La campanya ‘No et perdis’ permet censar 3.600 gossos a Reus

La Guàrdia Urbana ha aixecat 2.400 actes per gossos no censats. Les sancions per no censar i xipar l’animal arriben als 400 euros

31 marzo 2018 15:25 | Actualizado a 05 abril 2018 12:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Reus ha censat 3.601 gossos des de l’inici de la campanya No et perdis, d’identificació d’animals, una campanya que es va posar en marxa al març del 2017. 

Segons l’Ajuntament, les dades del cens revelen que la campanya està assolint els objectius plantejats inicialment: el xipatge i cens dels gossos al municipi de residència, amb la qual cosa es poden recuperar amb més facilitat els animals en cas de pèrdua o robatori, i s’eviten abandonaments.

A Reus hi ha censats uns 11.350 gossos. Atès que hi ha altes i baixes (morts, canvi de padró, entre altres), aquestes dades varien constantment.

Així com en el cas dels gossos s’ha aconseguit que molts propietaris censin i xipin els seus animals, en el cas dels gats la situació és diferent. El fet que els gats no surtin mai de casa, crea una falsa creença que no cal xipar-los perquè «mai es perdran». Les entitats i l’Ajuntament recorden que també és obligatori fer-ho. 

La campanya No et perdis d’identificació d’animals es va iniciar al març del 2017, impulsada per la regidoria de Medi Ambient i Ocupació amb el suport de la Guàrdia Urbana. Consisteix en realitzar actuacions a la via pública comprovant el compliment de la normativa, concretament amb el que es refereix al xipatge i cens dels gossos al municipi de residència.

La campanya està agilitzant la recuperació dels animals en cas de pèrdua o robatori i al mateix temps evita els abandonaments. Tenir l’animal censat i xipat, permet recuperar-lo en cas de pèrdua o robatori.

Diuen des del consistori que l’objectiu de la campanya no és sancionar, sinó informar i sensibilitzar als propietaris dels gossos de la importància de tenir-los censats. És per aquest motiu que es dona als propietaris dels animals un termini de 30 dies un cop s’ha aixecat l’acta de la Guàrdia Urbana per fer el tràmit corresponent. En tot cas, les sancions per no tenir l’animal censat i xipat poden oscil·lar entre els 100 i els 400 euros cada una.

De fet, segons informa l’Ajuntament, des de l’inici de la campanya, la Guàrdia Urbana ha aixecat 2.389 actes per gossos no censats. Aquestes aquest no impliquen necessàriament que s‘hagi arribat al punt de sancionar el propietari. 

«Hi ha gent que no vol xipar»
Des de l’Associació Gent i gossos, la seva presidenta, Irene Águilas, assegura que hi ha col·lectius que no se senten interpel·lats per la campanya. «I no es tracta que sigui adient o no xipar un animal, és que és obligatori», diu Águilas, que assegura que «si els humans tenim un carnet d’identitat, els gossos també l’han de tenir». 

Segons Águilas, hi ha a la ciutat persones d’edat avançada que, ja sigui perquè no s’han assabentat de la normativa, o sigui perquè no tenen els recursos o les possibilitats per anar a censar el gos a l’Ajuntament, s’escapen del sistema. 

També hi ha gent, diu Irene Águilas, que simplement «no volen xipar el seu gos». Explica que, en molts casos, cal que sigui la Guàrdia Urbana que aixequi actes per conscienciar de la importància del cens i el xip. 

En última instància, segons l’Associació Gent i gossos, aquells propietaris de gossos que viuen en masies del terme municipal però que es troben aïllades del nucli urbà «tampoc creuen necessari que se’ls hagi de xipar». En aquests casos, és igualment important en cas de pèrdua. 

Comentarios
Multimedia Diari