acollirà la festa. 

Per a Xavier Gallego, conseller comarcal, aquesta festa suposarà una «demostració d’unió i força» dels municipis de la comarca i de tot el seu teixit associatiu, i està pensada per persones de totes les edats i grups familiars.

Gastronomia i música

La gastronomia també serà un element central de la jornada, durant la qual els visitants podran degustar alguns dels plats típics dels municipis del Baix Camp, com el rostit de porc senglar de l’Albiol, el Pataco d’Alforja, la Cassola de tros de Pratdip o la samfaina de Vinyols i els Arcs. El Vermut de Reus serà la beguda que acompanyarà les racions de menjar. En total, s’oferiran una vintena de propostes culinàries diferents amb preus públics: 2 euros per cada tast i beguda o 5 euros 3 tastos i 2 begudes.

El dia anterior, tindrà lloc un concert de grups autòctons del Baix Camp: Pop&Roll, Segona Mà, Auxili-Reggae Band i DJ. Aquesta proposta musical no només pretén atraure l’atenció del públic més jove, però també donar l’oportunitat als grups del territori a potenciar les seves propostes musicals i actuar a casa. El concert tindrà lloc el dia 20 d’octubre, a les 23.00 h, al pavelló municipal i l’entrada serà gratuïta.

La idea és que la Festa Major Comarcal s’institucionalitzi i es pugui celebrar de manera biennal de manera rotativa a cadascun dels municipis del Baix Camp, ja que ha tingut molt bona acollida entre els ajuntaments i les entitats i associacions dels municipis.

Tampoc es descarta celebrar l’activitat de manera mancomunada si algun del poble no disposa dels recursos necessaris per acollir-la. A més, segons la ubicació de cada municipi i les seves tradicions populars, es preveu que la temàtica de cada festa pugui anar variant.

Base de dades d’entitats

El Consell Comarcal també ha impulsat la creació d’una pàgina web que vol convertir-se en el portal referent de les associacions i entitats del Baix Camp. La pàgina no es farà pública fins al mateix dia que comenci la Festa Major Comarcal, però ja s’ha fet tot el treball de recerca i ja hi ha una base de dades en la qual consten 1.009 entitats i associacions de tota la comarca. Tot i que no es pot saber amb exactitud el nombre total, Calatayud calcula que n’hi deuen faltar molt poques, i Lluís Escoda, conseller comarcal, matisa que es fa difícil comptar-les perquè n’hi ha que estan donades d’alta però que avui no estan actives.

El portal ensenyarà un cercador per poblacions, categories i subcategories, i allunyant-se de moltes complexitats, el que es pretén és que sigui de fàcil ús i sobretot, que les entitats hi aportin totes les dades de contacte, la pàgina web, calendari d’actuacions, etc., per tal de fer-la el màxim dinàmica possible i mantenir-la activa al llarg del temps.

Al mateix temps, el portal web també vol facilitar la promoció i la contractació de les entitats i associacions de la comarca i oferir ajuda a les entitats pel que fa a ajuts i normatives de funcionament.

Comentarios
Multimedia Diari